Banka Botërore vepron për krizën me ndihmë financiare për disa vende.

WASHINGTON, 2 Prill 2020 – Bordi i Drejtorëve Ekzekutiv i Bankës Botërore miratoi sot një seri të parë të operacioneve të ndihmës emergjente për vendet në zhvillim në të gjithë botën, duke përdorur një strukturë të shpejtë, për parandalimin e COVID-19 (koronavirus). Grupi i parë i projekteve, me një vlerë prej 1.9 miliardë dollarë, do të ndihmojë 25 vende, dhe operacionet e reja po ecin përpara në mbi 40.
Grupi i Bankës Botërore është i përgatitur të vendosë deri në 160 miliard dollarë gjatë 15 muajve të ardhshëm për të mbështetur masat COVID-19 që do t’i ndihmojnë vendet të përgjigjen ndaj pasojave të menjëhershme shëndetësore të pandemisë dhe rimëkëmbjes së ekonomisë. Programi më i gjerë ekonomik do të synojë të shkurtojë kohën e rikuperimit, të krijojë kushte për shërim, të mbështesë ndërmarrjet e vogla dhe të mesme dhe të ndihmojë mbrojtjen e të varfërve dhe të cenueshëmve. Do të ketë një përqendrim të fortë të varfërisë në këto operacione, me theks në financimin e bazuar në politikë, dhe mbrojtjen e familjeve më të varfra dhe mjedisit.
“Grupi i Bankës Botërore po ndërmerr një veprim të gjerë dhe të shpejtë për të zvogëluar përhapjen e COVID-19 dhe ne tashmë kemi operacione të përgjigjes shëndetësore që ecin përpara në mbi 65 vende,” tha Presidenti i Grupit të Bankës Botërore David Malpass. “Ne jemi duke punuar për të forcuar aftësinë e vendeve në zhvillim për t’iu përgjigjur pandemisë COVID-19 dhe për të shkurtuar kohën në rimëkëmbjen ekonomike dhe sociale. Vendet më të varfra dhe më të rrezikuara do të goditen më rëndë nga pandemia, dhe skuadrat tona në të gjithë botën mbesin të përqendruara në nivelin e vendit dhe zgjidhjet rajonale për të adresuar krizën në vazhdim. ”
Duke iu përgjigjur ndërprerjeve të përhapura të zinxhirit të furnizimit, Banka Botërore po ndihmon gjithashtu vendet që të përdorin furnizimet mjekësore të nevojshme në mënyrë kritike, duke iu drejtuar furnizuesve në emër të qeverive. Banka Botërore gjithashtu po inkurajon të tjerët të ofrojnë mbështetje financiare për vendet në zhvillim për përgjigjen shëndetësore COVID-19.
“Kjo paketë përgjigje e shpejtë do të shpëtojë jetë dhe do të ndihmojë në zbulimin, parandalimin dhe shërimin ndaj COVID-19 në vendet ku ne shërbejmë,” tha Axel van Trotsenburg, Drejtori Menaxhues i Operacioneve të Bankës Botërore. “Operacionet e vendit tonë do të koordinohen në një nivel global për të siguruar që praktika më e mirë të ndahet shpejt, përfshirë qasjet për të forcuar sistemin kombëtar të shëndetit dhe të përgatitemi për valët e mundshme vijuese të këtij virusi shkatërrues.”
Ndër projektet fillestare të miratuara:
• Afrika: 82 milion dollarë do të ndihmojë Etiopinë në adresimin e nevojave kritike për gatishmërinë dhe përgjigjen e COVID-19, përfshirë sigurimin e pajisjeve mjekësore jetësore, krijimin e kapaciteteve të sistemit shëndetësor dhe mbështetjen për krijimin e qendrave të trajtimit. Në Republikën Demokratike të Kongos, 47 milion dollarë do të ofrojnë mbështetje të menjëhershme për të krijuar strategji kontrolli, trainimin e stafit mjekësor dhe pajisjen me pajisje për të siguruar zbulimin e shpejtë të rasteve dhe gjurmimin e kontaktit.
• Azia Lindore dhe Paqësori: Në Mongoli, 26.9 milion dollarë do të ndihmojnë në ofrimin e trajnimeve për mjekët, infermierët dhe mjekët e kujdesit urgjentblerja e pajisjeve mjekësore dhe laboratorike; rehabilitimi i institucioneve të kujdesit shëndetësor; dhe forcimi i aftësisë së vendit për t’iu përgjigjur krizave shëndetësore. Në Kamboxhia, 20 milion dollarë do të ndihmojnë në krijimin e laboratorëve dhe qendrave të izolimit dhe trajtimit në 25 spitale provinciale referuese dhe pajisjen e tyre me furnizime thelbësore mjekësore dhe testuese.
• Azia Qendrore: Në Taxhikistan, 11.3 milion dollarë do të ndihmojnë në zgjerimin e kapacitetit të kujdesit intensiv përmes pajisjeve, furnizimeve dhe trajnimeve, si dhe mbështetjen e koordinimit me publikun. Familjet më të rrezikuara do të mbrohen gjithashtu përmes ndihmës së përkohshme sociale. Në Republikën e Kirgistanit, 12.15 milion dollarë do të ndihmojnë në rritjen e aftësive të ekipeve, spitaleve dhe laboratorëve me reagim të shpejtë, duke siguruar furnizime mjekësore dhe laboratorike, pajisje ICU dhe fonde gatishmërie për spitalet.
• Amerika Latine dhe Karaibet: Haiti, vendi më i varfër i rajonit, do të përfitojë nga një grant prej 20 milion dollarësh IDA me mbështetje të menjëhershme për të minimizuar transmetimin COVID-19 përmes më shumë testimeve për zbulimin e hershëm dhe ekipet e reagimit të shpejtë për të ndihmuar në kontrollin e shpërthimeve. Financimi gjithashtu do të mobilizojë personel shtesë shëndetësor dhe do të sigurojë pajisje për të përmirësuar kujdesin e pacientëve. Në Ekuador, 20 milion dollarë do të ndihmojnë në financimin e furnizimeve mjekësore për rastet e COVID-19 dhe pajisjen e një numri më të madh të njësive të kujdesit intensiv dhe dhomave të izolimit. Mbështetja gjithashtu do të ndihmojë në financimin e strategjisë kombëtare të komunikimit dhe shpërndarjen e mesazheve të parandalimit dhe mbrojtjes në një afat të shkurtër dhe të mesëm.
• Lindja e Mesme dhe Afrika e Veriut: Një grant prej 26.9 milion dollarë IDA do të zbatohet në partneritet me OBSH për të ndihmuar Jemenin të kufizojë përhapjen dhe të lehtësojë rreziqet që lidhen me COVID-19. Banka Botërore po mbështet gjithashtu zbatimin e Planit të Përgatitjes së Xhibuti me 5 milion dollarë në kredi IDA. Mbështetja do të përqendrohet në nevojat e menjëhershme dhe përgjigjen ndaj pandemisë, duke ndihmuar forcimin e sistemeve shëndetësore në të gjithë vendin.
• Azia Jugore: 100 milion dollarë do të mbështesin Afganistanin për të ngadalësuar dhe kufizuar përhapjen e COVID-19 përmes sistemeve të zbulimit, mbikqyrjes dhe laboratorit të zgjeruar, si dhe forcimin e ofrimit të kujdesit shëndetësor thelbësor dhe kujdesit intensiv. Në Indi, financimi prej 1 miliardë dollarësh do të mbështesë kontrollimin më të mirë, gjurmimin e kontakteve dhe diagnostifikimin laboratorik; të sigurojë pajisje mbrojtëse personale; dhe të vendosin reparte të reja izolimi. 200 milion dollarë do të mbështesin Pakistanin dhe reagimin e urgjencës në sektorin e shëndetësisë dhe përfshijnë masa të mbrojtjes sociale dhe edukimit për të ndihmuar të varfërit dhe të prekurit të përballen me ndikimet e menjëhershme të pandemisë.

vend USD (Mil)
Afganistan 100.4
Argjentinë 35.0
Cabo Verde 5.0
Kamboxhi 20.0
Dem. Rep. E Kongos 47.2
Djibouti 5.0
Ekuador 20.0
Etiopi 82.6
Gana 35.0
Haiti 20.0
Indi 1,000.0
Kenya 50.0
Republika Kirgistan 12.5
Maldives 7.3
Mavritani 5.2
Mongoli 26.9
Pakistan 200.0
Paraguaj 20.0
São Tomé e Principe 2.5
Senegal 20.0
Sierra Leone 7.5
Sri Lanka 128.6
Taxhikistan 11.3
Gambia 10.0
Jemen 26.9

Korporata Ndërkombëtare e Financave (IFC) po siguron 8 miliard dollarë në financim për të ndihmuar kompanitë private të prekura nga pandemia dhe të ruajnë vendet e punës. IFC tashmë është duke punuar për të vendosur me shpejtësi një tubacion prej afro 300 ndërmarrjeve nëpër tregjet në zhvillim për të përmirësuar aktivitetin e sektorit privat.
Angazhimet e IFC përfshijnë shtrirjen e financave të tregtisë dhe linjat e kapitalit qarkullues në institucionet financiare partnere, si dhe mbështetjen e klientëve ekzistues në industrinë e infrastrukturës, prodhimit, bujqësisë dhe shërbimeve që janë të ndjeshëm ndaj pandemisë. IFC deri më tani ka kryer 470 transaksione në vlerë prej 545 milion dollarë në linja të financimit të tregtisë përmes Programit të saj Global të Financave të Tregtisë, 54% e të cilave ishte në vendet me të ardhura të ulëta dhe të brishta dhe 29% në Afrikën Sub-Sahariane dhe MENA.
Ndihma më e gjerë financiare përfshin 6 miliardë dollarë në garanci nga Agjensia e Garantimit të Investimeve Shumëpalëshe (MIGA), e cila siguron sigurimin e rrezikut politik dhe zgjerimin e kredisë për investitorët dhe huadhënësit e sektorit privat.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here