Bebet: stimuli ekonomik ndihmon lindjet pas rënies së pandemisë

Numri i lindjeve në ekonomitë e përparuara është rikthyer kryesisht në nivelet para pandemisë së koronavirusit, tregon një analizë e Financial Times, një rikuperim që ekspertët thonë se ishte pjesërisht për shkak të politikave stimuluese të vendosura për të zbutur ndikimin ekonomik të krizës.

Lindjet filluan të bien ndjeshëm në fund të vitit 2020 pasi Covid-19 u përhap dhe njerëzit u mbyllën në shtëpitë e tyre në izolim, duke përkeqësuar një tendencë demografike tashmë të rrezikshme të rënies së popullsisë në kombet e pasura.

Tendenca pasqyroi rënie gjatë pandemisë së gripit të vitit 1918, Depresionit të Madh dhe krizës financiare globale në 2008. Por një analizë e të dhënave kombëtare tregon një rikthim të shpejtë në shumicën e vendeve të zhvilluara.

Rënia afatshkurtër e lindjeve e vërejtur në shumë vende është në përputhje me krizat e tjera historike por në rastin e Covid-19, këto rënie kanë qenë më jetëshkurtër,” tha OKB.

Kjo është kryesisht për shkak të shpenzimeve të qeverisë dhe përpjekjeve për të bërë dhe shpërndarë vaksinat kundër Covid.

Pasiguria ekonomike e shkaktuar nga pandemia u “adresua nga paketat stimuluese dhe reagimet ekspansioniste të bankave qendrore”, tha Klaus Prettner, profesor i ekonomisë në Universitetin e Ekonomisë dhe Biznesit të Vienës.

Efekti pandemik

Kur shumë vende vendosën për herë të parë bllokime për të luftuar pandeminë në fillim të vitit 2020, aktiviteti seksual ra, sipas një sondazhi nga kompania franceze e sondazheve Ifop.

Midis fundit të vitit 2020 dhe gjysmës së parë të 2021, nëntë muaj pas bllokimeve të para, vendet që variojnë nga Kina në Francë raportuan numrin e tyre më të ulët të lindjeve në rekord. Italia kishte më pak lindje në 2021 se në çdo kohë që nga krijimi i vendit në 1861.

Normat e fertilitetit i referohen numrit mesatar të foshnjave që një grua parashikohet të ketë gjatë jetës së saj. Në përgjithësi pranohet nga demografët se popullsia e një vendi mund të rritet pa migrim neto të brendshëm nëse çiftet kanë mesatarisht të paktën 2.1 fëmijë. Shumë ekonomi të zhvilluara tashmë kanë norma të lindshmërisë shumë më të ulëta.

Kate Choi, drejtore e Qendrës për Kërkime mbi Pabarazinë Sociale në Universitetin Perëndimor, tha se njerëzit prireshin të kishin më pak fëmijë kur përballeshin me “një ngjarje të gjatë, katastrofike që rezulton në nivele të larta pasigurie“. Çiftet e epokës Covid “mund të mos dëshirojnë të sjellin një fëmijë në këtë botë nëse nuk e dinë se nga vjen kontrolli i tyre i ardhshëm i pagesës“, tha ajo.

Por lindjet filluan të rikuperohen më vonë në vitin 2021 në vende duke përfshirë SHBA-në, vendet nordike, Australinë dhe Izraelin – duke u rikthyer dhe në disa raste duke e tejkaluar tendencën para pandemisë në atë që demografët thanë se ishte një efekt rikuperues.

Në Angli dhe Uells, lindjet u ulën me 5% në gjysmën e parë të 2021 krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2019. Në gjysmën e dytë të vitit, numri i lindjeve ishte kthyer në nivelin e 2019-ës. Deri në fund të vitit 2021, vendet kishin regjistruar rritjen e parë vjetore të lindjeve që nga viti 2015.

Pasi përjetoi një rënie të mprehtë të lindjeve, Spanja pati më shumë lindje në mars dhe prill 2021 sesa në të njëjtën periudhë në 2020. Në Gjermani, në mars 2021 kishte më shumë lindje se në çdo mars tjetër në 20 vitet e fundit.

Në SHBA, Byroja e Regjistrimit vërejti se numri i foshnjave të lindura midis dhjetorit 2020 dhe shkurtit 2021 ishte jashtëzakonisht i ulët, ekuivalent me 763 lindje më pak për çdo ditë në dhjetor. “Kjo me shumë mundësi është rezultat i pandemisë Covid-19,” tha Anne Morse, një demografe në Byronë e Regjistrimit.

Deri në gjysmën e dytë të vitit 2021, SHBA regjistroi të njëjtin numër lindjesh si e njëjta periudhë e vitit 2019.

Ekspertët e popullsisë dhe ekonomistët vlerësojnë stimulin monetar dhe fiskal të nisur nga shumë qeveri në muajt e parë të pandemisë si një faktor vendimtar që ndihmoi në shmangien e një rënieje më të gjatë të lindjeve.

Karoline Schmid, e cila drejton seksionin e fertilitetit dhe plakjes së popullsisë në Departamentin e Çështjeve Ekonomike dhe Sociale të OKB-së, tha se iniciativat stimuluese luajtën një rol në parandalimin e një rënieje të madhe të normave të lindshmërisë duke siguruar një tampon financiar kundër pasigurisë ekonomike.

Rënia e fertilitetit gjatë dhe menjëherë pas krizave ekonomike shkaktohet nga çiftet që shtyjnë lindjen e fëmijëve për shkak të rritjes së papunësisë, rritjes së pasigurisë në punë dhe uljes së të ardhurave të familjes,” tha ajo. “Stimuli monetar nga qeveritë në disa vende ndihmoi në parandalimin e rënieve të mprehta të lindshmërisë në fillim të pandemisë.”

Por kjo ende e lë botën të përballet me të njëjtën bombë demografike me sahat si para pandemisë: rënien e normave të lindshmërisë që kërcënojnë të ngadalësojnë rritjen globale dhe t’i lënë vendet të përballen me kostot e plakjes së popullsisë.

Shkalla globale e lindshmërisë arriti kulmin në pesë në vitin 1960 dhe që atëherë ka qenë në rënie të lirë. Si rezultat, demografët besojnë se, pas shekujsh rritjeje në rritje të popullsisë, bota është në prag të një rënieje natyrore të popullsisë.

Sipas një letre të Lancet të botuar në vitin 2020, popullsia e botës do të arrijë në 9.7 miliardë në rreth 2064, duke rënë në 8.7 miliardë rreth fundit të shekullit. Rreth 23 kombe mund të presin që popullsia e tyre të përgjysmohet deri në vitin 2100: popullsia e Japonisë do të bjerë nga kulmi prej 128 milionë në 2017 në më pak se 53 milionë; Italia është nga 61 milion në 28 milion.

Normat e ulëta të lindshmërisë shkaktuan një zinxhir ngjarjesh ekonomike. Më pak të rinj çojnë në një fuqi punëtore më të vogël, duke goditur faturat e taksave, pensionet dhe kontributet e kujdesit shëndetësor.

Një ekonomi me një problem të mungesës së fuqisë punëtore mund të përjetojë kosto më të larta të punës, ulje të produktivitetit dhe një standard më të ulët jetese,” tha Choi.

Christopher Murray, një nga autorët e raportit të Lancet, tha se ishte e vështirë të mbivlerësohej ndikimi ekonomik dhe social që do të kishte rënia e lindshmërisë.

Ne do të duhet të riorganizojmë shoqërinë,” tha ai.

Por e ardhmja nuk duhet të jetë apokaliptike. Si dhe përfitimet e raportuara gjerësisht për mjedisin, rënia e fertilitetit mund t’i shtyjë qeveritë të investojnë më shumë në arsim, sipas Prettner.

Kur normat e lindshmërisë ulen, qeveritë kanë më shumë burime për të shpenzuar në shkollë,” tha ai. “Shumë nga pasojat e mundshme negative ekonomike të rënies së lindshmërisë mund të kompensohen nga produktiviteti më i lartë shoqërues që këta fëmijë kanë më vonë në tregun e punës”.

Burimi: Financial Times

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here