Faktet kryesore rreth Telegramit

Platforma alternative e mediave sociale Telegram ka shërbyer si një mjet i rëndësishëm për gazetarët dhe civilët në zonat e konfliktit. Sidoqoftë, platforma nuk ka kaluar pa pjesën e saj të polemikave. Ajo ka qenë nën presion për të hequr përmbajtjen “e ekstremit të djathtë” në Gjermani dhe ka ndaluar kanalet pro-ISIS në Indonezi në përgjigje të kërcënimeve të qeverisë për të ndaluar aplikacionin atje.

Telegrami ekziston në një univers të mbushur me njerëz të mediave sociale, ku shumë sajte më të reja të mediave sociale në mënyrë eksplicite e paraqesin veten si alternativa ndaj platformave më të vendosura, veçanërisht duke kundërshtuar kufizimet e lirisë së fjalës që ata thonë se gjenden në sajte të tjera. Ndërsa Telegram thotë se mbështet fjalën e lirë, nuk pretendon se është kundër censurës.

Një studim i Qendrës Kërkimore Pew në tetor 2022 hodhi një vështrim të afërt në Telegram dhe gjashtë platforma të tjera alternative të mediave sociale që kanë krijuar komunitete të vogla, por përgjithësisht të kënaqura të konsumatorëve të lajmeve: BitChute, Gab, Gettr, Parler, Rumble dhe Truth Social. Telegram është i dallueshëm nga gjashtë faqet e tjera alternative të mediave sociale në këtë grup në atë që përdor një model bisede dhe nuk ka një furnizim të përmbledhur. Në vend të kësaj, përdoruesit mund të bashkohen me kanale dhe grupe individuale për të parë përmbajtjen atje.

Më poshtë janë disa fakte kryesore rreth Telegram dhe përdoruesve të tij, bazuar në studimin e fundit të Qendrës.

  • Ndërsa 27% e të rriturve në SHBA thonë se kanë dëgjuar për Telegramin, vetëm 2% e përdorin aplikacionin për lajme. Në përgjithësi, vetëm 6% e amerikanëve marrin rregullisht lajme nga të paktën një nga shtatë faqet alternative të mediave sociale të studiuara, dhe asnjë sajt i vetëm nuk përdoret rregullisht për lajme nga më shumë se 2% e të rriturve amerikanë. Një pjesë më e madhe e amerikanëve përdorin faqe më të krijuara për lajme, duke përfshirë Facebook (31%), YouTube (25%) dhe Twitter (14%).
  • Telegram e identifikon veten si një platformë për fjalën e lirë – por nuk pretendon në mënyrë eksplicite se është një alternativë ndaj Big Tech. Telegram, si gjashtë platformat e tjera alternative të mediave sociale që Qendra ka studiuar, thotë se mbështet fjalën e lirë ose Amendamentin e Parë. Por ndryshe nga disa nga platformat e tjera të ekzaminuara, ajo nuk pretendon të jetë një alternativë ndaj Big Tech dhe as pretendon të jetë kundër censurës.
  • Pak llogari të shquara të Telegram identifikohen si me prirje të djathtë ose pro Donald Trump në profilet e tyre. Studimi i Qendrës shqyrtoi 200 llogari të spikatura në Telegram, të zgjedhura nga një listë e llogarive me më shumë ndjekës. Që nga qershori 2022, rreth një në dhjetë prej këtyre llogarive (11%) kanë një referencë për të qenë me prirje të djathtë ose pro Trump në profilin e tyre – një përqindje më e vogël se në katër nga platformat e tjera alternative të mediave sociale të studiuara. Përveç kësaj, 7% e këtyre llogarive të spikatura të Telegramit shprehin një identitet fetar dhe 5% kanë një referencë për patriotizmin ose një mesazh pro-amerikan në profilin e tyre.
  • Shumë nga këto 200 llogari (56%) janë individë ndërsa 33% janë organizata. Dhe rreth tre në dhjetë nga këto llogari (29%) kanë vlera ose apelime të tjera në profilet e tyre.
  • Shumë nga ata që marrin rregullisht lajme në Telegram raportojnë se kanë përvoja pozitive. Në mesin e 2% të të rriturve amerikanë që marrin rregullisht lajme në Telegram, 75% thonë se presin që lajmet dhe informacionet atje të jenë kryesisht të sakta, ndërsa 24% presin që ato të jenë kryesisht të pasakta. Rreth shtatë në dhjetë konsumatorë të lajmeve të Telegram (68%) thonë se lajmet që morën atje i ndihmuan ata të kuptojnë më mirë ngjarjet aktuale, ndërsa 11% thonë se i bëri ata më konfuzë për ngjarjet aktuale.
  • Një pjesë e madhe e atyre që marrin rregullisht lajme në Telegram (54%) thonë se janë shumë ose disi të kënaqur me përvojën, ndërsa 10% janë shumë ose disi të pakënaqur dhe pjesa tjetër japin një vlerësim neutral. Për më tepër, 53% e konsumatorëve të lajmeve thonë se diskutimet që shohin në aplikacion janë kryesisht miqësore, ndërsa 21% shohin kryesisht diskutime jo miqësore dhe 21% thonë se shohin një përzierje të barabartë diskutimesh miqësore dhe jo miqësore.
  • Aksione të rëndësishme të llogarive të njohura të Telegramit të studiuara u postuan në lidhje me armët, çështjet LGBTQ dhe vaksinat në qershor 2022. Një rishikim i postimeve nga këto 200 llogari të spikatura të Telegramit zbuloi se 57% postuan në lidhje me armët dhe të drejtat e armëve në qershor 2022, 48% postuan në lidhje me çështjet LGBTQ , 42% postuan në lidhje me vaksinat, 42% postuan për abortin dhe 30% postuan për sulmin e 6 janarit në Kapitol. (Këto postime erdhën në mes të një diskutimi të gjerë të disa të shtënave të profilit të lartë, çështjeve LGBTQ dhe vaksinimeve. Vendimi i Gjykatës së Lartë për të rrëzuar Roe kundër Wade dhe një komitet i Dhomës së Përfaqësuesve të SHBA që hetonte trazirat e 6 janarit në Kapitol ishin gjithashtu rregullisht në lajme në atë kohë.)
  • Rreth dy të tretat (66%) e atyre që marrin rregullisht lajme nga ndonjë nga shtatë faqet alternative të mediave sociale të studiuara nga Qendra – duke përfshirë Telegramin – identifikohen si republikanë ose anojnë drejt Partisë Republikane. Kjo është shumë më e madhe se përqindja që identifikohen si demokratë ose demokratë të dobët (33%). Për krahasim, ata që marrin lajme në të paktën një nga tre faqet më të njohura të mediave sociale të studiuara nga Qendra – Facebook, Twitter dhe YouTube – kanë më shumë gjasa të jenë demokratë ose me prirje demokratike sesa me prirje republikane ose republikane.
Burimi: Pew Research
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here