Pyetje femërore: Pse gjinjtë e mi janë të pabarabartë në madhësi?

Nëse madhësia e pabarabartë e gjirit ju ka shqetësuar, është koha ta lexoni këtë për të ditur shkaqet e mundshme që qëndrojnë pas saj.

A jeni parë ndonjëherë në pasqyrë dhe jeni ndjerë e shqetësuar se pse njëri nga gjinjtë tuaj është më i madh se tjetri? Nëse po, ndodheni në vendin e duhur.

Asimetria e gjirit është kur njëri gji ndryshon nga tjetri për nga madhësia, vëllimi, pozicioni ose forma. Dhe është e zakonshme. Gjinjtë e një gruaje mund të luhaten në madhësi ose vëllim për një sërë arsyesh, duke përfshirë traumën, pubertetin dhe ndryshimet hormonale.

Dr. Tanaya Narendra, e njohur në mediat sociale si Dr. Cuterus, u dha ndjekësve të saj në Instagram një këndvështrim ndryshe për temën e madhësisë së gjoksit.

Eksperti thotë se fenomeni është i zakonshëm. Për shumicën e njerëzve, gjoksi i majtë është më i madh. Por nëse gjoksi juaj i djathtë është më i madh, nuk ka asgjë anormale në të. Ky ndryshim mund të jetë aq i madh sa një numër në kupë dhe nuk ka asgjë për t’u shqetësuar.

Disa shkaqe të mundshme të madhësisë së pabarabartë të gjoksit janë:

1. Dallimet normale në rritje
Shumica e pjesëve të trupit tonë nuk janë krejtësisht simetrike. Kjo mund të përfshijë këmbët, flokët dhe vetullat tona. Pra, arsyeja për gjinjtë tuaj të pabarabartë mund të jetë për shkak të variancave tipike fiziologjike të cilat janë jashtë kontrollit të dikujt.

2. Cikli periodik
Gjatë çdo faze të ciklit tuaj menstrual, indet e gjirit tuaj vazhdojnë të ndryshojnë. Për shembull, kur jeni duke ovuluar, ato mund të duken më të mëdha dhe më të ndjeshme. Gjatë menstruacioneve ato kontraktohen.

3. Ndryshimi hormonal
Edhe nëse të dy gjinjtë mbarojnë së zhvilluari në të njëjtën kohë, është shumë e mundur që njëri gji të fillojë të zhvillohet para tjetrit kur hormonet ndryshojnë gjatë pubertetit. Pra, mund të jetë për shkak të ndryshimeve hormonale.

4. Lëndimi traumatik
Asimetria e gjirit mund të rezultojë nga lëndimi i indit të gjirit përpara se ai të jetë pjekur plotësisht, ndoshta midis moshës 10 dhe 11 vjeç kur vajzat adoleshente kalojnë fazën e pubertetit. Rritja asimetrike e gjirit mund të rezultojë nga traumat në gjoks, të tilla si disa lëndime të mëdha, trauma, infeksione ose rrezatim.

5. Një problem skeletor ose ndonjë problem mjekësor
Njëri gji rritet dukshëm më i madh se tjetri në një gjendje të quajtur hipertrofia juvenile ose virgjinale e gjirit, e cila nuk është aq e zakonshme. Ky problem mjekësor shpesh rezulton në probleme fizike dhe psikologjike dhe trajtohet me një operacion.

Sipas Dr. Narendra, një ndryshim i papritur në madhësinë e gjinjve tuaj duhet të ngrejë alarm dhe në këtë rast duhet të vizitoni një mjek.

A është asimetria e gjirit një simptomë e kancerit të gjirit?
Gjinjtë që janë të pabarabartë zakonisht nuk janë asgjë për t’u shqetësuar. Megjithatë, skanimet e rregullta janë të nevojshme për të siguruar që çdo anomali e gjirit të gjendet herët. Megjithatë, nëse dendësia e gjinjve tuaj ndryshon papritur ose nëse asimetria e gjinjve tuaj ndryshon shumë shpesh, kjo mund të jetë një shenjë e kancerit të gjirit.
Sipas një studimi të vitit 2015, gratë që kanë një raport asimetrie të gjirit mbi 20% mund të kenë më shumë gjasa të preken nga kanceri i gjirit.

Burimi: Healthshots.com
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here