Franca do u paguajë qytetarëve nga 100 € secilit për të lehtësuar rritjen e kostos së energjisë

Photo by Ludovic MARIN/AFP

Qeveria franceze ka njoftuar një pagesë të njëhershme prej 100 eurosh për çdo qytetar, të ardhurat neto mujore të të cilëve janë 2,000 euro ose më pak, për të ndihmuar në përballimin e rritjes së çmimeve të karburantit dhe energjisë.

Kjo pagesë do të shkojë për rreth 38 milionë francezë automatikisht, përfshirë këto dhe ata që nuk ngasin një makinë apo ngasin një motor.

Pagesat e para do të shkojnë për punonjësit e biznesit në fund të dhjetorit. Nëpunësit civilë, studentët dhe pensionistët do të marrin të tyret në fillim të vitit 2022.

Pagesa prej 100 eurosh do të jetë e pataksuar dhe kryeministri Jean Castex tha se do t’i kushtonte qeverisë 3.8 miliardë euro. Kjo është shumë më pak se kostoja e uljes së tarifës së karburantit, tha ai.

Evropa po përballet me pakënaqësi të gjerë pas rritjes së çmimeve botërore të energjisë, kryesisht si rezultat i kërkesës së madhe nga bizneset që po rikuperohen nga paraliza e gjatë Covid.

Trazirat e tregut të energjisë kanë pasur një efekt negativ, duke ndërprerë zinxhirët e furnizimit dhe duke shkaktuar disa mungesa të karburantit dhe mallrave të tjera të konsumit.

Castex tha se një kufi për çmimet e gazit për familjet do të mbetet në fuqi deri në fund të vitit 2022, pasi çmimet botërore të energjisë pritej të bien vetëm në mënyrë graduale. Rreth 13 milion pensionistë dhe dy të tretat e studentëve do të jenë në mesin e atyre që marrin 100 €.

Gjithashtu do të shkojë për rreth gjysmën e të gjithë punëtorëve, pasi 2,000 € janë të ardhurat mesatare neto mujore. Motoristët janë goditur nga rritja e çmimeve të karburantit: nafta është rritur në një rekord 1.56 € për litër mesatarisht në Francë dhe benzina pa plumb në 1.62 € për litër, raporton e përditshmja Le Monde.

Burimi: Le Monde

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here