Gratë CEO (më në fund) tejkalojnë numrin e atyre që quhen John

Një moment historik i dyshimtë për gratë CEO
Në vitin 2015, New York Times bëri një artikull se sa pak gra drejtonin kompani të mëdha krahasuar me burra të quajtur John. Ky artikull preku në telin e shumë personave dhe meritoi një artikull pasues disa vite më vonë, i cili e zgjeroi analizën në qeveri dhe qarqet akademike.

Lauren Harris, një studente e doktoraturës për ekonomi në Universitetin e Stanfordit, kujton se kishte dëgjuar për ato histori kur ishte në shkollë të mesme. Për një projekt të kohëve të fundit në klasë, dhe gjithashtu nga “kurioziteti morbid“, Harris vendosi ta rishikonte këtë çështje. Ajo analizoi pjesën e grave CEO krahasuar me ato me emrin John ose një alternativë të zakonshme, si Jon ose Jonathan, në një bazë të dhënash me më shumë se 1500 kompani.

Pse kaq bujë për emrat? “Emrat i vënë statistikat në terma njerëzorë,” tha Ann Shepherd, bashkëthemeluese dhe shefe operative e Him for Her, një firmë që mbron gratë në bordet e kompanive private.

Lajmi i mirë: Në atë që është padyshim një fitore e vogël, rekordi prej 41 grash që tani drejtojnë kompanitë S&P 500 nuk kanë më nevojë të masin veten me John, ose, me ndonjë Tom, Dick ose Harry. Asnjë emër i vetëm mashkullor nuk përputhet me numrin e tyre, sipas analizës sonë të emrave të parë të CEO-ve në indeksin e standardeve nga 2015 deri në 2023. (Harris, e cila përdori një mostër më të madhe që nga viti 1994, arriti në një përfundim të ngjashëm.)

CEO-të femra fillimisht ia kaluan çdo emri mashkullor midis CEO-ve të S&P 500 në vitin 2018. Por ato u bashkuan me James vitin e ardhshëm dhe nuk u shkëputën vërtet nga meshkujt deri vitin e kaluar, kur dhjetë gra të reja iu bashkuan radhëve të tyre, duke përfshirë Jennifer Rumsey, CEO e prodhuesit të motorëve të kamionëve Cummins.

Analiza jonë gjeti një pikë tjetër të dhënash që ilustron një prirje tjetër që zvogëlon mbizotërimin e Johns: Tani ka 186 emra unikë që shfaqen në mesin e CEO-ve të S&P 500, nga 133 në 2015. Kjo është pjesërisht për shkak të rritjes së jo-perëndimit ose përndryshe emra të parë jo biblikë midis grupit, si Reshma Kewalramani, CEO e Vertex Pharmaceuticals, e cila erdhi në SHBA nga India kur ishte 11 vjeç.

Ne kemi ende një rrugë të gjatë për të bërë,” tha Rumsey, e cila vitin e kaluar u bë e para femër CEO në historinë 104-vjeçare të kompanisë. “Kjo pyetja, si ndihet të jesh një grua në këtë rol, mund të të bëjë të pyesësh veten ndonjëherë: A mendojnë njerëzit se e kam marrë këtë rol sepse jam grua? A jam i sigurt në veten time? Çfarë mendojnë të tjerët për mua?

Rumsey thotë se ajo mendon të thyejë barrierat herë pas here, por e di se “Unë jam CEO sepse jam personi i duhur për këtë rol, në këtë kohë për Cummins“.

Jo të gjitha gratë ndajnë besimin e saj. Kjo është pjesërisht për shkak të normave shoqërore që kanë dekurajuar prej kohësh vajzat të shfaqin karakteristikat e lidershipit ndërsa rriteshin nga frika se mos etiketoheshin si “shefe“, sipas Harris, studimi i doktoraturës së të cilës fokusohet në arsyen pse gratë zgjedhin rolet në shkencë, matematikë dhe teknologji. Nëna e Rumsey-t, një mësuese, e inkurajoi atë të ndiqte një karrierë në inxhinieri dhe ajo mori një diplomë master në inxhinieri mekanike nga Instituti i Teknologjisë i Massachusetts, përpara se të bashkohej me Cummins në vitin 2000 dhe të ngrihej në rangjet në atë që në atë kohë ishte një dominim nga kultura e meshkujve.

Nëse shikoni përreth dhe nuk shihni dikë që ju ngjan, mund të jetë frikësuese,” tha Rumsey, duke shtuar se lidershipi në Cummins sot është gjysma e grave. “Njerëzit mund të vënë në dyshim nëse i përkasin lidershipit”.

Burrat rrallë e bëjnë këtë pyetje. Kjo është pjesërisht sepse “ne zakonisht mendojmë për CEO-t si meshkuj. Shumë nga gjërat që ne i lidhim me CEO janë karakteristika stereotipike heteroseksuale mashkullore,” tha Deborah Belle, një profesoreshë e merituar në Universitetin e Bostonit dhe një eksperte në perceptimet e rolit gjinor. “Ne jemi sigurisht në një moment historik shumë interesant këtu, pasi kemi futur më shumë gra në këto fusha, mbase zhvillohet një moment i caktuar sepse ne kemi më shumë imazhe në mendjen tonë.”

Ato imazhe po përhapen. Nga politika në akademi e deri te argëtimi, gratë po fitojnë. Një duzinë shtetesh zgjodhën guvernatorë femra në nëntor, më së shumti ndonjëherë. Gratë përbëjnë më shumë dekanë të shkollave të biznesit se kurrë më parë. Beyonce tani ka më shumë çmime Grammy se çdo artist tjetër në histori.

Ka përparim edhe në rangun e lartë të biznesit: 13% e të gjithë CEO-ve të rinj të S&P 500 vitin e kaluar ishin femra, nga 6% në 2021, sipas firmës ekzekutive të kërkimit Spencer Stuart. Megjithatë, me vetëm 8% të posteve CEO të S&P 500, përfaqësimi i femrave në zyrat e qosheve tani nuk është aspak afër përqindjes së tyre prej 50.5% të popullsisë së SHBA.

Të paktën tani për tani ne mund t’i japim lamtumirën mbretërimit të gjatë të Johns dhe Jameses dhe të shpresojmë të hapim një epokë të re: Një epokë ku më shumë Jennifers dhe Lisas – së bashku me Reshmas – marrin ato zyrat në qoshe.

Burimi: bloomberg.com
Përktheu dhe përshtati: mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here