Inflacioni i Eurozonës në mënyrë të papritur arrin rekord

Inflacioni në rajonin e euros u përshpejtua përtej niveleve tashmë rekord, duke sfiduar pritjet për një ngadalësim dhe duke komplikuar detyrën për zyrtarët e Bankës Qendrore Evropiane, të cilët këmbëngulin se rritja aktuale është e përkohshme. Euro u forcua.

Gjatë gjysmës së parë të vitit, Standard & Poor, parashikoi një rritje të inflacionit per Eurozonën per 2021 tek 4.4% dhe për 2022 parashikohej të qëndronte tek 4.5%. Shifrat në fund të vitit e kanë tejkaluar dhe parashikimin e 2022.

Çmimet e konsumit u rritën 5% nga një vit më parë në dhjetor – më shpejt se fitimi prej 4.9% i muajit të kaluar dhe më shumë se vlerësimi mesatar prej 4.8% në një sondazh të Bloomberg me ekonomistët. Një masë që fshin komponentët e paqëndrueshëm si ushqimi dhe energjia erdhi në 2.6%, që përputhet me leximin e nëntorit shkruhet në një artikull të Bloomberg.

Besimi ekonomik në zonën e euros, ndërkohë, ra me më shumë se sa parashikonin analistët mes shfaqjes së variantit omikron shumë ngjitës të koronavirusit. Të dhënat e së premtes për inflacionin rrisin presionin ndaj BQE-së pasi ndërprerjet e zinxhirit të furnizimit dhe rritja e kostove të energjisë çuan rritjen e çmimeve me shpejtësi që nga krijimi i monedhës së përbashkët.

Presidentja Christine Lagarde tha muajin e kaluar se inflacioni ka të ngjarë të mbetet i lartë në afat shkurtër përpara se të ngadalësohet në vitin 2022 për të ulur nën objektivin prej 2%. Ajo ka thënë se një rritje e normës nuk do të ishte përgjigja e duhur ndaj periudhës aktuale të rritjes së çmimeve, pjesërisht për shkak se efektet e saj do të ndiheshin vetëm më vonë, kur presionet tashmë do të lehtësoheshin. Euro u rrit me 0.1% kundrejt dollarit të premten në 1.1304 dollarë.

Inflacioni në Europë do të ndikojë urgjent në rritjen e inflacionit dhe për vendet e Ballkanit Përëndimor, pasi tregjet janë të lidhura drejtpërsëdrejti me Eurozonën. Rritja e cmimeve të energjisë do të ndikojë dhe në tregun e energjisë për vendet si Shqipëria dhe Kosova.

Burimi: Bloomberg

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here