Krimi kibernetik në rritje, përdorues të Apple, kini kujdes

Në kohën kur teknologjia bëhet pjesë integrale e jetës tonë, Shqipëria përballitet me një sfidë të re dhe shqetësuese – një rritje të dukshme të krimit kibernetik. Përdoruesit e pajisjeve “Apple” janë në qendër të një skeme të rrezikshme ku mesazhe mashtruese me premtimin e fitimit të vlerave monetare po shpërndahen gjerësisht.

Autorët e këtyre mesazheve inkurajojnë përdoruesit të kontaktojnë në numra të ndryshëm përmes aplikacionit Telegram, duke shfaqur shpërblime monetare në valuta të huaja si motivator për përfshirjen. Ndërkohë që njësia e Krimit Kibernetik në Policinë e Tiranës është duke hetuar ngjarjen, ende nuk ka një përgjigje të qartë nëse kjo është një skemë mashtrimi për të përfituar të ardhura monetare ose një formë për të vjedhur të dhëna personale të qytetarëve.

Njoftimi i Policisë së Shtetit rrit shqetësimet, duke bërë thirrje urgjente për kujdes nga pjesa e qytetarëve. Specializuar në hetimin e krimeve kibernetike, Sektori për Hetimin e Krimeve Kibernetike në DVP Tiranë ka konstatuar se mesazhet janë dërguar nëpërmjet iMessage nga adresa të ndryshme iCloud. Kjo skemë, megjithatë, po krijon një mungesë dinamike në kuptimin e plotë të saj, duke nxitur shqetësimin se përmes shpërblimeve financiare mund të vjedhen të dhëna personale të shtetasve shqiptarë.

Policia e Tiranës po fton qytetarët që nëse janë rënë pre e kësaj skeme, të denoncojnë ngjarjen. Kërkohet ndërgjegjësim i përdoruesve dhe bashkëpunim i ngushtë me autoritetet për të parandaluar përhapjen e kësaj skeme dhe mbrojtur sigurinë kibernetike të qytetarëve shqiptarë.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here