Nju Jork, Londër dhe Hong Kong? Koha për të ecur përpara

Qendrat financiare të botës janë në rrezik të ruajnë pozicionin e tyre, pasi punëtorët po zgjedhin një jetë më të mirë pas pandemisë.

Kryeqytetet financiare të botës kanë humbur shkëlqimin e tyre. Dritat e ndritshme të qytetit të Nju Jorkut duket se janë zbehur. Londra ka shumë çështje për t’u përballur, nga inflacioni, politika e çrregullt dhe shtëpitë që nuk janë ndërtuar për të duruar nxehtësinë deri te një aeroport ndërkombëtar jofunksional. Hong Kongu është një hije e errët e asaj që ishte dikur: Një ish-koloni britanike e mbushur me manjatë dhe miliarderë, shpirti i lirë, i shpejtë dhe i lirë i të cilëve është zbehur.

Konkurrentët e tjerë të ngushtë si Tokio, Singapori dhe Shangai nuk kanë të njëjtën joshje si dikur. Pra, çfarë ka mbetur?

Qendrat financiare kanë qenë zakonisht vende me mbikëqyrje rregullatore të mirëformuara dhe tregje të thella kapitali. Natyrisht, rreth kësaj krijohet një ekosistem punëtorësh, duke tërhequr profesionistë si bankierë, avokatë, kontabilistë dhe headhunters.

Faktorët si normat e taksave dhe aftësia për të tërhequr kapital – kapitali dhe borxhi – që lehtësojnë biznesin dhe forcojnë konkurrencën e një qyteti gjithashtu ndihmojnë. Ka mënyra të ndryshme për ta matur atë: Madhësia dhe thellësia e tregjeve të kapitalit, së bashku me indekset e detajuara dhe të ponderuara që marrin parasysh çdo gjë, nga normat e taksave deri te zënia e zyrave dhe juridiksioni ligjor.

Megjithatë, këto masa injorojnë një faktor të nënvlerësuar, por gjithnjë e më të rëndësishëm në epokën pas Covid: kapitalin njerëzor. Ne nuk mund t’i masim më punëtorët bazuar në faktorë njëdimensional si niveli i arsimit ose grupi i të ardhurave. Ku duan të jetojnë njerëzit? Dhe ku mund të bëjnë profesionistët punën e tyre pa probleme dhe, për rrjedhojë, me sukses? Kjo ka ndryshuar që kur Covid e ktheu botën tonë përmbys.

Renditja e fundit e Indeksit të Qendrave Financiare Globale, ose GFCI, bazuar në 150 masa sasiore dhe pothuajse 75,000 vlerësime të qyteteve, si dhe rreth 12,000 të anketuar, vendosin Nju Jorkun, Londrën, Hong Kongun dhe Shangain në krye të listës. Veçanërisht, kapitali njerëzor ishte fusha më e përmendur e konkurrencës kur të anketuarit u pyetën se cilën çështje e konsideronin më të rëndësishme.

Ndryshe nga kuptimi popullor, zhvillimi i sektorit financiar ishte më i ulëti në atë listë, sepse puna në distancë dhe lehtësia e shërbimeve digjitale përmes pandemisë kanë treguar se ka një mënyrë tjetër për të bërë biznes. Paralajmërimi, megjithatë, është nevoja për “një ekosistem të besueshëm“.

Është koha për të ripërcaktuar qendrat financiare globale bazuar në kritere më subjektive. Por ku të filloni? Kostoja dhe cilësia e jetesës, për shembull, ndihmojnë në përcaktimin e një baze për të vlerësuar qytetet që ndihmojnë në tërheqjen – ose shtyjnë – talentin. Hong Kongu mbetet qyteti më i shtrenjtë, me qiratë e tij të larta dhe masat Covid-19 që e kanë bërë koston e logjistikës dhe të jetës në përgjithësi, të tepruar. Edhe çmimi i birrës është rritur atje. Ajo renditet e 71-ta në indeksin e cilësisë së jetesës së firmës konsulente Mercer LLC, ndërsa vende si Viena dhe Zyrihu kryesojnë listën. Londra është në vendin e 41-të, ndërsa qendra më e madhe financiare botërore, Nju Jorku, në të 44-in.

Udhëtimi drejt dhe nga ndonjë nga tre qendrat kryesore financiare është aktualisht në rrënim gjatë asaj që drejtuesit e kanë përshkruar si sezonin më të ngarkuar ndonjëherë. Hong Kongu mezi ka ndonjë fluturim jashtë, dhe le të mos fillojmë të flasim për sistemin e tij të karantinës, ndërsa Londra nuk mund të trajtojë pasagjerët dhe Nju Jorku mbetet i ethshëm dhe plot vonesa.

Nuk është e vështirë të shihet pse, atëherë, njerëzit në SHBA dhe gjetkë po i lënë punët e tyre për kullota më të gjelbra. Dorëheqja e Madhe ka qenë po aq për njerëzit që bëjnë atë që duan – dhe nuk janë të lidhur me punën – sa faktorët e tjerë ekonomikë që e kanë lejuar atë. Njerëzit zgjedhin të jetojnë në qytete të mëdha, sepse të punësuarit në botën e financave, ose ekosistemin përreth saj, është fitimprurës. Megjithatë, është gjithashtu e shtrenjtë të jetosh në dhe rreth këtyre zonave. Konsideroni se çfarë po ndodh me punët e teknologjisë – sektori i parë që shkon larg: pagat e jakës së bardhë në SHBA po konvergojnë në të gjithë vendin, pavarësisht nëse ato janë në një qendër kryesore apo larg selisë. Pagat në DC po arrijnë ato në Zonën e Gjirit.

Për të ruajtur talentin dhe për të joshur më të mirët dhe më të zgjuarit, bizneset do të duhet të ndryshojnë taktikat. Siç tregojnë hapjet e zyrave të BlackRock Inc. dhe Goldman Sachs Group Inc. në vende si West Palm Beach dhe Birmingham, nuk është edhe aq e vështirë. Përhapja e talenteve nëpër vende që ofrojnë standarde më të mira jetese, udhëtime të lehta dhe orë pune fleksibël për t’u përshtatur me zonat kohore dhe orët e tregtimit mund të shkojë shumë për të zgjidhur problemet aktuale të punës dhe, në fund të fundit, koston e kapitalit njerëzor.

Kjo nuk do të thotë që kompanitë duhet t’i lënë punëtorët të shkojnë në ishuj të largët me Wi-Fi të dhe infrastrukturë të dobët. Në vend të kësaj, ka të bëjë me pranimin se vendet që tradicionalisht konsiderohen si qendra të punonjësve të financave me jakë të bardhë thjesht nuk janë më të tilla.

Në nivel global, tani ka pak vende ku financuesit e botës duan të jetojnë. Një qendër me zhvillim të shpejtë për shembull, është Dubai. Nuk është vetëm fluksi i emigrantëve që ikin nga regjimet e tjera më pak miqësore si Singapori dhe Hong Kongu. Edhe kryeqyteti po vërshon. Emirati ka vendosur masa për tërheqjen e talenteve nëpërmjet programeve të vizave, strehimit dhe stimujve për menaxherët e aseteve për të krijuar dyqane. Shkollat janë të shumta dhe të ndërtuara gjithnjë e më shumë. Edhe fqinji i saj, Abu Dhabi, ka bërë gjëra të ngjashme.

Nuk ka dyshim se ka mangësi, si lëvizja e Dubait për të mbrojtur operatorin e tij të telekomit në kurriz të konsumatorëve (nuk mund të përdorni aplikacione si WhatsApp ose FaceTime për të bërë thirrje zanore ose video, për shembull).

Por historia tregon se qendrat financiare mund të evoluojnë shpejt, duke u thyer me format e tyre tradicionale. Pas krizës globale financiare, u shfaqën qendra që konkurrojnë për rëndësi si Dubai, Shangai dhe Sao Paulo, megjithëse disa nuk e kanë mbajtur plotësisht premtimin e tyre.

Një nga ndryshimet më domethënëse ishte evolucioni i teknologjisë financiare, ose fintech, i cili ngriti pyetje nëse do t’i bënte përfundimisht qendrat financiare të panevojshme për funksionimin e ekonomisë globale.

Ndryshime të tilla – dhe aftësia për punonjësit dhe punëdhënësit për të jetuar me ta dhe për ta bërë atë të funksionojë – tregojnë se është koha për një rivlerësim.

Burimi: Bloomberg
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here