“Shishet e shtrigave” shfaqen në Bregun e Gjirit në Amerikë

Përgjatë bregut të Gjirit të Teksasit, objekte të veçanta të njohura si “shishe shtrigash” po dalin në breg, duke magjepsur si studiuesit ashtu edhe turistët e plazhit. Instituti i Kërkimeve Harte për Studimet e Gjirit të Meksikës po kryeson mbledhjen e këtyre shisheve, që besohet se janë krijuar për të zmbrapsur magjitë e liga.

Shishet përmbajnë përmbajtje jokonvencionale si gozhdë hekuri, kunja të ndryshkura, flokë dhe madje edhe urinë, duke zbuluar origjinën e tyre mistike. Pavarësisht intrigës, studiuesit këshillojnë të mos i hapni këto shishe, pasi ato janë produkt i magjisë së lashtë.

Jace Tunnell nga Instituti i Kërkimeve Harte, i cili ka gjetur shishe të shumta shtrigash përgjatë bregdetit, dyshon se origjina e tyre është Karaibet dhe Amerika e Jugut. Ndërsa këtyre sendeve lundruese misterioze u mungon ndonjë shenjë e identifikueshme, Tunnell spekulon se rrymat e oqeanit mund t’i bartin ato nga brigjet e largëta.

Shishet, të referuara edhe si “shishe me magji“, janë përdorur historikisht për të kapur qëllimet e dëmshme drejtuar pronarëve të tyre. Besimtarët në shekujt e gjashtëmbëdhjetë dhe të shtatëmbëdhjetë mendonin se hapja e shishes do të thyente magjinë e mbrojtjes, duke liruar shtrigën dhe duke e bërë krijuesin të pambrojtur.

Instituti i Kërkimeve Harte, i lidhur me Universitetin A&M të Teksasit-Corpus Christi, ka qenë i përfshirë në mënyrë aktive në projektet e krehjes së plazhit për të rritur ndërgjegjësimin për sendet që dalin në breg nga Gjiri.

Ndër zbulimet intriguese janë jo vetëm shishet e shtrigave, por edhe mesazhet tradicionale në shishe, kockat boshe të jetës, kockat e gjallesave të detit dhe mbetjet nga një anije gjermane e fundosur nga SHBA në brigjet e Brazilit gjatë Luftës së Dytë Botërore në vitin 1944.

Prevalenca e këtyre shisheve të shtrigave shtojnë një shtresë enigmatike në përpjekjet e vazhdueshme të institutit për të kuptuar dhe dokumentuar grupin e larmishëm të artikujve të transportuar nga rrymat e oqeanit në plazhet e Bregut të Gjirit.

 

 

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here