Sot në histori: Thomas Edison demonstron dritën inkandeshente

31 dhjetor 1879

Në demonstrimin e parë publik të llambës së tij inkandeshente, shpikësi amerikan Thomas Alva Edison ndriçon një rrugë në Menlo Park, Nju Xhersi. Kompania hekurudhore e Pensilvanisë udhëtoi me trena specialë për në Menlo Park në ditën e demonstrimit në përgjigje të entuziazmit publik për ngjarjen.

Megjithëse llamba e parë inkandeshente ishte prodhuar 40 vjet më parë, asnjë shpikës nuk ishte në gjendje të dilte me një dizajn praktik derisa Edison e përqafoi sfidën në fund të viteve 1870. Pas testeve të panumërta, ai zhvilloi një filament me fije karboni me rezistencë të lartë që digjej në mënyrë të qëndrueshme për orë të tëra dhe një gjenerator elektrik mjaft të sofistikuar për të fuqizuar një sistem të madh ndriçimi.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here