Spanja do të vazhdojë të ofrojë mundësi udhëtimi falas me tren deri në dhjetor 2023

Në Spanjë, të gjitha rrugët Cercanías (treni për udhëtarët), Rodalies (rrugët e udhëtarëve në Katalonjë) dhe Media Distancia (linjat rajonale të distancës së mesme, që mbulojnë udhëtime më pak se 300 km) të drejtuara nga operatori hekurudhor spanjoll Renfe do të vazhdojnë të jenë pa pagesë të paktën deri në dhjetor 2023. Masa, e cila u mor nga qeveria e Pedro Sánchez dhe u shpall në Këshillin e Ministrave më 27 dhjetor të vitit të kaluar, zgjati udhëtimin falas që nga shtatori i 2022.

Lëvizjet e fundit të qeverisë synojnë favorizimin e përdorimit të transportit publik (do të subvencionohen edhe autobusët në distanca të gjata të kompetencës shtetërore), ndërsa tentohet të shihet reduktimi i përdorimit të automjeteve private, të cilat nuk do të subvencionohen më dhe nuk parashikojnë ndihmë edhe për të ardhurat më të ulëta.

Renfe kishte paralajmëruar tashmë masa për të parandaluar përsëritjen e imazheve të trenave bosh, të cilët sipas rezervimeve duhet të jenë plot. Që nga fillimi i udhëtimit falas në trena në shtator 2022, përdoruesit janë përgjigjur me një vërshim rezervash që ka përfunduar me disa trena dhe platforma të mbipopulluara dhe blerje në panik për të shmangur trenat e frikshëm bosh. Dhe e gjithë kjo përkundër faktit se nisja ishte absolutisht kaotike, duke krijuar dyshime të rëndësishme tek përdoruesit se kur, si dhe cilët trena mund të rezervoheshin.

Përveç zgjerimit të trenave falas, qeveria do të subvencionojë 30% të biletave të shumë udhëtimeve në transportin publik lokal dhe rajonal në ato komunitete autonome dhe këshillat e qytetit që angazhohen të plotësojnë këtë ndihmë dhe ta rrisin atë deri në 50% të çmimit të biletës (deri tani sigurimi i 20% shtesë ishte vullnetar). Një masë që nisi të zbatohet gjithashtu në shtator dhe që sërish është në dorën e çdo konsorciumi rajonal të transportit.

Vendimi i qeverisë është një nga disa iniciativa që do të shpenzojë 100.000 milionë euro burime publike, me qëllim zbutjen e rritjes së inflacionit dhe mbrojtjen e grupeve më të rrezikuara.

Lejet e Renfe në 2023 janë falas, por përdoruesi duhet të paguajë një depozitë prej 10 euro në rastin e Cercanías dhe Rodalies dhe 20 euro në rastin e Media Distancia. Renfe rekomandon pagesën me kartë krediti/debiti. Depozita do të rimbursohet automatikisht në fund të katër muajve të vlefshmërisë së lejes, me kusht që përdoruesi të ketë kryer të paktën 16 udhëtime.

Në rastin e pagesës me kartë krediti/debiti, rimbursimi do të bëhet automatikisht me të njëjtat mjete. Nëse pagesa bëhet me para në dorë, rimbursimi do të bëhet në biletat e stacionit.

Përktheu dhe përshtati: mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here