14 dallime mes amatorëve dhe profesionistëve

Si është e mundur që disa njerëz janë të suksesshëm dhe arrijnë të bëjnë kaq shumë ndërsa të tjerë vetëm sa rrahin ujë?

Një aspekt është mënyra e të menduarit: diferenca mes amatorëve dhe profesionistëve.

Shumica janë amatorë.

Ja cilat janë disa diferencat mes amatorëve dhe profesionistëve:

1- Amatorët ndalojnë kur ata e kanë arritur diҫka. Profesionistët e kuptojnë se arritja e parë është thjesht fillimi.

2- Amatorët kanë një qëllim. Profesionistët kanë një proҫes.

3- Amatorët mendojnë se janë të mirë në gjithҫka. Profesionistët i njohin rrathët e tyre të kompetencave.

4- Amatorët e shohin feedback-un si një kritikë personale. Profesionistët e dinë që ata kanë pika të dobëta dhe e kërkojnë kritikën e menduar mirë.

5- Amatorët i japin vlerë performancës së izoluar. Profesionistët vlerësojnë qëndrueshmërinë.

6- Amatorët dorëzohen në pengesën e parë dhe supozojnë që janë dështime. Profesionistët e shohin dështimin si pjesë të rrugës për t’u rritur dhe përmirësuar.

7- Amatorët fokusohen të gjejnë cilat janë dobësitë e tyre dhe t’i përmirësojnë ato. Profesonistët fokusohen në fuqitë e tyre dhe në gjetjen e njerëzve që janë të fortë atje ku ata vetë janë të dobët.

8- Amatorët fokusohen në të pasurit të drejtë. Profesionistët fokusohen në marrjen e rezultateve më të mira.

9- Amatorët fokusohen në fundosjen e njerëzve. Profesionistët fokusohen në të bërin e cdonjërit më të mirë.

10- Amatorët marrin vendime në komitete dhe kështu nuk ka person përgjegjës nëse gjërat shkojnë keq. Profesionistët i marrin vendimet si individë dhe i pranojnë përgjegjësitë.

11- Amatorët ecin më shpejt. Profesionistët shkojnë më larg.

12- Amatorët shkojnë me idenë që u vjen e para. Profesionistët e dinë që idea e parë rrallë qëllon të jetë idea më e mirë.

13- Amatorët mendojnë në terma absolutë. Profesionistët mendojnë me probabilitet.

14- Amatorët mendojnë se mosmarrëveshjet janë kërcënime. Profesionistët i shohin mosmarrëveshjet si një mundësi për të mësuar./mendimi.al

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here