64% e punëtorëve do të konsideronin dorëheqjen nëse do t’u kërkohej të ktheheshin në zyrë me kohë të plotë

Rikthimi i udhëtimit, do të thotë se më shumë kompani po i thërrasin punonjësit në zyrë.
Numrat e rinj nga Kastle, një firmë sigurie zyrash që gjurmon rrëshqitjet e kartave të hyrjes në mijëra ndërtesa tregtare, tregojnë se zyrat në dhjetë qytetet më të mëdha të SHBA-së janë rreth 40% të zëna, 15% më shumë se një vit më parë. Kompanitë si Apple dhe Google filluan të kërkonin që shumica e punonjësve të ktheheshin në zyra me një orar hibrid në prill.

Por kompanitë që kërkojnë që njerëzit të kthehen në zyrë mund të shohin më shumë punonjës të lënë punën e tyre në muajt e ardhshëm, sipas gjetjeve të anketës nga Instituti Kërkimor ADP të botuar në fillim të kësaj jave – dhe mandatet e kthimit në zyrë mund të nxisin veçanërisht punonjësit më të rinj të largohen.

Raporti, “Njerëzit në punë 2022: Një pamje globale e fuqisë punëtore“, anketoi më shumë se 32,000 punëtorë në nëntor 2021 nga SHBA, India, Holanda dhe vende të tjera.

Dy të tretat e fuqisë punëtore globale (64%) thanë se ata do të konsideronin një punë të re nëse punëdhënësi i tyre aktual do donte që ata të riktheheshin në zyrë me kohë të plotë.

Edhe disa vite më parë, mendimi për të punuar në një marrëveshje hibride ishte –  – e largët për shumicën e njerëzve”, thotë Nela Richardson, kryeekonomistja në ADP dhe bashkëautore e raportit, për CNBC Make It. “Por tani është e qartë se puna hibride dhe dëshira për fleksibilitet pas dy vitesh punë nga shtëpia nuk po largohen – në fakt, po rritet me vrull.”

Por kur njerëzit kërkojnë fleksibilitet, theksi vihet më pak te vendndodhja dhe më shumë te kur – dhe si – ata punojnë.

Nuk është vetëm se njerëzit duan të punojnë nga shtëpitë e tyre – ata mund të kenë WiFi të dobët dhe jo të gjithë duan të shikojnë enët e pista ndërsa përpiqen të përqendrohen,” thotë Richardson. “Por njerëzit janë mësuar të kenë më shumë autonomi mbi punën e tyre gjatë dy viteve të fundit, pavarësisht nëse janë në gjendje të marrin fëmijët e tyre nga çerdhet apo të shkojnë në takimet e mjekut pa pasur nevojë të kërkojnë pushim”.

Rezistenca ndaj kthimit në zyrë me orar të plotë është edhe më e fortë tek punonjësit e rinj: Rreth 71% e të rinjve 18 deri në 24 vjeç thanë se do të mendonin të kërkonin një punë tjetër nëse kompania e tyre do të këmbëngulte që ata të ktheheshin në zyrë me kohë të plotë, krahasuar me 61% të moshave 35 deri në 44 vjeç dhe 56% të moshave 45 deri në 54 vjeç, zbuloi raporti.

Disa ekspertë të vendit të punës kanë argumentuar se puna në distancë po dështon punonjësit e rinj pa shpjeguar pse ata nuk po paraqiten në zyrë në radhë të parë.

Puna në distancë ndihet më e natyrshme dhe më pak frikësuese për punonjësit e rinj, shpjegon Richardson, sepse ata janë rritur me teknologjinë. Është ngulitur në strukturën e tyre shoqërore, kurrikulën e tyre shkollore, hobet e tyre.

Kjo është arsyeja pse kompanitë duhet të “lëvizin përtej drekës me ushqim dhe tavolinave të ping-pongut për t’i kthyer të rinjtë në zyrë“, shton Richardson. Në vend të kësaj, menaxherët duhet të përqendrohen në krijimin e një mjedisi tërheqës zyre ku punonjësit mund të marrin mentorim të vlefshëm nga drejtuesit më të lartë dhe të marrin pjesë në aktivitetet e lidhjes së ekipit me kolegët e tyre.

Ka një nevojë të re që kompanitë të evoluojnë për shkak të këtij tregu të ngushtë të punës,” tha Richardson. “Punonjësit duhet të ndihen sikur po përfitojnë personalisht nga zgjimi më herët dhe udhëtimi në zyrë – se ia vlen vërtet, ose ata do të largohen.”

Burimi: CNBC
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here