Apple thuhet se po përgatit një shërbim abonimi për përdoruesit e iPhone

Apple Inc. po punon për një shërbim abonimi për iPhone dhe produkte të tjera elektronike, një lëvizje që mund ta bëjë pronësinë e pajisjes të ngjashme me pagesën e një tarife mujore të aplikacionit, sipas njerëzve me njohuri për këtë çështje.

Shërbimi do të ishte shtytja më e madhe e Apple deri më tani në shitjet e përsëritura automatikisht, duke i lejuar përdoruesit të abonohen në pajisje elektronike për herë të parë në vend të shërbimeve digjitale. Por projekti është ende në zhvillim, thanë njerëzit, të cilët kërkuan të mos identifikoheshin sepse nisma nuk është shpallur ende.

Aksionet e Apple u rritën me 2.3%, pasi Bloomberg raportoi në lajme të enjten dhe arritën në 174.07 dollarë. Megjithëse aksionet janë ende në rënie me 2% për vitin, Apple tani ka arritur tetë ditë radhazi rritjeje, gjë që nuk kishte ndodhur që nga nëntori.

Miratimi i abonimeve për pajisjet elektronike, i ngjashëm me një program leasing, do të ishte një ndryshim i madh strategjie për një kompani që përgjithësisht ka shitur pajisje me kosto të plotë, ndonjëherë me këste ose me subvencione nga operatori. Kjo mund të ndihmojë Apple të gjenerojë më shumë të ardhura dhe ta bëjë më të lehtë për konsumatorët që të harxhojnë mijëra dollarë për pajisje të reja.

Tashmë, iPhone është burimi më i madh i shitjeve të Apple, duke gjeneruar gati 192 miliardë dollarë vitin e kaluar – më shumë se gjysma e të ardhurave të kompanisë.

Ideja është që procesi i blerjes së një iPhone ose iPad të jetë i barabartë me pagesën për ruajtjen e iCloud ose një abonim në Apple Music çdo muaj. Apple po planifikon t’i lejojë klientët të abonohen në pajisje me të njëjtën llogari të Apple ID dhe App Store që përdorin sot për të blerë aplikacione dhe për t’u abonuar në shërbime.

Programi do të ndryshonte nga një program me këste sepse tarifa mujore nuk do të ishte çmimi i pajisjes i ndarë në 12 ose 24 muaj. Përkundrazi, do të ishte një tarifë mujore ende e pacaktuar që varet nga pajisja që zgjedh përdoruesi.

Kompania ka diskutuar lejimin e përdoruesve të programit që të ndërrojnë pajisjet e tyre me modele të reja kur të dalë pajisja e re. Apple lëshon versione të reja të pajisjeve të saj kryesore, duke përfshirë iPhone, iPad dhe Apple Watch, një herë në vit.

Apple ka punuar në programin e abonimit për disa muaj, por projekti u vendos së fundmi në një përpjekje për të nisur më shpejt një shërbim “bli tani, paguaj më vonë“. Sidoqoftë, shërbimi i abonimit pritet të nisë në fund të vitit 2022, por mund të vonohet në 2023 ose të përfundojë duke u anuluar, thanë njerëzit.

Bloomberg raportoi vitin e kaluar se kompania ka punuar për një shërbim “bli tani, paguaj më vonë” për të gjitha transaksionet e Apple Pay.

Prodhuesi i iPhone nuk do të ishte kompania e parë që do të nxiste abonimet për pajisjet elektronike. Peloton Interactive Inc. kohët e fundit filloi testimin e një shërbimi abonimi që u lejon konsumatorëve të marrin me qira biçikleta dhe programe fitnesi për 60 – 100 dollarë në muaj. Google gjithashtu ka provuar një qasje të ngjashme me laptopët e saj Chromebook, duke synuar klientët e korporatave.

Dhe Apple ka ofruar disa programe me këste në të kaluarën për të ndarë koston e pajisjeve, megjithëse jo me një model abonimi.

Në vitin 2015, kompania lançoi Programin e Përmirësimit të iPhone, të financuar përmes Kredive Personale të Qytetarëve One, që i lejon përdoruesit të shpërndajnë koston e një iPhone mbi 24 muaj dhe të marrin një model të ri çdo 12 muaj. Gjithashtu i lejon përdoruesit e Apple Card të ndajnë koston e një iPhone, iPad ose Apple Watch. Transportuesit me valë ofrojnë gjithashtu disa programe mujore me këste.

Qasja e re mund t’i bëjë shërbimet ekzistuese më pak tërheqëse. Një program abonimi i lidhur me një llogari Apple ka të ngjarë të jetë më i thjeshtë për t’u menaxhuar sesa një program operatori apo edhe planet me këste për Apple Card.

Disa persona në Wall Street i kanë kërkuar më parë Apple të kalojë në një model abonimi. Analisti i Sanford C. Bernstein & Co, Toni Sacconaghi hodhi idenë e abonimeve të pajisjeve elektronike në 2016, duke thënë në atë kohë se kjo mund të ndihmonte Apple të arrinte një vlerësim tregu prej 1 trilion dollarësh. Apple arriti atë moment historik pa e përqafuar qasjen – aktualisht vlen 2.84 trilion dollarë – por Sacconaghi riqarkulloi raportin të enjten.

Krahasuar me kafen Starbucks ose një abonim në New York Times, iPhone është një pazar shumë më i mirë, tha ai.

Shumë klientë do të kishin vështirësi të mendonin për një pajisje të vetme që ata e përdorin më shumë sesa iPhone-ët e tyre,” tha ai. “Për më tepër, kostoja e iPhone është një ujdi relative kundrejt shërbimeve të tjera për të cilat konsumatorët paguajnë me dëshirë.”

Burimi: Bloomberg

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here