Arsyeja pse 99% e breshkave të detit po lindin femra, sipas shkencëtarëve

Breshkat e detit të Floridës po përballen me një problem unik të përkeqësuar nga ndryshimet klimatike: valët e fundit të të nxehtit kanë bërë që rëra në disa plazhe të bëhet aq e nxehtë sa pothuajse çdo breshkë e lindur është femër.

Gjëja e frikshme është se katër verat e fundit në Florida kanë qenë verat më të nxehta në histori,” tha Bette Zirkelbach, menaxhere e Spitalit Turtle në Marathon, një qytet në Florida Keys, i cili është një varg ishujsh tropikal që shtrihen nga skajin jugor të shtetit.

Shkencëtarët që po studiojnë breshkat e detit dhe vezët e detit nuk kanë gjetur breshka deti djem, kështu që vetëm breshka deti femra për katër vitet e fundit,” tha Zirkelbach, qendra e breshkave të të cilës funksionon që nga viti 1986.
Trendi është vetëm një nga shenjat e shumta që kriza klimatike po ndërhyn në ekosistemet natyrore të Tokës, duke përparuar shumë shpejt që shumë specie të përshtaten.
Kur një breshkë femër gërmon një fole në një plazh, temperatura e rërës përcakton seksin e të vegjëlve. Zirkelbach tha se një studim australian tregoi statistika të ngjashme – “99% e foshnjave të reja të breshkave të detit janë femra.”

Në vend të përcaktimit të seksit gjatë fekondimit, gjinia e breshkave të detit dhe aligatorëve varet nga temperatura e vezëve në zhvillim, sipas Administratës Kombëtare Oqeanografike të Atmosferës (NOAA).

Nëse vezët e një breshke inkubohen nën 81.86 Fahrenheit (27.7 Celsius), të lindurit e breshkave do të jenë meshkuj, ndërsa nëse inkubohen mbi 88.8 F (31 C), ato do të jenë femra, sipas faqes së internetit të Shërbimit Kombëtar të Oqeanit të NOAA.

Me kalimin e viteve, ju do të shihni një rënie të mprehtë në popullsinë e tyre, sepse ne thjesht nuk kemi diversitetin gjenetik,” tha Melissa Rosales Rodriguez, një kujdestare e breshkave të detit në spitalin e breshkave të hapur së fundmi në kopshtin zoologjik të Miami. “Ne nuk kemi raportin mashkull-femër që nevojitet për të pasur mundësi të kemi seanca të mbarështimit të suksesshëm.”
Dy spitalet e breshkave po luftojnë gjithashtu me tumoret në breshka të njohura si fibropapilomatoza, e njohur gjithashtu si FP. Këto tumore janë ngjitëse për breshkat e tjera dhe mund të shkaktojnë vdekje nëse nuk trajtohen.
Me klimën që ndikon në të ardhmen e breshkave dhe sëmundjen kaq shumë të përhapur, Zirkelbach sheh nevojën për të shpëtuar çdo breshkë që mundet dhe për të hapur më shumë qendra rehabilitimi.
Spitali Turtle ishte i pari. Por, fatkeqësisht dhe për fat të mirë, ka një nevojë në të gjithë Floridën.”
Burimi: CNN
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here