Mirë se vini në “Konvergjencën e Madhe të Pagave” – një ndryshim sizmik në mënyrën se si do të paguheni

Të paguarit e njerëzve në bazë të vendit ku ata jetojnë nuk ka nënkuptuar asnjëherë diçka, por pagesa funksionon gjithmonë. Ju mund të bëni të njëjtën gjë me të njëjtat kualifikime – por nëse do të jetonit në Dallas, Minneapolis ose St. Louis, nuk do të kishit kurrë mundësinë të fitonit sa dikush që jeton në qytete të mëdha si San Francisco ose New York. Gjeografia vjen me një çmim.

Por tani, një ndryshim sizmik po ndodh në mënyrën se si paguhen amerikanët. Në fillim dukej e vogël dhe e përkohshme. Në fillim të pandemisë së koronavirusit, punëtorët në distancë që ikën nga brigjet e shtrenjta u lejuan të mbanin pagat e tyre të qytetit të madh. Por shumë të dhëna të reja sugjerojnë se ajo që dukej si një përjashtim jetëshkurtër nga rregulli po bëhet shpejt një normë e re dhe e përhershme. Ndërsa kompanitë punësojnë rregullisht për role të largëta në qytete dhe qyteza larg selive të tyre, pagat e jakës së bardhë në të gjithë vendin po afrohen më shumë me ato në San Francisco.

Fenomeni është një nga më të fuqishmit në teknologji, i cili ka adoptuar më shumë punë në distancë se çdo industri tjetër. Sipas Carta, një platformë kompensimi e përdorur nga startup-et e teknologjisë, pagat në Washington, DC – të cilat dikur ishin 15% më të ulëta se në San Francisko – tani janë praktikisht në të njëjtin nivel me Zonën e Gjirit. Dhe falë kompensimeve më të mëdha në Boston, Los Angeles, Boulder, Chicago, Austin dhe Denver, pagat në startup-et e teknologjisë në ato qytete tani janë gjithashtu brenda 10% të nivelit të San Franciskos.

Dhe nuk është vetëm teknologjia: Konvergjenca e madhe e pagave është në lojë në fuqinë punëtore të jakës së bardhë. Në Austin, Charlotte dhe Milwaukee, pagat për punët e zyrës janë rritur 20% ose më shumë që nga fundi i vitit 2019, sipas LaborIQ, një tjetër platformë kompensimi. Gjatë së njëjtës periudhë, më shumë se një duzinë zonash të tjera metropolitane kanë parë rritje dyshifrore të pagave. Ndërkohë, në San Jose, në zemër të Silicon Valley, pagat e jakave të bardha u rritën me pothuajse 1.7%.

Është kjo ndërprerje që ka çuar në punën në distancë, ku shumë kompani punësojnë nga distanca,” tha Jay Denton, analisti kryesor i tregut të punës në LaborIQ. “Shumë industri dhe lloje të punës janë prekur nga kjo.

Nga punësimi lokal në punësimin kombëtar
Një arsye pse pagat në qytetet e vogla po rriten në nivelet e Silicon Valley është fluksi i punëtorëve në distancë që mbërritën gjatë pandemisë. Ndërsa përdornin pagat e tyre të qyteteve të mëdha për të rritur çmimin e shtëpive, qiratë lokale filluan të rriteshin – gjë që i detyroi punëdhënësit vendas të rrisnin pagat.

Një arsye tjetër për rritjen e pagave është mënyra se si disa kompani kanë ndryshuar qasjen e tyre ndaj kompensimit pasi angazhohen për punë në distancë. Nëse të gjithë punojnë nga distanca, arsyetoi ai, a ka vërtet kuptim të paguhet Steve në Cincinnati 40% më pak se Jesse në San Francisko? Reddit ishte një nga punëdhënësit më të hershëm që u agnostikua për pagat e tyre në SHBA, duke u paguar të gjithëve paga të nivelit të San Franciskos, pavarësisht vendndodhjes. Shefi publik i Reddit, Nelly Peshkov, tha vitin e kaluar se punonjësit “duhet të shpërblehen për performancën, jo për vendndodhjen”.

Por nxitësi më i madh i pagave më të larta në qytetet e nivelit të mesëm është zhvendosja e gjerë nga rekrutimi lokal në rekrutimin kombëtar. Në vitin 2019, sipas Carta, startup-et e teknologjisë përbënin 65% të fuqisë punëtore të tyre në shtetin ku kishin selinë dhe 35% ishin jashtë shtetit. Por sot, këto raporte janë kthyer: 38% e punëtorëve janë në shtet dhe 62% janë jashtë shtetit. Kjo do të thotë se punëdhënësit vendas në qytete të tilla si Louisville dhe Des Moines tani po konkurrojnë për punëtorë me kompani nga i gjithë vendi, duke përfshirë ato me listat më të mëdha të pagave. Dhe kjo është veçanërisht e vërtetë duke pasur parasysh mungesën e fuqisë punëtore, e cila i ka detyruar punëdhënësit në Silicon Valley të hedhin një rrjet të gjerë për punëtorët.

Në San Jose, shkalla e papunësisë është vetëm 1.9%,”  tha analisti i LaborIQ Denton. “Nuk ka asnjë që mund të punësosh. Pse të përqendroheni vetëm te talenti vendas kur mund të merrni me ‘qira’ nga distanca në të gjithë Amerikën dhe potencialisht të kurseni pak nga buxheti juaj?

Denton e sheh këtë dinamikë duke luajtur me pagën mesatare të më shumë se 100 vendeve të punës që përbëjnë fuqinë punëtore tipike të një korporate. Në nivel kombëtar, pagat për ato punë janë rritur me 7.5% që nga fundi i vitit 2019 – më shumë se katër herë më shpejt se pagat në Silicon Valley. Dhe qytetet e tjera po arrijnë edhe më shpejt. Merrni Austin, një destinacion popullor për shumë refugjatë teknologjikë gjatë pandemisë. Paga mesatare për një profesionist në Austin është rritur me 24% dhe arrin një shifër mahnitëse në 134,774 dollarë. Charlotte (23%), Milwaukee (20%), Buffalo (18%), Indianapolis (15%) dhe Louisville (13%) kanë parë gjithashtu rritje të mëdha pagash.

Më shumë vende pune dhe më shumë punësime
Për punëtorët në Austin ose Charlotte, “Konvergjenca e Madhe e Pagave” ka qenë një ndihmë e dukshme. Ata po fitojnë paga të mëdha pa i zhvendosur familjet e tyre ose pa kompromentuar cilësinë e jetës që vjen me të jetuarit në një qytet si San Francisko apo Nju Jorku. Por paga e tyre e re e madhe ka gjithashtu një efekt të thellë në komunitetet e tyre. Ndërsa blejnë dhe marrin me qira shtëpi më të mëdha, ata po pasurojnë pronarët dhe po rrisin vlerat e pronës për pronarët ekzistues. Dhe ndërsa shpenzojnë të ardhurat e tyre shtesë të disponueshme në restorante dhe palestra dhe zyra dentisti, ata krijojnë më shumë vende pune lokale dhe rrisin pagat lokale, duke përfituar banorët që nuk kanë akses në role të largëta. “Kjo u jep atyre një zgjedhje se ku dhe si funksionojnë,” tha Liz Wilke, ekonomistja kryesore e Gusto. “Është një gjë plotësisht e mirë t’u japësh njerëzve më shumë mundësi.”

Ekonomistët e quajnë këtë fenomen efekti i shumëzuesit. Sipas Enrico Moretti, një ekonomist në Universitetin e Kalifornisë në Berkeley, çdo punë e re teknologjike në një komunitet gjeneron pesë vende pune shtesë, si në profesione që kërkojnë shumë arsim (për shembull, mjekë) dhe ato që nuk kërkojnë (për shembull , parukierët). Ky është cikli i mirë në mendjet e qeverive vendore kur ato ofrojnë lehtësime taksash për t’i detyruar bizneset të ndërtojnë zyra dhe fabrika të reja në komunitetet e tyre. Gjatë pandemisë, shumë qytete sollën një pikëpamje të re në këto stimuj duke joshur drejtpërdrejt punëtorët e largët të heqin dorë nga Zona e Gjirit dhe të zhvendosen në qytetet e tyre. Disa ofruan deri në 20,000 dollarë për emigrantët e gatshëm.

Qeveritë kanë bërë zhvillim ekonomik të bazuar në vende për shumë vite, duke u përpjekur t’i sjellin këto dollarë të ardhura në këto vende,” tha Wilke. “Dhe zgjerimi i punës në distancë mund të bëhet në fakt një mekanizëm shumë efektiv për këtë.”

Por siç kemi mësuar nga përvoja, rritja ekonomike ka edhe një anë të errët. Edhe pse baret lokale po përfitojnë nga pagat e majme të, le të themi, punëtorëve në distancë, kompanitë lokale të softuerëve papritmas po e gjejnë veten të detyruar të konkurrojnë me kompanitë më të mëdha jashtë qytetit, të cilat tentojnë të gjuajnë punëtorë vendas. A jeni i gatshëm të paguani pagën më të lartë për ta? “Mund të jetë vërtet e vështirë për bizneset në ato vende të konkurrojnë,” tha Denton, analist i LaborIQ.

Për t’i bërë gjërat më keq, kompanitë më të mëdha në bregdet mund të ofrojnë më shumë se një pagë të konsiderueshme. “Nëse ato tregtohen publikisht, ata mund të ofrojnë aksione që disa nga firmat më të vogla nuk i kanë,” thotë Denton. “Ata ofrojnë një bonus hyrjeje. Ata kanë pushime të paguara të pakufizuara.

Pagat më të larta për punëtorët në distancë gjithashtu nxisin inflacionin, duke e bërë të vështirë për të gjithë të tjerët të sigurojnë jetesën. Në Austin, ku pagat profesionale janë rritur më së shumti që nga viti 2019, vlera tipike e shtëpisë është rritur më shumë se 70% në 676,906 dollarë. Ky është një lajm i mirë për pronarët ekzistues të shtëpive – por është gjithashtu zemërthyes për qiramarrësit që nuk mund të jetojnë më në Austin. Në tregun e sotëm të banesave hiper-konkurruese, edhe një profesionist me jakë të bardhë, i cili paguhet mirë sipas standardeve lokale, nuk ka një shans kundër një punonjësi në distancë të armatosur me rrogën e një qyteti të madh.

Jemi ende në fazat e hershme të konvergjencës së madhe të pagave. Në 15 nga 49 zonat kryesore metropolitane të analizuara nga Carta, kompensimi në startup-et e teknologjisë është ende 20% nën nivelet e San Franciskos. Dhe kur e zgjeroni atë për të përfshirë të gjitha punët me jakë të bardhë, pagat për njerëzit në disa qytete të vogla bien në pothuajse gjysmën e shumës së homologëve të tyre në Zonën e Gjirit. Por është tronditëse të shohësh se sa në mënyrë dramatike është ngushtuar hendeku i pagave midis qyteteve në vetëm dy vite të shkurtra – dhe ky ndryshim i paprecedentë shoqërohet me një ndryshim të madh në mënyrën se si jetojmë dhe punojmë. Ndërsa kompanitë vazhdojnë të ndajnë pagën tuaj nga kodi juaj postar, vendi ku telefononi në shtëpi nuk ka aq rëndësi sa ajo që fitoni. Dhe ne të gjithë do të pyesim veten se çfarë do të thotë të jetosh në një ekonomi ku të gjitha pagat janë si pagat e San Franciscos.

Burimi: Business Insider
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here