Arsyet pse nuk duhet t’i bësh “Snooze” alarmit të mëngjesit

Kur alarmi bie në mëngjes, është gjithmonë joshëse të shtypësh butonin “Snooze” që ta shtysh edhe pak të çuarit nga krevati. Në një studim, më shumë se gjysma e të rriturve të anketuar raportuan se ishin përgjumur të paktën një herë çdo mëngjes. Ajo që mund të mos e kuptoni, megjithatë, është se ky zakon mund të mos ju japë pushimin shtesë që dëshironi.

Fazat e gjumit
Ju ndoshta jeni njohur me fazat e gjumit që ndodhin gjatë një cikli tipik. Çdo cikël gjumi ka pragun e vet të zgjimit, që do të thotë se është më e vështirë të dalësh nga gjumi i thellë.

Cikli më i thellë i gjumit njihet gjithashtu si gjumi i lëvizjes së shpejtë të syve (REM) ose gjumi i ëndrrave. Ai siguron përfitimet restauruese që nevojiten trurit dhe trupit tuaj. Kur zgjoheni nga gjumi REM i fazës së vonë, trupi juaj mund të fillojë një përgjigje lufte ose fluturimi, duke shkaktuar rritje të rrahjeve të zemrës dhe presionit të gjakut.

Trupi juaj përgatitet të zgjohet duke rritur temperaturën dhe duke çliruar kimikate që ju ndihmojnë të ndiheni më të zgjuar. Por, nëse ktheheni në gjumë pasi të ketë filluar procesi, mund të përjetoni një ndjesi të njohur si inercia e gjumit, e cila është një gjendje fiziologjike e performancës shqisore-motore dhe njohëse të dëmtuar.

“Snooze” dhe ciklet e gjumit
Trupi juaj duhet të kalojë nëpër ciklet e duhura të gjumit për të arritur gjumin REM. Butoni “Snooze” nuk ju lejon të ktheheni në atë nivel gjumi dhe ju bën të ndiheni të turbullt dhe më të lodhur kur alarmi bie përsëri.

Nëse ndjeni nevojën të vazhdoni të bëni gjumë, mund të keni ose një çrregullim themelor të gjumit që po ndikon në aftësinë tuaj për të kaluar nëpër ciklet e duhura të gjumit, ose mund të mos jeni duke fjetur mjaftueshëm.

Bëjeni gjumin prioritet
Ndërsa gjumi është kritik për shëndetin dhe mirëqenien tuaj, shumë njerëz nuk e bëjnë atë një prioritet.

Kur jeni të lodhur, mund të zbuloni se është më e vështirë të përqendroheni në detyra, të ndjeni një rënie në nivelet tuaja të energjisë dhe madje të shihni një ndikim negativ në humorin tuaj. Gjumi i duhur rrit funksionet tuaja imune dhe shëndetin mendor, ndërsa zvogëlon rrezikun e kontraktimit të disa sëmundjeve, si diabeti i tipit 2 dhe sëmundjet e zemrës.

Kur e bëni prioritet për të marrë një gjumë cilësor, mund të zbuloni se jeni më energjik në mëngjes, gjë që mund të eliminojë dëshirën për të pushuar për disa minuta shtesë.

Një gjumë i mirë i natës fillon para se të shkoni në shtrat. Drita blu e emetuar nga pajisje të ndryshme elektronike, duke përfshirë telefonat celularë, tabletët dhe televizorët, mund të ndërhyjë në aftësinë e trupit tuaj për t’u çlodhur dhe përgatitur për gjumë, prandaj përpiquni të shmangni përdorimin e këtyre pajisjeve menjëherë para gjumit.

Përdoreni shtratin tuaj vetëm për gjumë, në vend që ta përdorni kur jeni duke punuar ose duke parë TV. Kjo do të ndihmojë trurin tuaj të lidh më mirë shtratin tuaj me gjumin.

Vendosni termostatin tuaj për të ftohur hapësirën, pasi është më e lehtë të bini dhe të qëndroni në gjumë kur trupi juaj nuk është shumë i nxehtë.

Së fundi, përcaktoni një orar të mirë që ju lejon të bëni shtatë ose tetë orë gjumë në natë dhe t’i përmbaheni atij duke shkuar në shtrat dhe duke u zgjuar në të njëjtën kohë çdo ditë.

Nëse mund ta ndaloni veten të shtypni butonin “Snooze“, në fakt mund të zbuloni se ndiheni plotësisht të zgjuar nga gjumi dhe më energjikë pas alarmit tuaj. Bëjeni prioritet që të bëni gjumë të mirë çdo natë për t’i dhënë trupit tuaj pushimin që i nevojitet.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here