Çfarë thotë arkeologjia për Jezusin e vërtetë?

Besimtarët e quajnë atë Biri i Perëndisë. Skeptikët e konsiderojnë atë si legjendë. Tani, studiuesit që gërmojnë në Tokën e Shenjtë po shoshitin faktet nga trillimet.

Zyra e Eugenio Alliata-s në Jerusalem duket si baza e shtëpisë së çdo arkeologu që preferon të jetë në fushë duke ndotur duart sesa në ambiente të mbyllura duke rregulluar gjërat. Një grumbull pajisjesh kompjuterike të pluhurosura dhe jofunksionale janë vendosur në një cep dhe raportet e gërmimeve ndajnë raftet e mbushura me bobina matëse dhe mjete të tjera të tregtisë. Duket si zyra e çdo arkeologu që kam takuar në Lindjen e Mesme, përveç se Alliata ka veshur rrobe ngjyrë kafe çokollatë të një frati françeskan dhe selia e tij është në Manastirin e Flagelacionit. Sipas traditës kishtare, manastiri shënon vendin ku Jezu Krishti, i dënuar me vdekje, u fshikullua nga ushtarët romakë dhe u kurorëzua me gjemba.

Tradita” është një fjalë që e dëgjoni shumë në këtë cep të botës, ku turma turistësh dhe pelegrinësh tërhiqen në dhjetëra vende që, sipas traditës, janë gurë prove të jetës së Krishtit – nga vendlindja e tij në Betlehem deri te vendvarrimi në Jerusalem.

Për një arkeolog të kthyer në gazetar si unë, i vetëdijshëm ndonjëherë se kultura të tëra u ngritën dhe ranë dhe lanë pak gjurmë të kohës së tyre në Tokë, kërkimi i një peizazhi të lashtë për copëza të një jete të vetme ndihet si një detyrë budallai, si të ndjekësh një fantazmë. Dhe kur ajo fantazmë nuk është askush tjetër veçse Jezu Krishti, i cili besohet nga më shumë se dy miliardë njerëz të botës se është vetë Biri i Perëndisë, mirëpo, caktimi e tundon dikë që të kërkojë udhëheqje hyjnore.

Kjo është arsyeja pse, në vizitat e mia të përsëritura në Jerusalem, unë vazhdoj të rikthehem në Manastirin e Flagjelit, ku At Alliata më mirëpret gjithmonë mua dhe pyetjet e mia me durim të hutuar. Si profesor i arkeologjisë së krishterë dhe drejtor i muzeut të Studium Biblicum Franciscanum, ai është pjesë e një misioni françeskan 700-vjeçar për t’u kujdesur dhe mbrojtur vendet e lashta fetare në Tokën e Shenjtë – dhe, që nga shekulli i 19-të, për t’i gërmuar ato sipas ndaj parimeve shkencore.

Si një njeri besimtar, At Alliata duket i qetë me atë që arkeologjia mund dhe nuk mund të zbulojë për figurën qendrore të krishterimit. “Do të jetë diçka e rrallë, e çuditshme, të kesh prova arkeologjike për një person specifik që ka jetuar 2000 vjet më parë,” pranon ai, duke u mbështetur në karrigen e tij dhe duke palosur krahët mbi petkat e tij. “Por nuk mund të thuash që Jezusi nuk ka asnjë gjurmë në histori.

Deri më tani, më e rëndësishmja – dhe ndoshta më e debatuara – nga këto gjurmë janë tekstet e Dhiatës së Re, veçanërisht katër librat e parë: Ungjijtë e Mateut, Markut, Lukës dhe Gjonit. Por si lidhen ato tekste të lashta, të shkruara në gjysmën e dytë të shekullit të parë, dhe traditat që ata frymëzuan me punën e një arkeologu?

Tradita i jep më shumë jetë arkeologjisë dhe arkeologjia i jep më shumë jetë traditës”, përgjigjet At Alliata. “Ndonjëherë shkojnë mirë së bashku, ndonjëherë jo,” ndalon ai, duke ofruar një buzëqeshje të vogël, “e cila është më interesante.”

Dhe kështu, me bekimin e At Alliata-s, u nisa të ecja në gjurmët e Jezusit, duke ritrajtuar historinë e tij siç tregohet nga shkrimtarët e ungjijve dhe interpretuar nga breza të tërë studiuesish. Gjatë rrugës, shpresoj të zbuloj se si tekstet dhe traditat e krishtera përputhen me zbulimet e arkeologëve që filluan të shoshitnin me zell rërën e Tokës së Shenjtë rreth 150 vjet më parë.

Por, përpara se të filloj pelegrinazhin tim, më duhet të hetoj një pyetje shpërthyese që fshihet në hijet e studimeve historike të Jezusit: A mund të jetë e mundur që Jezu Krishti të mos ketë ekzistuar kurrë, që e gjithë historia me njolla të jetë shpikje e pastër? Është një pohim që mbështetet nga disa skeptikë të sinqertë – por zbulova se jo nga studiuesit, veçanërisht arkeologët, puna e të cilëve tenton të sjellë fluturime të fantazisë në tokë të mirëfilltë.

Unë nuk njoh asnjë studiues të zakonshëm që dyshon në histonë e Jezusit,” tha Eric Meyers, një arkeolog dhe profesor emeritus në studimet judaike në Universitetin Duke. “Detajet janë debatuar me shekuj, por askush që është serioz nuk dyshon se ai është një figurë historike”.

Kam dëgjuar pothuajse të njëjtën gjë nga Byron McCane, një arkeolog dhe profesor historie në Universitetin Atlantik të Floridës. “Nuk mund të mendoj për asnjë shembull tjetër që i përshtatet kohës dhe vendit të tyre aq mirë, por njerëzit thonë se nuk ekziston,” tha ai.

Edhe John Dominic Crossan, një ish-prift dhe bashkë-kryetar i Seminarit të Jezusit, një forum i diskutueshëm shkencor, beson se skeptikët radikalë shkojnë shumë larg. Kuptohet, historitë e veprave të mrekullueshme të Krishtit – duke shëruar të sëmurët me fjalët e tij, duke ushqyer një turmë me disa kafshata bukë dhe peshk, madje duke i rikthyer jetën një kufome katër ditë të vdekur – janë të vështira për t’u përqafuar nga mendjet moderne. Por kjo nuk është arsye për të arritur në përfundimin se Jezusi i Nazaretit ishte një përrallë fetare.

Tani, mund të thuash se ai ecën mbi ujë dhe askush nuk mund ta bëjë këtë, prandaj ai nuk ekziston. Epo, kjo është diçka tjetër,” – më tha Crossan kur folëm me telefon. “Fakti i përgjithshëm që ai bëri disa gjëra në Galile, që bëri disa gjëra në Jerusalem, që u ekzekutua – e gjithë kjo, mendoj, përshtatet në mënyrë të përkryer në një skenar të caktuar.”

Studiuesit që studiojnë Jezusin ndahen në dy kampe kundërshtare të ndara nga një vijë shumë e ndritshme: ata që besojnë se Jezusi mrekullibërës i ungjijve është Jezusi i vërtetë dhe ata që mendojnë se Jezusi i vërtetë – njeriu që frymëzoi mitin – fshihet poshtë sipërfaqes së ungjijve dhe duhet të zbulohet nga kërkimet historike dhe analizat letrare. Të dy kampet pretendojnë arkeologjinë si aleaten e tyre, duke çuar në disa debate të ashpra dhe shokë të çuditshëm në shtrat.

Kushdo që ishte apo është Jezu Krishti – Zot, njeri apo mashtrimi më i madh letrar në histori – diversiteti dhe përkushtimi i dishepujve të tij modernë janë në paradë shumëngjyrëshe kur mbërrij në Betlehem, qyteti antik i identifikuar tradicionalisht si vendlindja e tij. Autobusët turistikë që kalojnë pikën e kontrollit nga Jeruzalemi në Bregun Perëndimor mbajnë një pelegrinazh virtual të Kombeve të Bashkuara. Një nga një autobusët parkon dhe shkarkon pasagjerët e tij, të cilët dalin duke vezulluar në diellin verbues: gra indiane me sari spërkatës, spanjollë me çanta shpine të zbukuruara me logon e famullisë së tyre lokale, etiopianë me rroba të bardha borë me kryqe indigo të tatuazhuara në ballë.

Unë kap një grup pelegrinësh nigerianë në sheshin Manger dhe i ndjek përmes hyrjes së ulët të Kishës së Lindjes. Rrugët fluturuese të bazilikës janë të mbuluara me tarps dhe skela. Një ekip konservimi është i zënë me pastrimin e shekujve të blozës së qirinjve nga mozaikët e praruar të shekullit të 12-të që mbështjellin muret e sipërme, mbi trarët e gdhendur me kujdes të kedrit, të ngritura në shekullin e gjashtë. Ne rrethojmë me kujdes një pjesë dyshemeje të prerë të hapur për të zbuluar mishërimin më të hershëm të kishës, e ndërtuar në vitet 330 me urdhër të perandorit të parë të krishterë të Romës, Konstandinit.

Një seri tjetër hapash na çon në një shpellë të ndezur me llambë dhe në një kamare të vogël të veshur me mermer. Këtu, një yll argjendi shënon pikërisht vendin ku, sipas traditës, lindi Jezu Krishti. Pelegrinët gjunjëzohen për të puthur yllin dhe shtypin pëllëmbët e tyre te guri i ftohtë e i lëmuar. Së shpejti, një zyrtar i kishës i përgjërohet që të nxitojnë dhe t’u japin të tjerëve mundësinë të prekin shkëmbin e shenjtë – dhe, me besim, Fëmijën e Shenjtë.

Kisha e Lindjes është kisha më e vjetër e krishterë ende në përdorim të përditshëm, por jo të gjithë studiuesit janë të bindur se Jezusi i Nazaretit ka lindur në Betlehem. Vetëm dy nga katër Ungjijtë e përmendin lindjen e tij dhe ato japin tregime të ndryshme: grazhdi tradicional dhe barinjtë tek Luka; dijetarët, masakra e fëmijëve dhe ikja në Egjipt te Mateu. Disa dyshojnë se shkrimtarët e ungjijve e gjetën Lindjen e Jezusit në Betlehem për të lidhur fshatarin galileas me qytetin judeas të profetizuar në Dhiatën e Vjetër si vendlindja e Mesisë.

Arkeologjia është kryesisht e heshtur për këtë çështje. Në fund të fundit, cilat janë gjasat për të zbuluar ndonjë dëshmi të vizitës së shpejtë të një çifti fshatar dy mijëvjeçarë më parë? Gërmimet në dhe përreth Kishës së Lindjes nuk kanë gjetur deri tani asnjë objekt që datojnë në kohën e Krishtit, as ndonjë shenjë që të krishterët e hershëm e konsideronin vendin të shenjtë. Dëshmia e parë e qartë e nderimit vjen nga shekulli i tretë, kur teologu Origjeni i Aleksandrisë vizitoi Palestinën dhe vuri në dukje: “Në Betlehem tregohet shpella ku lindi Jezusi“. Në fillim të shekullit të katërt, perandori Kostandin dërgoi një delegacion perandorak në Tokën e Shenjtë për të identifikuar vendet që lidhen me jetën e Krishtit dhe për t’i shenjtëruar ato me kisha dhe faltore. Pasi gjetën atë që ata besonin se ishte vendi i shpellës së Lindjes së Krishtit, delegatët ngritën një kishë të përpunuar, pararendëse e bazilikës së sotme.

Shumë nga studiuesit me të cilët fola janë neutralë për çështjen e vendlindjes së Krishtit, provat fizike janë shumë të pakapshme për të bërë një thirrje. Për mendjet e tyre, fjala e urtë e vjetër që mësova në Arkeologji 101 – “Mungesa e provave nuk është dëshmi e mungesës” – vlen këtu.

Nëse gjurma e Jezusit të vërtetë është ftohur në Betlehem, ajo bëhet shumë më e ngrohtë 65 milje në veri në Galile, vendi kodrinor i Izraelit verior. Siç sugjerojnë emrat “Jezusi nga Nazareti” dhe “Jezusi Nazareas“, Jezusi u rrit në Nazaret, një fshat i vogël bujqësor në Galilenë jugore. Studiuesit që e kuptojnë atë në terma rreptësisht njerëzorë – si një reformator fetar, ose një revolucionar social, ose një profet apokaliptik, apo edhe një xhihadist hebre – nxisin rrymat politike, ekonomike dhe sociale të Galilesë së shekullit të parë për të zbuluar forcat që dhanë ngritjen e këtij njeriu dhe misionit të tij.

Deri tani forca më e fuqishme në atë kohë që i dha formë jetës në Galile ishte Perandoria Romake, e cila e kishte nënshtruar Palestinën rreth 60 vjet para lindjes së Jezuit. Pothuajse të gjithë hebrenjtë u mposhtën nën sundimin e hekurt të Romës, me taksat e saj shtypëse dhe fenë idhujtare, dhe shumë studiues besojnë se kjo trazirë sociale hapi skenën për agjitatorin hebre, i cili doli në skenë duke denoncuar të pasurit dhe të fuqishmit dhe duke shpallur bekime për të varfërit dhe të margjinalizuarit.

Të tjerë imagjinojnë sulmin e kulturës greko-romake duke e formuar Jezusin në një kampion më pak hebre, më kozmopolit të drejtësisë sociale. Në vitin 1991, John Dominic Crossan botoi një bombë të një libri, Jezusi historik, në të cilin ai parashtroi teorinë se Jezusi i vërtetë ishte një i urtë endacak, stili i jetesës kundërkulturore dhe thëniet subversive të të cilit kishin paralele të habitshme me cinikët. Këta filozofë peripatetikë të Greqisë së lashtë, ndonëse nuk ishin cinikë në kuptimin modern të fjalës, ia vunë gishtin hundëve të palarë ndaj konventave shoqërore si pastërtia dhe kërkimi i pasurisë dhe statusit.

Teza joortodokse e Crossan-it u frymëzua pjesërisht nga zbulimet arkeologjike që tregonin se Galilea – që për një kohë të gjatë mendohej se kishte qenë një enklavë e prapambetur dhe e izoluar rurale hebre – në fakt po urbanizohej dhe romanizohej më shumë gjatë ditëve të Jezusit sesa e imagjinonin dikur studiuesit, dhe pjesërisht nga fakti se Shtëpia e fëmijërisë së Jezusit ishte vetëm tre milje larg Sephoris, kryeqyteti i provincës romake. Megjithëse qyteti nuk përmendet në Ungjijtë, një fushatë ambicioze ndërtimi e nxitur nga sundimtari i Galilesë, Herod Antipa, do të kishte tërhequr punëtorë të aftë nga të gjitha fshatrat përreth. Shumë studiues mendojnë se është e arsyeshme të imagjinohet Jezusi, një mjeshtër i ri që jeton aty pranë, duke punuar në Sepphoris – dhe, si një student i parë i kolegjit, duke testuar kufijtë e edukimit të tij fetar.

Në një ditë të shkëlqyer pranvere pasi shirat i lanë kodrat e Galilesë të mbushura me lule të egra, unë eci rreth rrënojave të Sepphoris me Eric dhe Carol Meyers, arkeologët e Universitetit Duke që konsultova në fillim të odisesë sime. Ekipi burrë e grua kaloi 33 vjet duke gërmuar vendin e gjerë, i cili u bë lidhja e një debati të nxehtë akademik rreth hebrenjve të Galilesë dhe, si rrjedhojë, të vetë Jezusit. Eric Meyers, i zhveshur dhe flokëbardhë, ndalon përpara një grumbulli kolonash. “Ishte goxha e ashpër,” tha ai, duke kujtuar mosmarrëveshjen prej dekadash mbi ndikimin e një qyteti helenizues mbi një fshatar të ri hebre. Ai ndalon në majë të një kodre dhe tund duart nëpër një varg muresh të gërmuara mjeshtërisht. “Na u desh të gërmonim një bivoac nga lufta e vitit 1948, duke përfshirë një predhë të gjallë siriane, për të arritur në këto shtëpi,” shpjegon ai. “Dhe poshtë gjetëm mikvaotin!

Të paktën 30 mikva, ose banja rituale hebraike, janë të vendosura në lagjen rezidenciale të Sepphoris-përqendrimi më i madh shtëpiak i gjetur ndonjëherë nga arkeologët. Së bashku me enët ceremoniale prej guri dhe mungesën e habitshme të kockave të derrit (mishi i derrit që shmangej nga hebrenjtë që mbanin kosher), ato ofrojnë dëshmi të qarta se edhe ky qytet perandorak romak mbeti një vend shumë hebre gjatë viteve të formimit të Jezuit.

Kjo dhe njohuri të tjera të mbledhura nga gërmimet në të gjithë Galilenë kanë çuar në një ndryshim të rëndësishëm në opinionin e studiuesve, thotë Craig Evans, profesor me origjinë të krishterë në Shkollën e Mendimit të Krishterë në Universitetin Baptist të Houston. “Falë arkeologjisë, ka pasur një ndryshim të madh në të menduarit – nga Jezusi helenist kozmopolit në Jezus, hebreu vëzhgues.”

Kur Jezusi ishte rreth 30 vjeç, ai hyri në lumin Jordan me flakëruesin jude John Baptist dhe, sipas tregimeve të Dhiatës së Re, iu nënshtrua një përvoje që ndryshonte jetën. Duke u ngritur nga uji, ai pa Frymën e Perëndisë duke zbritur mbi të “,” dhe dëgjoi zërin e Perëndisë duke shpallur: “Ky është Biri im i dashur, me të cilin jam kënaqur“. Takimi hyjnor e nisi Jezusin në një mision predikimi dhe shërimi që filloi në Galile dhe përfundoi, tre vjet më vonë, me ekzekutimin e tij në Jerusalem.

Një nga ndalesat e tij të para ishte Kapernaumi, një qytet peshkimi në bregun veriperëndimor të një liqeni të madh me ujë të ëmbël të quajtur, në mënyrë konfuze, Deti i Galilesë. Këtu Jezusi takoi peshkatarët që u bënë ndjekësit e tij të parë – Pjetri dhe Andrea duke hedhur rrjetat, Jakobi dhe Gjoni duke rregulluar rrjetat e tyre – dhe krijoi bazën e tij të parë të veprimit.

I referuar zakonisht në rrugën e udhëtimit të krishterë si “qyteti i Jezusit“, vendi i pelegrinazhit të Kapernaumit sot është në pronësi të françeskanëve dhe i rrethuar nga një gardh i lartë metalik. Një tabelë në portë e bën të qartë atë që nuk lejohet brenda: qen, armë, cigare dhe funde të shkurtra. Direkt përtej portës është një kishë moderne në mënyrë të papërshtatshme e montuar në tetë shtylla që i ngjan një anije kozmike që rri pezull mbi një grumbull rrënojash. Ky është Memoriali i Shën Pjetrit, i shenjtëruar në vitin 1990 mbi një nga zbulimet më të mëdha të bëra gjatë shekullit të 20-të nga arkeologët që hetonin Jezusin historik.

Nga pika e saj e çuditshme kisha ofron një pamje mahnitëse të liqenit, por të gjithë sytë tërhiqen nga qendra e ndërtesës, ku vizitorët shikojnë mbi një parmak dhe përmes një dyshemeje xhami në rrënojat e një kishe tetëkëndëshe të ndërtuar rreth 1500 vjet më parë. Kur arkeologët françeskanë gërmuan nën strukturë në vitin 1968, ata zbuluan se ajo ishte ndërtuar mbi mbetjet e një shtëpie të shekullit të parë. Kishte dëshmi se kjo shtëpi private ishte shndërruar në një vend takimi publik në një hark kohor të shkurtër.

Nga gjysma e dytë e shekullit të parë – vetëm disa dekada pas kryqëzimit të Jezusit – muret prej guri të ashpër të shtëpisë ishin suvatuar dhe sendet e kuzhinës shtëpiake ishin zëvendësuar me llamba vaji, karakteristikë e një vendi grumbullimi të komunitetit. Gjatë shekujve në vijim, lutjet për Krishtin u gdhendën në mure dhe në kohën kur krishterimi u bë feja zyrtare e Perandorisë Romake në shekullin e katërt, banesa ishte zgjeruar në një shtëpi kulti të dekoruar me kujdes. Që atëherë, struktura është njohur zakonisht si Shtëpia e Pjetrit, dhe ndërsa është e pamundur të përcaktohet nëse dishepulli banonte me të vërtetë në shtëpi, shumë studiues thonë se është e mundur.

Ungjijtë shënojnë se Jezusi shëroi vjehrrën e Pjetrit, të sëmurë me ethe, në shtëpinë e saj në Kapernaum. Fjala për mrekullinë u përhap shpejt dhe në mbrëmje një turmë e vuajtur ishte mbledhur në derën e saj. Jezusi shëroi të sëmurët dhe çliroi njerëz të pushtuar nga demonët.

Rrëfimet e turmave të mëdha që vinin te Jezusi për shërim janë në përputhje me atë që zbulon arkeologjia për Palestinën e shekullit të parë, ku sëmundje të tilla si lebra dhe tuberkulozi ishin të përhapura. Sipas një studimi të varrimeve në Palestinën Romake nga arkeologu Byron McCane, midis dy të tretave dhe tre të katërtat e varreve të anketuara mbanin eshtrat e fëmijëve dhe adoleshentëve. Mbijetesa e viteve të rrezikshme të fëmijërisë dhe shanset për të jetuar deri në pleqëri u rritën shumë, thotë McCane. “Gjatë kohës së Jezusit, me sa duket vështirësia ishte tejkalimi i të 15-ave.”

Nga Kapernaumi nisem në jug përgjatë Detit të Galilesë në një kibuc (një fermë komunale) që në vitin 1986 ishte skena e emocioneve të mëdha—dhe e një gërmimi urgjent. Një thatësirë e madhe kishte ulur në mënyrë drastike nivelin e ujit të liqenit dhe ndërsa dy vëllezër nga komuniteti gjuanin për monedha të lashta në baltën e shtratit të liqenit të ekspozuar, ata dalluan skicën e zbehtë të një varke. Arkeologët që ekzaminuan anijen gjetën artefakte që datojnë nga epoka romake brenda dhe pranë bykut. Testimi i karbonit 14 më vonë konfirmoi moshën e varkës: Ishte afërsisht nga jeta e Jezusit.

Përpjekjet për ta mbajtur të fshehtë zbulimin shpejt dështuan dhe lajmi për “varkën e Jezusit” dërgoi një turmë gjuetarësh relikesh që pastronin bregun e liqenit, duke kërcënuar objektin e brishtë. Pikërisht atëherë reshjet u kthyen dhe niveli i liqenit filloi të ngrihej.

Gërmimet e shpëtimit” gjatë gjithë orarit që pasuan ishte një arritje arkeologjike për librat e rekordeve. Një projekt që normalisht do të merrte muaj për t’u planifikuar dhe ekzekutuar, u përfundua, nga fillimi në fund, në vetëm 11 ditë. Pasi të ekspozoheshin ndaj ajrit, lëndët drusore të ngopur me ujë të anijes do të shpërbëheshin shpejt. Kështu, arkeologët i mbështetën mbetjet me një kornizë tekstil me fije qelqi dhe shkumë poliuretani dhe i vendosën në siguri.

Sot, varka e çmuar ka vendin e krenarisë në një muze në kibuc, pranë vendit ku u zbulua. Me përmasa 229 centimetra e gjerë dhe 823 centimetra e gjatë, ajo mund të kishte strehuar 13 burra—ndonëse nuk ka asnjë provë që Jezusi dhe Dymbëdhjetë Apostujt e tij përdorën pikërisht këtë mjet lundrimi. Për të qenë i sinqertë, nuk ka shumë për të parë: një skelet dërrasash të arnuara dhe riparuara në mënyrë të përsëritur derisa më në fund u zhvesh dhe u shkatërrua.

Atyre iu desh ta ushqenin me gji këtë varkë derisa nuk mund ta ushqenin më“, tha Crossan, i cili e krahason anijen me “disa nga ato makina që shihni në Havana“. Por vlera e saj për historianët është e pallogaritshme, thotë ai. Duke parë “sa shumë u desh të punonin për ta mbajtur atë barkë në këmbë, tregon shumë për ekonominë e Detit të Galilesë dhe peshkimin në kohën e Jezusit“.

Një tjetër zbulim dramatik ndodhi pak më shumë se një milje në jug të varkës Jezus, në vendin e Magdalës së lashtë, vendlindja e Maria Magdalenës, një ndjekëse e përkushtuar e Jezusit. Arkeologët françeskanë filluan të gërmonin një pjesë të qytetit gjatë viteve 1970, por gjysma veriore shtrihej nën një vendpushim të zhdukur buzë liqenit të quajtur Hawaii Beach.

Hyn At Juan Solana, një i emëruar nga Papa i ngarkuar me mbikëqyrjen e një bujtine pelegrinazhi në Jerusalem. Në vitin 2004, Solana “ndjeu udhëheqjen e Krishtit” për të ndërtuar një vendstrehim pelegrinësh në Galile, kështu që ai u përpoq të mblidhte miliona dollarë dhe të blinte parcela toke bregdetare, duke përfshirë resortin e dështuar. Ndërsa ndërtimi do të fillonte në vitin 2009, arkeologët nga Autoriteti i Antikiteteve të Izraelit u paraqitën për të vëzhguar vendin, siç kërkohet nga ligji. Pas disa javësh kërkimi në tokën shkëmbore, ata u trembën kur zbuluan rrënojat e varrosura të një sinagoge nga koha e Jezusit—struktura e parë e tillë e zbuluar në Galile.

Zbulimi ishte veçanërisht domethënës, sepse i dha fund një argumenti të bërë nga skeptikët se nuk kishte sinagoga në Galile deri disa dekada pas vdekjes së Jezuit. Nëse këta skeptikë do të kishin të drejtë, pretendimi i tyre do të copëtonte portretin e ungjijve të Jezusit si një vizitues besnik i sinagogës, i cili shpesh shpallte mesazhin e tij dhe bënte mrekulli në këto vende takimi hebreje.

Ndërsa arkeologët gërmonin rrënojat, ata zbuluan mure të veshur me stola—duke treguar se kjo ishte një sinagogë—dhe një dysheme me mozaik. Në qendër të dhomës ata u habitën kur gjetën një gur me madhësinë e një mbajtëse këmbësh që tregonte elementet më të shenjta të Tempullit në Jerusalem të gdhendura në reliev. Zbulimi i Gurit të Magdalës, siç është quajtur artifakti, i dha një goditje vdekjeprurëse nocionit dikur në modë se galileasit ishin kodra të mbrapshta të shkëputura nga qendra fetare e Izraelit.

Ndërsa arkeologët vazhduan të gërmojnë, ata zbuluan një qytet të tërë të varrosur më pak se një këmbë nën sipërfaqe. Rrënojat ishin ruajtur aq mirë sa disa filluan ta quajnë Magdalën “Pompei izraelit“.

Arkeologia Dina Avshalom-Gorni kalon nëpër vend, duke më treguar mbetjet e depove, banjave rituale dhe një zone industriale ku mund të jenë përpunuar dhe shitur peshqit. “Unë thjesht mund të imagjinoj gratë që blejnë peshk në treg pikërisht atje,” tha ajo, duke tundur kokën drejt themeleve të tezgave prej guri. Dhe kush e di? Ndoshta ato gra përfshinin vajzën e famshme vendase të qytetit, Marian e Magdalës.

At Solana vjen për të na përshëndetur dhe unë e pyes se çfarë u thotë ai vizitorëve që duan të dinë nëse Jezusi ka ecur ndonjëherë në këto rrugë. “Nuk mund të presim t’i përgjigjemi kësaj,”—pranon ai,— “por ne shohim sa herë Ungjijtë përmendin Jezuin në një sinagogë të Galilesë.” Duke marrë parasysh faktin se sinagoga ishte aktive gjatë shërbimit të tij dhe vetëm një lundrim i shkurtër nga Kapernaumi, Solana përfundon, “nuk kemi asnjë arsye të mohojmë ose të dyshojmë se Jezusi ishte këtu“.

Në çdo ndalesë të udhëtimit tim nëpër Galile, gjurmët e zbehta të Jezusit dukej se bëheshin pak më të dallueshme. Por vetëm kur të kthehem në Jerusalem, ato më në fund vihen në fokus të gjallë. Në Dhiatën e Re, qyteti i lashtë është mjedisi për shumë nga mrekullitë e tij dhe momentet më dramatike: hyrja e tij triumfale, pastrimi i Tempullit, mrekullitë e tij shëruese në Pellgjet e Bethesdës dhe Siloamit,  (të dyja janë zbuluar nga arkeologët), përplasjet e tij me autoritetet fetare, vakti i fundit i Pashkës, lutja e tij e vuajtur në Kopshtin e Gjetsemanit, gjyqi dhe ekzekutimi i tij, varrimi dhe Ringjallja e tij.

Ndryshe nga historitë e ndryshme të lindjes së Jezusit, katër Ungjijtë arrijnë një marrëveshje shumë më të ngushtë në tregimin e tyre për vdekjen e tij. Pas mbërritjes së tij në Jerusalem për Pashkë, Jezusi sillet përpara kryepriftit Kajafa dhe akuzohet për blasfemi dhe kërcënime kundër tempullit. I dënuar me vdekje nga guvernatori romak Ponc Pilati, ai është kryqëzuar në një kodër jashtë mureve të qytetit dhe është varrosur në një varr të gdhendur në shkëmb aty pranë.

Vendndodhja tradicionale e atij varri, në atë që tani është Kisha e Varrit të Shenjtë, konsiderohet si vendi më i shenjtë në krishterim. Është gjithashtu vendi që ndezi kërkimin tim për Jezusin e vërtetë. Në vitin 2016 bëra disa udhëtime në kishë për të dokumentuar restaurimin historik të Edicule, faltores që strehon varrin me reputacion të Jezusit. Tani, gjatë javës së Pashkëve, kthehem për ta parë atë në të gjithë lavdinë e saj të fërkuar nga bloza dhe të përforcuar.

Duke qëndruar krah për krah me pelegrinët e festave që presin të hyjnë në faltoren e vogël, kujtoj netët e kaluara brenda kishës së zbrazët me ekipin e konservimit, duke u përballur me qoshe të errësuara, të gdhendura me grafite shekullore dhe varrime të mbretërve kryqtarë. Unë mrekullohem me zbulimet e shumta arkeologjike të bëra në Jerusalem dhe gjetkë gjatë viteve që u japin besueshmëri shkrimeve dhe traditave që rrethojnë vdekjen e Jezusit, duke përfshirë një ostuare të zbukuruar që mund të përmbajë eshtrat e Kajafës, një mbishkrim që dëshmon sundimin e Ponc Pilatit, dhe një kockë thembre të shpuar me një gozhdë kryqëzimi hekuri, e gjetur në varrosjen në Jerusalem të një burri hebre të quajtur Jehohanan.

Unë jam gjithashtu i mahnitur nga shumë linja provash që konvergojnë në këtë kishë të lashtë. Vetëm disa metra larg varrit të Krishtit janë varre të tjera të gdhendura në shkëmb të periudhës, që pohojnë se kjo kishë, e shkatërruar dhe e rindërtuar dy herë, është ndërtuar me të vërtetë mbi një varrezë hebreje. Më kujtohet se isha i vetëm brenda varrit pasi veshja e tij prej mermeri u hoq për pak kohë, i tronditur që po shikoja një nga monumentet më të rëndësishme në botë – një raft i thjeshtë gëlqeror që njerëzit e kanë nderuar për mijëvjeçarë, një pamje që ndoshta nuk ishte parë prej më shumë se njëmijë vjet. Isha i pushtuar nga të gjitha pyetjet e historisë dhe shpresoja që ky moment i shkurtër dhe spektakolar i ekspozimit të jepte një përgjigje.

Sot, në vizitën time të Pashkëve, e gjej veten përsëri brenda varrit, i shtrydhur përkrah tre grave ruse me shami. Mermeri është kthyer në vend, duke mbrojtur shtratin e varrimit nga puthjet e tyre dhe të gjitha tespihet dhe letrat e lutjes të fërkuara pafundësisht në sipërfaqen e tij të lëmuar me kohë. Gruaja më e re i pëshpërit përgjërimet që Jezusi të shërojë djalin e saj Yevgeni, i cili vuan nga leucemia.

Një prift që qëndron jashtë hyrjes na kujton me zë të lartë se koha jonë ka mbaruar, se pelegrinët e tjerë janë duke pritur. Me ngurrim, gratë ngrihen dhe dalin jashtë, dhe unë i ndjek. Në këtë moment e kuptoj se për besimtarët e sinqertë, kërkimi i studiuesve për Jezusin historik, jo të mbinatyrshëm ka pak pasoja. Ky kërkim do të jetë i pafund, plot me teori të ndryshueshme, pyetje pa përgjigje, fakte të papajtueshme. Por për besimtarët e vërtetë, besimi i tyre në jetën, vdekjen dhe Ringjalljen e Birit të Perëndisë do të jetë dëshmi e mjaftueshme.

Burimi: National Geographic
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here