Dekadat e mashtrimit të prodhuesve të plastikës për riciklim

Për më shumë se tre dekada, prodhuesit e plastikës kanë fshehur të vërtetën rreth joprakticitetit të riciklimit si një zgjidhje për menaxhimin e mbetjeve plastike, zbulon një raport.

Qendra për Integritetin Klimatik (CCI) kreu studimin, duke hedhur dritë mbi njohuritë e industrisë se riciklimi i plastikës nuk është as ekonomikisht dhe as teknikisht i realizueshëm. Pavarësisht këtij ndërgjegjësimi, kompanitë vazhduan të promovojnë nismat e riciklimit, duke mashtruar publikun për efektivitetin e tij.

Sipas Richard Wiles, president i CCI, raporti ekspozon gënjeshtrat e përjetësuara nga këto kompani dhe nënvizon nevojën urgjente për llogaridhënie. “Kompanitë gënjejnë,” pohon Wiles, duke theksuar domosdoshmërinë e mbajtjes së tyre përgjegjëse për dëmin që kanë shkaktuar.

Plastika, që rrjedh nga nafta dhe gazi, paraqet sfida të rëndësishme për riciklimin. Varietetet e tij të panumërta kimikisht të dallueshme kërkojnë klasifikim të përpiktë, duke rritur kostot. Për më tepër, materiali degradohet me çdo ripërdorim, duke kufizuar riciklimin e tij në vetëm një ose dy cikle.

Gjetjet e raportit nxjerrin në pah një model mashtrimi brenda industrisë, duke i bërë jehonë rasteve të shkuara të keqinformimit. Pavarësisht pretendimeve nga përfaqësues të industrisë si Allen Seaholm i Shoqatës së Industrisë së Plastikës, të cilët e hedhin poshtë raportin si të vjetëruar dhe mashtrues, provat mbeten bindëse.

Ndërsa shqyrtimi intensifikohet dhe provat e mashtrimit shtohen, thirrjet për llogaridhënie brenda industrisë së plastikës po bëhen gjithnjë e më të forta. Është e qartë se adresimi i krizës së ndotjes nga plastika kërkon jo vetëm veprim mjedisor, por edhe mbajtjen e llogarive të atyre që janë përgjegjës për përjetësimin e dezinformatave.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here