Studimi: Vaksinat e Covid ende kanë pasoja shëndetësore

Në studimin më të madh global për sigurinë e vaksinave deri më tani, vaksinat e krijuara për të luftuar sëmundjet e rënda, vdekjen dhe simptomat e zgjatura të Covid-it të lidhura me një infeksion të koronavirusit janë gjetur të jenë të lidhura me rritje të lehtë të kushteve neurologjike, të gjakut dhe të zemrës.

Këto ngjarje të rralla anësore, të identifikuara fillimisht në fillim të pandemisë, përfshijnë një rrezik më të lartë të inflamacionit të lidhur me zemrën, të shoqëruar me injeksione të mRNA, si ato të prodhuara nga Pfizer Inc., BioNTech SE dhe Moderna Inc. Për më tepër, një rrezik i rritur i një lloji mpiksje të gjakut në tru është vërejtur pas imunizimit me vaksina me vektor viral, përfshirë atë të zhvilluar nga Universiteti i Oksfordit dhe të prodhuar nga AstraZeneca Plc. Për më tepër, vaksinat me vektor viral ishin gjithashtu të lidhura me një rrezik në rritje të sindromës Guillain-Barre, një çrregullim neurologjik që prek sistemin nervor periferik.

Pavarësisht administrimit të mbi 13.5 miliardë dozave të vaksinave kundër Covid në nivel global gjatë tre viteve të fundit, duke shpëtuar miliona jetë, një pjesë e vogël e individëve të vaksinuar kanë përjetuar efekte negative nga injeksionet, duke nxitur diskutime rreth ekuilibrit midis përfitimeve dhe rreziqeve të tyre.

Hulumtimi më i fundit i kryer nga Rrjeti Global i të Dhënave të Vaksinave, i botuar në revistën Vaccine, analizoi të dhënat nga 99 milionë individë të vaksinuar në tetë vende. U ekzaminuan 13 gjendje mjekësore të konsideruara si “ngjarje të pafavorshme me interes të veçantë“, me qëllim identifikimin e rasteve më të larta se sa pritej pas vaksinimit kundër Covid. Përdorimi i të dhënave të grumbulluara lehtësoi identifikimin e sinjaleve të rralla të sigurisë që mund të ishin anashkaluar kur studioheshin popullata më të vogla.

Miokarditi, ose inflamacioni i muskulit të zemrës, u vërejt vazhdimisht pas administrimit të vaksinave mRNA, me rritjen më të lartë të parë pas dozës së dytë të vaksinës Moderna. Studimi zbuloi gjithashtu një rritje statistikisht të rëndësishme në rastet e sindromës Guillain-Barre pas marrjes së vaksinës ChAdOx1 ose “Vaxzevria” të zhvilluar nga Oksfordi, që nuk u vërejt me vaksinat mRNA.

Për më tepër, vaksinat me vektor viral u shoqëruan me ngjarje të padëshiruara si tromboza e sinusit venoz cerebral dhe encefalomieliti akut i shpërndarë. Studimi theksoi simptomat e zakonshme të përjetuara nga individët me sindromën kronike pas vaksinimit, duke përfshirë intolerancën ndaj ushtrimeve, lodhjen e tepërt, mpirjen dhe “mjegullimin e trurit“.

Ndërsa vaksinat vazhdojnë të luajnë një rol vendimtar në shpëtimin e jetëve gjatë pandemisë Covid, kërkimet e vazhdueshme synojnë të kuptojnë dhe të zbusin efektet e mundshme negative për të siguruar sigurinë dhe efikasitetin e përpjekjeve të vaksinimit.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here