Dëshironi të jeni lider? Lexoni më shumë romane

Kur përballeni me dilema morale ose sfida të tjera të mprehta në punë, mund të tundoheni të kërkoni në Google se si e kanë trajtuar të tjerët këtë çështje apo edhe një libër tregtar për një temë të caktuar udhëheqje.

Por a e keni konsideruar ndonjëherë fuqinë e romaneve për të kuptuar dhe për t’iu qasur thirrjeve të vështira?

Veprat klasike dhe bashkëkohore të romaneve mund të rrisin ndjeshëm aftësinë e drejtuesve për të menaxhuar kompleksitetin moral në punë, përmes mësimeve dhe praktikës me kosto të ulët. Në të vërtetë, romani mund të shërbejë si një udhërrëfyes për gjithçka, nga shprehja e një pozicioni të nuancuar për një çështje morale deri te marrja e problemeve që lidhen me lakminë, vetë-mashtrimin ose pëlqyeshmërinë. Personazhet e trilluar në mënyrë rutinore përballen me çështje të tilla dhe luftojnë për të bërë zgjedhje në përputhje me vlerat e tyre. Historitë e tyre përcjellin kështu mësime të rëndësishme për jetën reale, ku udhëheqësit dhe të tjerët përballen me situata që përfshijnë kompromis të mundshëm moral.

E rëndësishmja, përdorimi i veprave fiktive në këtë mënyrë na mundëson të lëvizim përtej besimeve të rreme si “Ne jemi shumë të polarizuar këto ditë për të gjetur gjuhën e përbashkët” dhe “Është e pamundur të arrihet mirëkuptimi i përbashkët midis brezave“, pa nxitur përplasje për tema të ndjeshme ose në dukje tabu. Shkurtimisht, si një pikë hyrëse më e nuancuar dhe neutrale në fushat sfiduese, letërsia ndez bisedën në vend të konfrontimit dhe shmang paqartësitë shumë të zakonshme. Pra, nuk është për t’u habitur që letërsia po gjen rrugën e saj në programet e udhëheqjes së gjithnjë e më shumë bizneseve, si një mënyrë për të krijuar komunitet dhe për të ndezur biseda.

Ka tre mënyra specifike se si leximi i trillimeve mund t’ju ndihmojë të lundroni në sfidat morale – pavarësisht se në çfarë faze jeni në karrierën tuaj – dhe të ofrojë këshilla praktike për të lexuar me synimin për të gjetur dhe nxjerrë mësime të zbatueshme.

Romanet i lejojnë liderët të lidhen, korrigjohen dhe zgjerohen.
Romanet ju ndihmojnë të lidheni me të tjerët në distancë dhe në ndryshim; të korrigjoni rrugën tuaj kur mund të përfshijë inerci morale dhe të ndihmojë në formimin e rrugës suaj nëpër territor të paeksploruar; dhe të zgjeroni imagjinatën tuaj morale dhe aftësinë për të menaxhuar në mënyrë efektive çështjet morale të nuancuara në punë.

Lidhja
Polarizimi është një temë dominuese sot, me shumë njerëz që besojnë se jemi përtej mundësisë së pikëpamjeve dhe mirëkuptimit të përbashkët, duke pasur parasysh linjat e mprehta ndarëse rreth racës, gjinisë, seksualitetit, ideologjisë politike dhe shumë të tjera. Kjo ndodh shpesh në punë, pasi individët dhe grupet ndihen të margjinalizuar dhe të keqkuptuar.

Ne e dimë prej kohësh se leximi gjerësisht dhe mirë është shenja dalluese e disa prej udhëheqësve tanë më të nderuar. Për më tepër, ne e dimë se trillimi, edhe kur lexohet i vetëm, ka fuqinë të ndërtojë inteligjencën tonë emocionale, të tolerojë paqartësitë dhe kompleksitetin dhe të na bëjë më mendjehapur dhe të zhytur në mendime. Kjo fuqi përforcohet kur ju, nga ana tjetër, ndani romanet me kolegët dhe e përdorni atë për të kuptuar të tjerët dhe për të filluar një dialog.

Korrigjimi
Përtej lidhjes me të tjerët, romanet mund të korrigjojnë ose riformësojnë pikëpamjet, mendësitë dhe proceset tona, përsëri pa pasur nevojë për konfrontim të drejtpërdrejtë.

Tregimi i vetëm i shkurtër i Toni Morrison, “Recitatif”, ofron një dritare se si ndahet raca, përmes historisë së dy vajzave të varfra, njëra me ngjyrë dhe tjetra e bardhë, miqësia e të cilave është formuar në momente të ndryshme në jetët e tyre, duke përfshirë pikat në anët e kundërta. Për shkak të gjenialitetit të Morrison-it, kjo histori ndriçon përvojën e paragjykimeve racore në mjediset e biznesit, që buron nga përvoja e vetë rrëfimit, e cila e bën lexuesin të vërë në dyshim identitetin racor të personazheve.

Zgjerimi
Së fundi, të qenit i hapur ndaj mësimeve nga trillimi mund të zgjerojë pikëpamjet tona dhe të theksojë rëndësinë e përfshirjes së këndvështrimeve dhe udhëzimeve të të tjerëve në vendimet dhe veprimet tona.

Për të përdorur një shembull klasik, tragjeditë greke si ato të Sofokliut shpesh flasin për tema të tilla si mendjemadhësia dhe vetë-mashtrimi. Mjeshtëror dhe konciz nga Chinua Achebe, “Rruga e të vdekurve” ofron mësime të ngjashme nga një drejtues i sapoemëruar, progresiv i shkollës, i cili shkarkon, në vend që të kërkojë të kuptojë traditat dhe vlerat e fshatarëve “të prapambetur” deri në rezultate katastrofike.

Këta klasikë na kujtojnë se rëniet e ditëve moderne të atyre që mbulohen në biografi dhe dokumentarë spërkatës, si Vijay Mallya, Carlos Ghosn dhe Elizabeth Holmes nuk janë të reja. Duke zgjeruar këndvështrimin tonë për t’i parë këto çështje si pjesë të gjendjes njerëzore, ne largohemi nga detajet e rasteve individuale dhe theksojmë mësimet e përjetshme: rëndësinë e kërkimit të një “kori” të larmishëm (kolegët, bordi, trajnerët) për t’ju sfiduar shpesh dhe për të zbuluar logjikën tuaj potencialisht të meta dhe vendimmarrje të kufizuar.

Lexoni me qëllim dhe fokus.
Ideja këtu nuk është të arrijmë në një histori për të gjetur një përgjigje për një sfidë specifike morale. Kjo është një strategji afatgjatë për ndërtimin e kapaciteteve. Ju inkurajoj të lexoni më shumë romane nga një gamë e gjerë autorësh, periudhash kohore dhe këndvështrime të protagonistëve – dhe më mirë, ta diskutoni atë me të tjerët. Ndërsa përdorni trillimet për të rritur aftësinë tuaj për t’u lidhur, korrigjuar dhe zgjeruar, do të bëheni më të pajisur për të dalluar, përshkruar dhe trajtuar situata të ardhshme moralisht komplekse.

Ndërsa lexoni, bëni vetes pyetje kyçe në lidhje me veprën:

  • Merrni parasysh çdo personazh qendror, duke pyetur se çfarë kanë për të më mësuar këta personazhe?
  • Me kë dhe/ose me cilët elementë të kësaj historie më duket më e lehtë të lidhem? Më e vështira?
  • Harto konfliktet në tregim. Si po i drejtohen apo i shmangin personazhet në periudha të ndryshme dhe me çfarë qëllimi?
  • Si mund t’i këshilloj personazhet ndërsa lundrojnë në paqartësi morale?
  • Si mund të zbatohet kjo punë në situatat e jetës reale me të cilat përballem?
Kjo mund të mos duket e lehtë apo e natyrshme, në fillim. Por me kalimin e kohës do të bëhet më intuitive. Letërsia, me siguri, mund të shërbejë si argëtim dhe arratisje – dhe këto janë gjithashtu të rëndësishme. Por kur mund të merrni vetëm disa momente shtesë për të menduar, shkruar ose (më së miri!) të diskutoni me të tjerët, një kohë e këndshme e kaluar gjithashtu mund të sjellë ndryshime domethënëse në punën dhe jetën tuaj. Dhe ky është rezultati më i mirë i mundshëm nga ndjekja e një recete për lexim romanesh.
Burimi: hbr.org
Përktheu dhe përshtati: mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here