E hani orizin edhe pas një dite ose më shumë pasi e keni gatuar? Mos e bëni më

Shqetësimet e fundit për sigurinë ushqimore janë shfaqur në lidhje me konsumin e orizit njëditor, duke ndezur një debat të nxehtë në internet. Ndërsa dihet gjerësisht se lënia e ushqimit jashtë për një kohë të gjatë mund të çojë në komplikime shëndetësore, madje edhe ruajtja e orizit në frigorifer për më shumë se një ditë është cilësuar si potencialisht e dëmshme.

Ky zbulim, i quajtur nga disa ekspertë si “Sindroma e Orizit të Skuqur“, ka tërhequr vëmendjen në të gjithë internetin, me individë që ndajnë histori të sëmundjes pas konsumimit të orizit të ringrohur. Një histori e tillë që u bë virale përfshin Dr. Lauren DeDecker, një mjeke rezidente, e cila përjetoi helmim të rëndë ushqimor pasi konsumoi një pjatë tradicionale të ëmbël me oriz gjatë një vizite në Himalaje.

Përvoja e drejtpërdrejtë e Dr. DeDecker hedh dritë mbi rreziqet e orizit të ruajtur në mënyrë jo të duhur. Pjata me oriz që ajo konsumoi ishte lënë në temperaturën e dhomës për një periudhë të gjatë përpara se të ngrohej dhe të servirej, duke e çuar në shtrimin e saj në spital për shkak të helmimit nga ushqimi.

Sipas Dr. DeDecker, praktika më e sigurt është të mbash në frigorifer çdo oriz të mbetur brenda një deri në dy orë pas gatimit, me një orë që është koha e preferuar. Përveç kësaj, është thelbësore që orizi të ringrohet vetëm një herë për të minimizuar rrezikun e ndotjes bakteriale, veçanërisht nga bakteret Bacillus cereus (B. cereus), të cilat mund të shumohen në orizin e ruajtur në mënyrë jo të duhur.

Ndërsa disa mund t’i hedhin poshtë rreziqet bazuar në përvojat personale të ringrohjes së orizit pa incidente, Dr. DeDecker thekson se prania e baktereve të dëmshme në oriz nuk është universale dhe varet nga faktorë të ndryshëm, duke përfshirë kushtet e ruajtjes dhe ngarkesën bakteriale. Për më tepër, ringrohja e orizit disa herë rrit gjasat e rritjes së baktereve dhe sëmundjeve të shkaktuara nga ushqimi.

Për të parandaluar sëmundjen, Dr. DeDecker rekomandon servirjen e orizit menjëherë pas gatimit, ftohjen e sasisë së mbetur në frigorifer dhe ringrohjen e orizit vetëm një herë. Duke ndjekur këto udhëzime dhe duke e ruajtur orizin në temperaturën e duhur, individët mund të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve ushqimore që lidhen me konsumimin e orizit njëditor.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here