Zemërimi është motivues?!

Ndërsa shprehja “kapni më shumë miza me mjaltë se me uthull” ka mbrojtur prej kohësh efektivitetin e emocioneve pozitive, një studim i fundit e sfidon këtë nocion, duke zbuluar se zemërimi mund të shërbejë si një motivues i fuqishëm, veçanërisht kur merreni me detyra sfiduese.

Dr. Heather Lench, autorja kryesore e studimit, thekson se gjetjet tregojnë se si zemërimi mund të rrisë ndjeshëm përpjekjet drejt arritjes së qëllimeve të dëshiruara, duke çuar shpesh në sukses më të madh.

Në një seri eksperimentesh, pjesëmarrësit që përjetuan zemërim ia kaluan në detyrat sfiduese homologëve të tyre emocionalisht neutralë. Në një skenar, studentët e ekspozuar ndaj imazheve që nxisin zemërimin demonstruan performancë superiore në zgjidhjen e një grupi anagramesh komplekse krahasuar me ato në gjendje të tjera emocionale.

Studimi sugjeron se pjesëmarrësit e zemëruar i kushtojnë më shumë kohë zgjidhjes së detyrave të vështira.

Megjithatë, studimi theksoi gjithashtu dobësitë e mundshme të zemërimit. Në një eksperiment, pjesëmarrësit e zemëruar kishin më shumë gjasa të angazhoheshin në mashtrime në detyra në krahasim me ata që përjetonin emocione të tjera, përveç dëfrimit. Për më tepër, zemërimi u shoqërua me kohë më të ulëta reagimi në një detyrë tjetër.

Studimi sfidon perspektivën konvencionale se emocionet negative janë të padëshirueshme, duke i shtuar provave në rritje se një përzierje e emocioneve pozitive dhe negative kontribuon në mirëqenien e përgjithshme. Dr. Lench vëren, “Kërkimi ynë i shton provave në rritje se një përzierje e emocioneve pozitive dhe negative promovon mirëqenien dhe se përdorimi i emocioneve negative si mjete mund të jetë veçanërisht efektiv në disa situata.” Gjetjet inkurajojnë një kuptim të nuancuar të emocioneve, duke theksuar përfitimet e tyre të mundshme në kontekste specifike, veçanërisht kur përdoren emocionet negative si mjete për motivim dhe sukses.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here