Ekonomia e Evropës do të goditet nga një ndërprerje më e gjerë e gazit rus

Pezullimi i Rusisë i shërbimit të gazit natyror për Poloninë dhe Bullgarinë nuk do t’i shkaktojë dëm të menjëhershëm ekonomisë evropiane, por Evropa mund të përballet me një ngadalësim të mprehtë të rritjes nëse kjo përhapet në vende të tjera – ose nëse Evropa vendos një embargo ndaj gazit rus, thanë ekonomistët.
Lufta e Rusisë kundër Ukrainës tashmë është duke u valëzuar nëpër Evropë, duke ulur çmimet e energjisë dhe duke dëmtuar prodhuesit ashtu si blloku po rikuperohej nga një recesion i shkaktuar nga pandemia.  Fondi Monetar Ndërkombëtar javën e kaluar uli parashikimin e tij për vitin 2022 për vendet që përdorin euron në 2.8%, nga një vlerësim prej 3.9% në janar, me Gjermaninë, ekonominë më të madhe, duke marrë një goditje të madhe.
Euro ra të mërkurën nën 1.06 dollarë për herë të parë në pesë vjet, si pasojë e shqetësimeve në rritje për sigurinë e energjisë dhe një ngadalësim të rritjes evropiane. Monedha ka rënë gati 4% kundrejt dollarit amerikan vetëm në prill.
Veprimi i kësaj jave nga Gazprom, monopoli rus i naftës, për të mbyllur rubinetat e gazit për dy vende të Bashkimit Evropian, nuk ka gjasa ta çojë Evropën në një recesion të ri menjëherë. Kjo vjen pjesërisht sepse Evropa “ka ende shumë përgjigje diplomatike dhe fiskale të politikave në dispozicion” për të luftuar një të tillë, tha Mark Haefele, shefi i investimeve në UBS, në një njoftim për klientët.
Por fantazma e një lufte të drejtpërdrejtë energjetike — duke përfshirë një embargo të mundshme evropiane ndaj gazit dhe naftës ruse — po afrohet në një kohë të pambrojtur.  Kompanitë evropiane tashmë po përballen me kosto më të larta të energjisë, të cilat po kërcënojnë marzhet e fitimit dhe po shtrëngojnë fuqinë blerëse të konsumatorëve, thanë analistët.
Bashkimi Evropian ka hartuar plane për një embargo ndaj naftës ruse, por nuk e përmendi atë në orët pas ndërprerjes së Gazpromit.  Evropa vendosi një ndalim të qymyrit rus këtë muaj.  Dhe ndërsa Gjermania në veçanti i ka rezistuar një embargoje ndaj naftës ose gazit rus për shkak të kostove të mëdha për industrinë e saj, zyrtarët e kanë rimenduar së fundmi.
 
“Ky është një kërcënim i fshehtë i hollë për Gjermaninë – Berlini aktualisht po peshon se sa larg ajo dhe BE-ja mund të shkojnë me sanksionet ndaj eksporteve ruse të energjisë dhe kërcënimet ruse janë të drejtuara për të ndryshuar llogaritjet e saj,” tha Jonathan Hackenbroich, një anëtar i politikës në Këshillin Evropian për Marrëdhëniet me Jashtë.
Megjithatë, një ndërprerje e plotë e gazit për Gjermaninë “do të kishte pasoja të tmerrshme për ekonominë gjermane dhe evropiane”, shtoi ai.  “Fabrikat do të duhet të frenojnë prodhimin apo edhe të mbyllen.  Disa industri kyçe mund të humbasin përgjithmonë, dhe në fakt është e vështirë të vlerësohet gama e plotë e pasojave. Por Rusia është gjithashtu shumë e varur nga të ardhurat nga eksportet e energjisë, pasi ato përfaqësojnë shpëtimin e saj të fundit të madh.”
Një embargo ndaj energjisë ruse ka të ngjarë të shkaktojë një recesion evropian dhe inflacioni i lartë “do të bëhej inflacion edhe më i lartë“, tha Carsten Brzeski, kreu global i kërkimit në ING Bank.
E gjitha kjo është qartësisht negative për perspektivën afatshkurtër,” tha ai.  “Por për ta bërë më keq, çmimet e larta të energjisë dhe mallrave dhe zinxhirët e ndërprerë të furnizimit do të vënë në rrezik konkurrencën ndërkombëtare të Evropës.”
Pesë institutet kryesore të kërkimit ekonomik të Gjermanisë thanë këtë muaj se një embargo e plotë energjetike, e cila do të zbatohej menjëherë, do të reduktonte rritjen ekonomike vjetore në Bashkimin Evropian këtë vit dhe vitin e ardhshëm me 3% kumulativ, ndërkohë që do të rriste inflacionin afërsisht me 1 pikë përqindjeje në të dy vitet.
Kjo është për shkak se gazi natyror ndoshta do të duhet të racionalizohet që nga fillimi i vitit të ardhshëm dhe pjesë të industrisë evropiane “do të duhet të fiken për katër muaj për t’u mundësuar familjeve të ngrohin ende shtëpitë e tyre gjatë sezonit të ftohtë,” tha Holger Schmieding, kryeekonomist në Berenberg Bank.
Ai tha se ishte “të paktën e imagjinueshme” që racionimi të mund të fillonte edhe më herët në rast të një ndërprerjeje të menjëhershme të gazit rus.
Dëmi për rritjen evropiane do të ishte mjaft serioz,” tha z. Schmieding.  “Nëse do të ishte apo jo një çmim që ia vlen të paguhet për të kufizuar aftësinë e Rusisë për të mbajtur një luftë të gjatë është në fund të fundit një gjykim politik që shkon përtej një llogaritjeje të thjeshtë ekonomike.
Burimi: The New York Times
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here