Gjenerata Z e Kinës nuk është si të tjerat: Njihuni me brezin nacionalist që është shumë më i pasur se prindërit e tij

Gjenerata Z po bëhet shpejt një forcë për t’u llogaritur në mbarë botën, por jo të gjithë Gen Zers janë të njëjtë, sipas një raporti të botuar këtë javë.

Anëtarët e Gen Z të Kinës, brezi i lindur midis 1997 dhe 2012, nuk janë aq të etur për t’u përballur me qeverinë sa homologët e tyre të fiksuar pas drejtësisë sociale në Perëndim, shkruajnë studiuesit nga banka e investimeve Jefferies. Kjo është pjesërisht për shkak se të rinjtë kinezë janë shumë më nacionalistë, ku të kritikosh qeverinë është njësoj si të tradhëtosh vendin.

Diferencuesi kryesor midis gjeneratës Z të Kinës dhe të njëjtit brez në Perëndim? Duke u rritur nën ndikimin e internetit kinez, i cili përkufizohet nga censura e tij masive dhe njihet në gjuhën e folur si Firewall i Madh, sipas studiuesve të Jefferies.

Është vetëm një nga ndryshimet e shumta midis gjeneratës Z të Kinës dhe atyre në Perëndim, siç përshkruhet në raportin e bankës. Gjenerata Z tani numëron 2 miliardë në mbarë botën – ose 25% të popullsisë globale dhe së shpejti do të bëhet grupi më i madh i konsumatorëve në botë. Por ndërsa Gjenerata kineze Z është më e pasur, më e arsimuar dhe më individualiste se prindërit e tyre, është e paqartë nëse kjo do të përkthehet në një të ardhme ekonomike rozë për grupin 270 milionësh.

Rritja e nacionalizmit midis të rinjve në Kinë
Si gjenerata e parë e vendasve digjitalë në botë, shumica e aktiviteteve të përditshme të Gen Z – nga shoqërizimi te blerjet dhe lojërat – si dhe transporti dhe shpërndarja e ushqimit, zhvillohen në internet.

Rritja në epokën digjitale ushqeu botëkuptime më liberale të Gen Z në SHBA dhe Perëndim, sipas Jefferies. Gjenerata Z është “madje më mbështetëse e politikave dhe ideve progresive sesa millenials” – ata të lindur midis 1981 dhe 1996 – dhe janë të apasionuar pas ndryshimeve klimatike, drejtësisë racore, grave dhe të drejtave LGBTQ dhe pabarazisë socio-ekonomike, shkroi banka. Një studim i vitit 2021 nga firma konsulente EY e mbështeti këtë pozicion, duke zbuluar se mbi 80% e gjeneratës Z amerikane besojnë se ndryshimet klimatike, racizmi dhe dhuna me armë janë probleme të rëndësishme. Më shumë se një e treta e tyre kanë marrë pjesë në një tubim apo protestë politike, kanë mbështetur një lëvizje politike ose kanë nënshkruar një peticion për një kauzë me të cilën pajtohen, sipas EY.

Megjithatë, “Gjenerata kineze Z është shumë e ndryshme nga arketipi perëndimor”, shkruajnë studiuesit e Jefferies. “Firewall i madh… ndan Gjeneratën Kineze Z nga Perëndimi. Nacionalizmi në rritje ka krijuar një identitet të qartë kinez. Shumë të rinj janë të gatshëm të mbrojnë ashpër shtetin nga kritikat që ata i shohin si tradhëti”, shkruan ata.

Për dy dekadat e fundit, autoritetet kineze kanë kufizuar aksesin në faqet e internetit perëndimore. Shërbimet si Facebook, WhatsApp, Instagram dhe YouTube janë të ndaluara në Kinë. Vendi ka “ekosistemin e tij të lulëzuar të zëvendësuesve kinezë“, si faqja e blogjeve Weibo, aplikacioni i mesazheve WeChat dhe platforma video Douyin (motra e TikTok në Kinë), ku përmbajtja i nënshtrohet censurës shtetërore dhe ka ndihmuar në nxitjen e rritjes së nacionalizmi rinor.

Më shumë para, më shumë probleme?
Kina ka investuar para të mëdha në edukimin e të rinjve gjatë dekadave të fundit, me sukses të madh.

Gjenerata Z e saj është “më e pasur, më e arsimuar dhe më individualiste se prindërit e tyre“, shkroi Jefferies. Ata janë gjithashtu produkte të politikës së Kinës për një fëmijë – rreth 60% e gjeneratës kineze Z janë fëmija i vetëm në familjet e tyre – dhe u rritën gjatë një kohe të rritjes së jashtëzakonshme ekonomike për vendin, krahasuar me brezin e prindërve të tyre.

Kjo do të thotë se ata janë shpenzues më të mëdhenj. Gjenerata Z e Kinës përbën 15% të shpenzimeve të familjeve, krahasuar me 4% për Gen Z në SHBA dhe Mbretërinë e Bashkuar. Shpenzimet e grupit kinez do të rriten katërfish në 2.4 trilion dollarë deri në vitin 2035, sipas firmës financiare China Renaissance.

Si në SHBA ashtu edhe në Kinë, Gjenerata Z është vendosur të trashëgojë triliona pasuri. Gjenerata Z e Amerikës do të mbledhë 78 trilion dollarë nga “baby boomers” dhe brezi i mëparshëm i heshtur, në dy dekadat e ardhshme. Por në Kinë, madhësia më e vogël e familjes do të thotë se Gen Z i Kinës ka më pak gjasa të ndajë trashëgiminë e tyre, gjë që mund të rezultojë në më shumë para në xhepat e tyre, thotë Jefferies.

Nacionalizmi rinor në rritje i Kinës po ndikon në zakonet e shpenzimeve. Shumë të rinj kinezë tani shmangin markat e huaja dhe përqafojnë “guochao” – mallra të prodhuara në Kinë që përfshijnë ngjyrat, dizajnin dhe historinë tradicionale kineze – duke riformuar mënyrën se si markat e huaja i qasen tregut kinez, tha Denise Cheng, analiste në firmën e kërkimit të tregut me fokus në Kinë Daxue Consulting, për Fortune.

Por edhe pse gjenerata Z e Kinës janë më të arsimuar dhe më të pasur se prindërit e tyre, vendi tani ka shumë pak punë me jakë të bardhë për ta.

Perspektivat e ardhshme për gjeneratën Z të Kinës 
Brezi më i mirë i arsimuar në historinë e Kinës përballet me një krizë papunësie, rritje të çmimeve të shtëpive dhe një ngadalësim të madh ekonomik.

Pandemia e COVID-19 dëmtoi punësimin e Gjeneratës Z në mbarë botën. Por papunësia në mesin e Gjeneratës Z kineze është më e lartë se në shumë ekonomi të zhvilluara. Gati 11 milionë studentë kinezë do të diplomohen nga universiteti këtë verë, por një përqindje e konsiderueshme e tyre nuk do të jenë në gjendje të gjejnë punë përkatëse. Papunësia e të rinjve në Kinë është 19.3%, krahasuar me 8.1% në SHBA dhe 7.8% të Koresë së Jugut.

Kjo përzierje e fuqishme e papunësisë së të rinjve dhe ngadalësimi i rritjes ekonomike do të thotë që gjenerata Z e Kinës mund të formohet si “brezi më i pafat i Kinës moderne“, shkroi Shuli Ren i Bloomberg në fillim të këtij viti.

Shkolla hiperkonkurruese e kombit dhe kultura e punës kanë ndihmuar në popullarizimin e një lëvizjeje online të udhëhequr nga të rinjtë për të përqafuar “involucionin” – e kundërta e evolucionit – që i referohet aktit të mospërparimit dhe ngecjes. Victor, një student 25-vjeçar master në Guangzhou, tha më parë për Fortune se “Shoqëria kineze thotë se mund të jesh i suksesshëm vetëm nëse shkon në një shkollë të mirë, merr një punë me pagë të lartë dhe me status të lartë dhe ble një shtëpi. Por tani duket pothuajse e pamundur.”

Burimi: Fortune
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here