Gjermania parashikon rritje ekonomike të ulët për 2024

Qeveria gjermane ka bërë një rishikim të parashikimit të saj të rritjes ekonomike të vendit për vitin 2024 me një rënie të ndjeshme. E penguar nga kërkesa e dobët globale, tensionet gjeopolitike dhe inflacioni i vazhdueshëm, shpresat për një rikthim nga recesioni janë zbehur.

Të mërkurën, ministri gjerman i ekonomisë Robert Habeck konfirmoi perspektivën e rishikuar për ekonominë më të madhe të Evropës, duke ulur ndjeshëm pritshmëritë e rritjes për vitin e ardhshëm.

Ekonomia e Gjermanisë ka luftuar për të fituar tërheqje në tremujorët e fundit, duke u luhatur midis stanjacionit dhe recesionit mes asaj që Habeck e përshkroi si “një stuhi e përsosur” sfidash.

Parashikimi i rishikuar i rritjes
Kabineti gjerman ka publikuar një parashikim ekonomik që rishikon projeksionet e rritjes deri në vetëm 0.2% për vitin aktual—duke shënuar një rënie të ndjeshme nga vlerësimi i mëparshëm prej 1.3%.

Ne po përjetojmë një rikuperim më të ngadaltë nga kriza nga sa ishte parashikuar fillimisht”, deklaroi ministri i Ekonomisë Robert Habeck gjatë prezantimit të raportit.

Habeck theksoi paqëndrueshmërinë e peizazhit ekonomik global dhe rritjen historike të ulët të tregtisë globale si pengesa të rëndësishme për një ekonomi të drejtuar nga eksportet si ajo e Gjermanisë.

Pritjet e inflacionit dhe rritjet e pagave
Raporti i qeverisë parashikon gjithashtu një zbutje të inflacionit, duke parashikuar një rënie nga 5.9% në 2023 në 2.8% për vitin aktual. Habeck vuri në dukje se inflacioni ishte vënë nën kontroll.

Ai theksoi gjithashtu rritjen e dukshme të pagave, të cilat pritet të tejkalojnë normën e inflacionit këtë vit. Sipas Habeck, kjo rritje e pagave reale po rrit fuqinë blerëse për punonjësit.

Sfidat ekonomike dhe reformat strukturore
Pavarësisht vështirësive ekonomike afatshkurtra, ministri Habeck nënvizoi “problemet strukturore” të gjata, duke përfshirë mungesën e fuqisë punëtore të kualifikuar, pengesat burokratike dhe nën-investimin kronik.

Duke adresuar këto çështje, Habeck theksoi rëndësinë e ruajtjes së konkurrencës së Gjermanisë si një qendër industriale.

Mosmarrëveshjet e koalicionit të brendshëm dhe divergjenca e politikave
Koalicioni qeverisës i Gjermanisë, i përbërë nga Socialdemokratët e qendrës së majtë, të Gjelbërit dhe konservatorët fiskalë, Demokratët e Lirë (FDP), po përballet me ndarjet e brendshme në lidhje me politikën ekonomike.

Habeck mbron rritjen e investimeve në industritë e gjelbra, duke propozuar lehtësimin e “frenimit të borxhit” fiskal të Gjermanisë. Megjithatë, FDP mbetet e ashpër kundër çdo lehtësimi të kufijve të huamarrjes.

Debati mbi politikën fiskale u intensifikua pas një vendimi të nëntorit nga Gjykata e Lartë e Gjermanisë kundër rialokimit të një fondi pandemik prej 60 miliardë eurosh drejt nismave të gjelbra – një vendim që theksoi ndarjet e thella brenda koalicionit.

Faktorët prapa përpjekjeve ekonomike të Gjermanisë
Sfidat e ekonomisë gjermane rrjedhin nga pasiguritë gjeopolitike, ulja e kërkesës globale – veçanërisht nga tregjet kryesore si Kina – dhe ndërprerjet në furnizimin me energji për shkak të humbjes së importeve të gazit rus.

Për më tepër, përpjekjet e Bankës Qendrore Evropiane për të frenuar inflacionin nëpërmjet rritjes së normave të interesit kanë frenuar aktivitetin e investimeve. Normat e larta të inflacionit, së bashku me fuqinë blerëse të zvogëluar, kanë ulur më tej kërkesën e brendshme, duke paraqitur pengesa të konsiderueshme për rimëkëmbjen ekonomike.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here