Kirurgu: Shefat duhet të rregullojnë vendet toksike të punës. Ja se si.

Nëse mendoni se vendi juaj i punës është toksik dhe dëmton shëndetin tuaj fizik dhe mendor, nuk jeni vetëm.

Kirurgu i përgjithshëm i SHBA-së, Vivek H. Murthy, paralajmëroi të enjten se vendet e punës abuzive ose të dëmshme mund të jenë të dëmshme për shëndetin e njeriut. Dhe ai përcaktoi një hartë rrugore duke detajuar se si punëdhënësit mund të ndryshojnë kulturën dhe praktikat e tyre në vendin e punës për të mbrojtur më mirë shëndetin mendor dhe fizik të njerëzve.

Lidhja midis punës dhe shëndetit tonë është bërë edhe më e dukshme,” tha Murthy. “Gjithnjë e më shumë punëtorë janë të shqetësuar për të përballuar jetesën, duke u përballur me stresin kronik dhe duke luftuar për të balancuar kërkesat e punës dhe jetës personale.”

Nuk ka të bëjë vetëm me shëndetin mendor: Stresi kronik mund të rrisë rrezikun e njerëzve për sëmundje fizike, duke përfshirë sëmundjet e zemrës, kancerin dhe diabetin. Dhe kur shëndeti i punëtorëve bie, kjo mund të ndikojë në produktivitetin dhe zgjuarsinë e vendit të punës, tha Murthy në hyrje të raportit.

Zyra e Kirurgut të Përgjithshëm – duke cituar Dorëheqjen e Madhe, “dorëheqjen e heshtur” dhe raportimin e depresionit ose ankthit midis punëtorëve amerikanë – tha se rekomandimet synonin të shfrytëzonin mundësinë e epokës së pandemisë për të rishqyrtuar mënyrën se si punojmë. Murthy tha se “llogaria” e shkaktuar nga pandemia duhet t’i shtyjë punëdhënësit t’i kthejnë vendet e punës në “motorë të mirëqenies“.

Ja çfarë duhet të dini për zbulimin e toksicitetit dhe mbrojtjen e shëndetit tuaj mendor dhe fizik, dhe çfarë duhet të bëjnë punëdhënësit.

Si të dalloni një vend pune toksik
Pesë cilësi mund të parashikojnë nëse njerëzit besojnë se vendi i tyre i punës është toksik, sipas udhëzimeve të kirurgut të përgjithshëm: Kultura është mosrespektuese, jo gjithëpërfshirëse, joetike, fyese ose abuzive.

Dhe nëse mendoni se vendi juaj i punës është toksik, zakonisht keni të drejtë, tha psikologia Amy Sullivan, drejtore e angazhimit dhe mirëqenies në Institutin Neurologjik të Cleveland Clinic. “Ne e dimë, si njerëz që punojmë në atë mjedis, nëse nuk ndihemi të sigurt apo të shëndetshëm mendërisht,” tha ajo. “Është me të vërtetë një ndjenjë e brendshme.”

Njerëzit zakonisht mund të konfirmojnë ndjesinë ti-e-di-kur-e-sheh edhe me kolegët, pasi është e mundur që grupe të mëdha do të ankohen, tha Dennis Stolle, drejtor i lartë i zyrës së psikologjisë të Shoqatës Psikologjike Amerikane. Stolle punoi në hulumtimin e APA-së që u citua në udhëzimet e kirurgut të përgjithshëm.

Ka edhe flamuj të kuq fizikë. Pagjumësia, ankthi, goja e thatë, rritja e presionit të gjakut dhe lodhja mund të jenë ndër shenjat që diçka nuk shkon. Indikacionet se reagimi lufto-ose-ik i sistemit nervor është ndezur – një gropë në stomak, flutura në stomak, rrahje zemre – janë të rëndësishme për t’u vënë re, tha Sullivan.

Njerëzit ndonjëherë i ndjejnë më së shumti simptomat jashtë punës, kur kthehen në shtëpi. “Ata nuk mund të çlodhen, nuk mund të heqin dorë nga mendimet e punës, nuk mund të flenë ose kanë frikë të ngrihen dhe të shkojnë në punë ditën tjetër,” tha Stolle.

Por a është një vend pune toksik apo thjesht stres për botën? Stolle rekomandon të mendoni se kur ndiheni më mirë dhe kur ndiheni më keq. Nëse puna dominon rubrikën tuaj “më të keqe“, është të paktën një pjesë e problemit, tha ai.

Nëse një vend pune kualifikohet si vërtet toksik, shumë punëtorë vuajnë nga stresi kronik pavarësisht – falë “ngarkesave të rënda të punës, udhëtimeve të gjata, orareve të paparashikueshme, autonomisë së kufizuar, orëve të gjata të punës, punëve të shumta, pagave të ulëta” dhe sfidave të tjera, tha kirurgu i përgjithshëm.

Çfarë mund të bëjnë punonjësit?
Njerëzit që luftojnë me mjedise negative të punës duhet të kuptojnë se “nuk janë ata“, tha Sullivan. Dhe sa më shumë të mund t’i ndani emocionet tuaja nga puna – që do të thotë se shëndeti dhe mirëqenia juaj nuk janë “emocionalisht të lidhura” me punën tuaj – aq më mirë.

Nëse ndiheni të stresuar në punë, ekspertët rekomandojnë të provoni disa strategji të zakonshme dhe të testuara, duke përfshirë shëtitjen ose largimin për një kohë të shkurtër nga vendi i punës; të bëni një pushim për diçka që ju pëlqen, si për shembull një filxhan kafe ose çaj; dhe duke folur me një njeri të besuar i cili mund të jetë duke kaluar nëpër probleme të ngjashme. Ju gjithashtu mund të praktikoni frymëmarrjen e ndërgjegjshme dhe të bëni ndryshime në stilin e jetës, të tilla si dieta juaj ose stërvitja. Provoni gjëra të ndryshme derisa të gjeni praktikat e vetë-kujdesit që funksionojnë për ju, thanë ekspertët.

Stolle u tha punonjësve të ndërmarrin tre hapa: të kujdesen për veten, të kujdesen për kolegët e tyre dhe të komunikojnë me shefat e tyre. Të pyesësh kolegët se si po ecin dhe të flasësh për faktorët stresues ndihmojnë në krijimin e një kulture ku njerëzit kujdesen për njëri-tjetrin. Dhe duke u thënë punëdhënësve atë që tashmë funksionon dhe çfarë ju nevojitet, mund të fillojë një dialog produktiv, tha ai.

Këto strategji mund të përmirësojnë mirëqenien tuaj në dhe jashtë vendit tuaj të punës, por përgjegjësia për të rregulluar kulturën e punës i takon punëdhënësit, jo punonjësve, thanë ekspertët. Rregullimet e shpejta, të tilla si programet e menaxhimit të stresit ose joga në punë, nuk do të zgjidhin një problem mbarëkombëtar.

Programet e mirëqenies shpesh mund të ndihen sikur po fajësojmë punëtorin – kur është vendi i punës dhe mënyra se si është organizuar puna sot që është në të vërtetë burimi i problemit,” tha Erin L. Kelly, profesoreshë në Institutin e Teknologjisë në Massachusetts, Sloan School of Management, e cila studion punë dhe punësim. “Ne duam të shohim se si mund të ndryshojmë vendin e punës, jo vetëm të fokusohemi në ndryshimin e punonjësit duke inkurajuar stërvitjen ose meditimin.”

Çfarë duhet të bëjnë punëdhënësit?
Kirurgu i përgjithshëm rekomandon pesë gjëra “thelbësore” për vendet e punës për të siguruar shëndetin mendor dhe mirëqenien e punonjësve: mbrojtjen nga dëmtimi, lidhja dhe komuniteti, harmonia punë-jetë, rëndësia në punë dhe mundësia për rritje.

Qëllimet përputhen me disa nga arsyet kryesore që punëtorët amerikanë i kanë lënë punët e tyre: Një anketë e Qendrës Kërkimore Pew me njerëzit që e lanë punën në vitin 2021 zbuloi se ata raportuan paga të ulëta, mungesë mundësie për rritje në karrierë dhe ndjenjën e mungesës së respektit në punë si tre çështjet kryesore, raportuar nga më shumë se gjysma e atyre që kishin dhënë dorëheqjen.

Udhëzimet e kirurgut të përgjithshëm parashtrojnë një kornizë për organizatat për të arritur ato pesë gjërat “thelbësore“.

Ndër rekomandimet për punëdhënësit është rritja e aksesit në lejen e paguar dhe pagimi i punëtorëve me një “pagë jetese“, të cilën udhëzimi nuk e përcaktoi, megjithëse vuri në dukje se gati një e treta e punëtorëve amerikanë fitojnë më pak se 15 dollarë në orë. Ata gjithashtu duhet të ofrojnë trajnim dhe mentorim, të nxisin përfshirjen dhe barazinë dhe t’u japin punëtorëve më shumë autonomi mbi “si, kur dhe ku bëhet puna“.

Punëdhënësit duhet t’i shohin këto ndryshime si një ndryshim të vazhdueshëm kulturor, jo hapa të vetëm që mund të kontrollohen dhe harrohen, tha Stolle.

Ne kemi nevojë që punëdhënësit të përdorin fuqinë e tyre dhe të ndërmarrin veprime,” tha ai. “Nëse nuk e kemi atë, atëherë ndryshimi nuk do të vijë.”

Burimi: The Washington Post
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here