Covid: Varianti Delta përhapet globalisht pas shtimit të shpejtë të rasteve

Varianti Delta i Covid-19 tani është zbuluar në 124 territore nëtë gjithë botën, deklaron OBSH. Varianti Delta përhapet globalisht pas shtimit të shpejtë të rasteve dhe pritet të bëhet varianti dominant globalisht në muajt e ardhshëm. OBSH parashikon se mund të ketë më shumë se 200 milion raste të konfirmuara brenda disa javësh. Infeksionet janë në rritje, veçanërisht në Evropë dhe rajonin perëndimor të Paqësorit. Disa vende perëndimore kanë filluar të lehtësojnë kufizimet pasi nivelet e vdekjeve kanë rënë. Por ata që nuk kanë akses të mjaftueshëm me vaksina ose vendet që kanë një ritëm vaksinimi të popullsisë më të ngadaltë po përballen me një kërcënim më vdekjeprurës.

Nga Alpha Delta, pse mutacionet e virusit shkaktojnë alarm?

Viruset krijojnë mutacione gjatë gjithë kohës, përfshirë koronavirusin SARS-CoV-2 që ka shkaktuar pandeminë Covid-19. Megjithëse shumica e ndryshimeve gjenetike janë të padëmshme, disa mund ta bëjnë mutantin më të aftë në infektimin e qelizave, ose shmangien e antitrupave.

Variantet e tilla “më të përshtatshme” mund të tejkalojnë llojet e tjera, në mënyrë që ato të bëhen burimi mbizotërues i infeksioneve. Më shqetësuese deri më tani është i ashtuquajturi “varianti delta”. Ai është përhapur në më shumë se 120 vende që kur u raportua për herë të parë në Indi në tetor, duke çuar në rritje rastet e infektimit dhe shtrimet në spital, veçanërisht në vendet ku më pak se gjysma e popullsisë së rritur është imunizuar plotësisht. Është lloji dominues tani në shumë vende, duke përfshirë Mbretërinë e Bashkuar dhe Sh.B.A.

Cilat variante janë  shqetësuese?

OBSH përdor “variante shqetësuese” për të treguar llojet që paraqesin rreziqe shtesë për shëndetin publik global, “variante me interes” për ata që kërkojnë monitorim të ngushtë për shkak të rrezikut të tyre të shfaqur dhe “alarme për monitorim të mëtejshëm” për një variant që posedon karakteristikat gjenetike që tregojnë se mund të paraqesin rrezik në të ardhmen.

Varianti Alpha

Ky variant u shfaq në Angli në Shtator 2020 dhe çoi një rritje, gjatë periudhës dimërore, të rasteve që e kthyen Mbretërinë e Bashkuar përsëri në bllokim në janar. Vende të tjera, veçanërisht në Evropë, ndoqën Britaninë e Madhe në rivendosjen e kufizimeve të lëvizjes. Alpha më parë ishte lloji dominues në SHBA dhe është raportuar në të paktën 173 vende, sipas OBSH. Varianti mund të përbëjë një kërcënim më serioz për gratë. Pacientët femra Covid kanë më shumë të ngjarë të kërkojnë kujdes intensiv dhe kanë një shans pak më të lartë të vdesin nga një infeksion alfa sesa nëse kapin një variant tjetër, sipas një analize. Asnjë efekt i tillë nuk u gjet tek meshkujt.

Varianti Beta

Ky, i cili u shfaq në Afrikën e Jugut në gusht 2020, çoi në një ringjallje në rastet e Covid që mbingarkuan Afrikën e Jugut. Është raportuar në të paktën 122 vende.

Varianti Gama

Ky variant, i parë për herë të parë në qytetin Amazon të Manaus në dhjetor 2020, ka kontribuar në një rritje të rasteve që tensionuan sistemin shëndetësor të Brazilit dhe çuan në mungesa të furnizimit me oksigjen. Është raportuar në të paktën 74 vende.

Varianti Delta

Ky variant me përhapje të shpejtë nxiti një valë dramatike të rasteve Covid në Indi dhe që atëherë është gjetur në të paktën 120 vende. Është vlerësuar të jetë 55% më e transmetueshme se alfa dhe pothuajse dy herë më infektive se lloji origjinal nga fillimi i vitit 2020. Kjo mund të jetë për shkak se ata të infektuar me variant mund të kenë grimca virale dukshëm më infektive në rrugët e tyre të frymëmarrjes në krahasim me individët e infektuar me variante të tjera. Mjekët në Indi e kanë lidhur deltën me një grup më të gjerë të simptomave Covid, duke përfshirë dëmtimin e dëgjimit, dhe të dhënat e hershme nga Skocia zbuluan se pacientët Covid të infektuar nga delta kishin 1.8 herë më shumë gjasa të shtrohen në spital sesa ata me një infeksion alfa. Dëshmi të tjera të gjetura të deltës rezultuan se se ky variant ka prirje për të shmangur trajtimet e bazuara në antitrupa dhe mbart një rrezik në rritje të ri-infektimit në njerëzit që janë rikuperuar nga Covid shkaktuar nga një tjetër variant.

Efektiviteti i vaksinës kundër sëmundjes simptomatike. Cilat vaksina janë më të efektshme?

Një kërkim nga Shëndeti Publik Angli i pa konfirmuar plotësisht dhe i bazuar në të dhënat e pacientëve zbuloi se dy doza të vaksinës AstraZeneca Plc ishin më pak të efektshme në parandalimin e Covid nga delta krahasuar me një dozë të dyfishtë të vaksinës Pfizer-BioNtech.

Efektiviteti i vaksinës

Pas 1 doze

Pas dy dozash

Pfizer-BioNTech

33%

88%

AstraZeneca

33%

60%

 

Në një postim në twitter të Epidemiologut Dr. Larry Brilliant, ai tregon me një infografik krahasimin e transmetimit të viruseve dhe varianteve të Covid.

Kjo tabelë mund të ndihmojë në shpjegimin se sa (mesatarisht) njerëz të rinj janë të infektuar nga rastet e viruseve të ndryshme duke përfshirë variante të COVID. R0 është vlera e “riprodhimit bazë”. Psh: për linë në vitet 1970 ishte rreth 3.5-4.5. Pra, varianti Delta është më i transmetueshëm se lia, thotë Brilliant.

Burimi: OBSH, CNN, BBC

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here