Kjo është dieta më e shëndetshme prej 7 vitesh

Dieta mesdhetare mbetet e pakrahasueshme në promovimin e shëndetit optimal, duke siguruar pozicionin e saj si zgjedhja kryesore për të shtatin vit radhazi, sipas renditjes më të fundit nga US News & World Report. E njohur për theksin e saj në ushqime të plota, të papërpunuara, yndyrna të shëndetshme dhe përbërës të bollshëm me bazë bimore si vaji i ullirit, drithërat, fasulet, ushqimet e detit, zarzavatet me gjethe dhe perimet, dieta mesdhetare shkëlqen në aspekte të ndryshme.

Një panel ekspertësh, duke përfshirë mjekë, dietologë dhe studiues të humbjes së peshës, vlerësojnë dietat popullore çdo vit për faktorë të tillë si plotësia ushqyese, qëndrueshmëria dhe lehtësia e respektimit. Këtë vit, dieta mesdhetare jo vetëm që zuri vendin e parë në përgjithësi, por dominoi edhe shtatë kategori të tjera.

Themeli i dietës mesdhetare qëndron në zakonet tradicionale të të ngrënit të rajoneve në Greqi, Itali dhe Spanjë. E pasur me ushqime të tilla si vaji i ullirit, drithërat, arra, farat, bishtajoret dhe peshku yndyror, kjo dietë fitoi lëvdata për të qenë e shëndetshme për zemrën, e lehtë për t’u ndjekur dhe për të ofruar një sërë opsionesh ushqimore me vlera ushqyese. Studimet shkencore sugjerojnë përfitime të mundshme, duke përfshirë përmirësimin e shëndetit të zemrës, mbështetjen për humbjen e peshës dhe madje edhe parandalimin e rënies njohëse.

Përafrimi i dietës mesdhetare me praktikat e jetëgjatësisë në Zonat Blu, ku njerëzit jetojnë jetën më të gjatë dhe më të shëndetshme, e përforcon më tej reputacionin e saj pozitiv. SuperAgers, individët mbi 100 vjeç e lart, shpesh u përmbahen parimeve të ngjashme, duke konsumuar karbohidrate komplekse dhe yndyrna të shëndetshme.

Ndërsa dieta DASH del si një pretendente, duke siguruar renditjen e vendit të dytë në përgjithësi, dieta mesdhetare ruan epërsinë e saj në kategori të tilla si lehtësia e aderimit, miqësore ndaj familjes dhe me theks te ushqimet me bazë bimore. Disa ekspertë propozojnë mundësinë e një diete që kombinon aspektet më të mira të dietës mesdhetare me strukturën e përmirësuar për të marrë vendin e parë në të ardhmen.

Fleksibiliteti dhe mungesa e kufizimeve strikte kontribuojnë në tërheqjen e dietës mesdhetare, duke e veçuar atë nga alternativat më të rrepta dhe më pak të qëndrueshme. Dietat që imponojnë rregulla të ngurta mund të japin rezultate afatshkurtra, siç shihet me dietat keto dhe Atkins, por qëndrueshmëria e tyre afatgjatë është e diskutueshme.

Dieta keto, dikur e renditur më e keqja në përgjithësi, ka treguar potencial për trajtimin e diabetit, duke çuar në vlerësime pak të përmirësuara. Dieta e rangut më të ulët tani është dieta me ushqim të papërpunuar, e njohur për kufizimet e saj të panevojshme dhe sfidat afatgjata. Programet Herbalife dhe Slimfast, të mbështetura në shake dhe çokollata të përpunuara, si dhe në dieta kufizuese Dukan, e gjejnë veten gjithashtu në nivelin e fundit.

Ndërsa kërkimi për dietën më të shëndetshme vazhdon, dieta mesdhetare qëndron si një kampione e qëndrueshme, me potencialin që pretendentët e ardhshëm të përziejnë mbështetjen e komunitetit me parimet e saj të suksesshme.

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here