Linjat ajrore ndërkombëtare pezullojnë disa fluturime në SHBA për shkak të pasigurisë 5G

Linjat e mëdha ajrore ndërkombëtare po përpiqen të modifikojnë ose anulojnë fluturimet drejt Shteteve të Bashkuara për shkak të pasigurisë rreth ndërhyrjeve të mundshme midis shërbimeve të reja të telefonisë celulare 5G dhe teknologjive kritike të avionëve.

Emirates, Air India, All Nippon Airways, Japan Airlines, Lufthansa dhe British Airways njoftuan të gjitha ndryshime në disa fluturime, duke përmendur këtë çështje. Emirates tha se do të pezullonte fluturimet në nëntë aeroporte amerikane: Boston, Chicago O’Hare, Dallas Fort Worth, George Bush Intercontinental në Hjuston, Miami, Newark, Orlando, San Francisko dhe Seattle. Ata thanë se do të vazhdojnë të fluturojnë në aeroportin John F. Kennedy të Nju Jorkut, Los Angeles International dhe Washington Dulles.

Transportuesit e tjerë duke përfshirë Virgin Atlantic dhe Air France-KLM thanë se nuk kishin anuluar asnjë fluturim, por po monitoronin situatën. Delta Air Lines (DAL) tha se po planifikon mundësinë e anulimeve të lidhura me motin që të mërkurën për shkak të shërbimit të ri 5G në afërsi të dhjetëra aeroporteve amerikane raporton CNN.

Rregullatorët e transportit tashmë ishin të shqetësuar se versioni i 5G që ishte planifikuar të aktivizohej mund të ndërhynte me disa instrumente aeroplanësh dhe shumë grupe të industrisë së aviacionit ndanë këto frikë – pavarësisht nga sigurimet nga rregullatorët federalë të telekomit dhe transportuesit pa tela.

Në mënyrë të veçantë, Administrata Federale e Aviacionit ka qenë e shqetësuar se antenat celulare 5G pranë disa aeroporteve – jo pajisjet celulare të udhëtarëve ajror – mund të hedhin leximet nga disa pajisje avioni të krijuara për t’u treguar pilotëve se sa larg janë nga toka. Këto sisteme, të njohura si lartësimatës radar, përdoren gjatë një fluturimi dhe konsiderohen pajisje kritike. (Litimetrat e radarit ndryshojnë nga lartësimatësit standardë, të cilët mbështeten në leximet e presionit të ajrit dhe nuk përdorin sinjale radio për të matur lartësinë.)

Në dhjetor, FAA lëshoi një urdhër urgjent që ndalonte pilotët të përdornin lartësimatësit e mundshëm të prekur rreth aeroporteve ku përndryshe do t’i kërkonin kushtet me shikueshmëri të ulët. Ky rregull i ri mund t’i pengojë avionët të arrijnë në disa aeroporte në rrethana të caktuara, sepse pilotët nuk do të mund të ulen vetëm duke përdorur instrumente.

Në një letër të së martës, CEO-t nga 10 linja ajrore i thanë administratës Biden që ta shtynte shpërndarjen tashmë të vonuar. Linjat ajrore po llogaritin 1000 ndërprerje fluturimi në ditë për shkak të ndërhyrjeve të mundshme me lartësimatësit e radarit që pilotët përdorin për të ulur në kushte me dukshmëri të ulët. Industria e telekomit nuk e ka komentuar letrën, por ka thënë se frika është e pabazë pasi nuk ka pasur probleme në vendet e tjera ku 5G është vendosur tashmë.

Burimi: CNN

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here