Mungesa e punëtorëve në Gjermani arrin nivele rekord

Gjermania ka nevojë dëshpërimisht për punëtorët emigrantë për të plotësuar më shumë se 630.000 vendet e punës që janë tashmë të lira në Republikën Federale. Një studim i Institutit të Këlnit për Kërkime Ekonomike (IW) ka zbuluar se mungesa e punëtorëve në vend tani ka arritur nivele rekord.

Mungesa e kandidatëve për nëntë nga 10 pozicione të kualifikuara
Shifrat ishin shqetësuese në vitin 2021, me 355.188 vende të lira në të gjithë republikën federale. Tani, shifra është dukshëm më e madhe. Sipas një raporti të departamentit të IW, Gjermanisë i mungojnë 630.000 punëtorë.

Sa më e kualifikuar të jetë puna, aq më e vështirë është të gjesh një punonjës të përshtatshëm, shpjegoi raporti i IW. Kandidatët që kanë përfunduar arsimin e lartë janë veçanërisht të kërkuar dhe fushat e IT, inxhinierisë elektrike, ndërtimit dhe planifikimit dhe mbikëqyrjes janë veçanërisht të prekura nga deficiti. Në këto fusha, studimi zbuloi se për nëntë nga 10 pozicione vakante në Gjermani, ka mungesë të kandidatëve të kualifikuar.

Punët në shëndetësi, shërbime sociale, arsim dhe mësimdhënie po përballen me një mungesë veçanërisht të madhe të punëtorëve. Nëse trendi aktual vazhdon, dy studime kanë parashikuar se Gjermania do të ketë nevojë për 80.000 mësues deri në vitin 2030.

Mikpritja e punëtorëve migrantë thelbësore për Gjermaninë, thekson studimi
Në mars 2022, 45.6 milionë njerëz u punësuan në Gjermani – më shumë se kurrë më parë – dhe vitin e kaluar, pothuajse 70% e vendeve të reja të punës gjermane u kryen nga punëtorë të huaj. Ndërmjet planeve për të futur sistemin e pikëve Chancenkarte dhe bërjes së apeleve më të synuara për të inkurajuar punëtorët migrantë të vijnë në Gjermani, qeveria po bën disa përpjekje për të llogaritur mungesën aktuale dhe të ardhshme.

Autorët e raportit të ri të IW po i bashkohen korit të ekspertëve duke shpjeguar se nëse Gjermania dëshiron të trajtojë mungesën në mënyrë efektive, mikpritja e më shumë punëtorëve migrantë është një domosdoshmëri. Sipas raportit, rritja e pozicioneve ku punonjësi është i detyruar të paguajë kontributet e sigurimeve shoqërore është pothuajse tërësisht falë emigrantëve jashtë BE-së, theksoi drejtori i Agjencisë Federale të Punësimit, Andrea Nahles.

Për të theksuar rëndësinë e migracionit për ekonominë gjermane, Nahles tha: “Edhe nëse shfrytëzojmë të gjithë potencialin e brendshëm, kjo nuk do të jetë e mundur pa imigrim të mëtejshëm, edhe për arsye demografike. Ne kemi nevojë për punëtorë krahu dhe punëtorë të kualifikuar.”

Ndërsa qeveria gjermane po vendos disa korniza për të inkurajuar punëtorët migrantë që të vijnë në republikën federale, kritikët e saj argumentojnë se duhet bërë më shumë për ta bërë vendin një vend më tërheqës për të lëvizur, duke trajtuar problemin paralel të vendit, kriza më e keqe e strehimit në 20 vitet e fundit, dhe duke i bërë proceset administrative më pak burokratike.

Burimi: iamexpat.de
Përktheu dhe përshtati: mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here