NASA: Telefoni juaj i zgjuar i nevojshëm për eklipsin diellor të prillit

Të shikosh qiellin gjatë eklipsit total diellor të prillit nuk do të jetë vetëm një moment çudie – mund të jetë gjithashtu një shans për të kontribuar në kërkimin shkencor. NASA po i fton të gjithë ata që e shohin eklipsin për të marrë pjesë në programin e saj SunSketcher, duke përdorur një aplikacion smartphone për të kapur ngjarjen dhe për të ndihmuar në studimin e zbehjes së diellit.

Tradicionalisht, dielli përshkruhet si një sferë e thjeshtë, por në realitet, ai shfaq një fenomen të quajtur shtrirje, duke e bërë atë të rrafshohet pak në një formë të parregullt për shkak të rrotullimit të tij. Ky fenomen, i ndikuar nga struktura e brendshme e diellit dhe aktiviteti magnetik, është thelbësor për t’u kuptuar për astronomët. Ndërsa Toka, Jupiteri dhe Saturni shfaqin gjithashtu shtrirje, karakteristikat unike të diellit e bëjnë studimin e formës së tij veçanërisht intriguese.

Gjatë një eklipsi të plotë diellor, kalimi i hënës përpara diellit krijon blice dritash të njohura si “rruazat e Baily“, të cilat ndryshojnë në bazë të vendndodhjes së një vëzhguesi. Duke regjistruar këto fenomene me aplikacionin SunSketcher, pjesëmarrësit mund të kontribuojnë me të dhëna të vlefshme në përpjekjet kërkimore të NASA-s. Me një rrjet të gjerë vëzhguesish, shkencëtarët synojnë të krijojnë një bazë të dhënash gjithëpërfshirëse për të kuptuar më mirë variacionet dhe shtrirjen e sipërfaqes së diellit.

Duke sakrifikuar përdorimin e telefonave inteligjentë për foto ose video personale gjatë eklipsit, vullnetarët mund të luajnë një rol jetësor në avancimin e të kuptuarit tonë për diellin dhe ndikimin e tij në sistemin diellor. Nëpërmjet SunSketcher, pjesëmarrësit mund të kontribuojnë në kërkime novatore dhe të ndihmojnë në zbulimin e mistereve të fqinjit tonë qiellor.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here