Niksen, zgjidhja holandeze kur je shumë i zënë me punë

Niksen – një fenomen holandez i shëndetit që përkthehet në “të mos bësh asgjë” – ka tërhequr vëmendjen globale si një ilaç për menaxhimin e stresit dhe rikuperimin nga djegia.

Në Hagë, përgjatë 11 kilometrave të vijës bregdetare mahnitëse të stolisur me duna dhe plazhe me rërë, vihen re banorët vendas që marrin pjesë në niksen dhe kjo është kthyer në një pamje e zakonshme. Qofshin nën rrezet e diellit në Scheveningen apo Kijkduin, individët mund të shihen duke shëtitur, duke ecur me biçikletë ose thjesht të ulur në stola duke u angazhuar në artin e niksenit.

I përcaktuar si “të mos bësh asgjë pa një qëllim“, niksen doli në skenën globale në vitin 2019 mes një vale rraskapitjeje dhe depresioni të shkaktuar nga puna e tepërt. Ndryshe nga ndërgjegjja, e cila thekson të qenit i pranishëm në moment, niksen inkurajon individët të përqafojnë momentet boshe, duke i lejuar mendjet e tyre të enden lirshëm. Ndërsa lundrojmë në botën pas pandemisë, rivlerësimi i qasjes sonë ndaj punës dhe kohës së lirë bëhet parësor.

Nga ana gjuhësore, “niksen” është një folje që rrjedh nga “niks“, që do të thotë “asgjë” në holandisht. Monique Flecken, një psikolinguiste në Universitetin e Amsterdamit, vë në dukje prirjen e gjuhës holandeze për shndërrimin e emrave në folje, duke ilustruar stilin praktik dhe të drejtpërdrejtë të komunikimit të kombit.

Për psikologun Thijs Launspach, niksen nënkupton “të mos bësh asgjë ose të angazhohesh në aktivitete të parëndësishme për të shijuar kohën“. Megjithatë, ndërsa holandezët janë të njohur për balancën e tyre punë-jetë, brezat e rinj përballen me nivelet e përshkallëzuara të stresit mes presioneve dhe pritshmërive shoqërore.

Gjithsesi, niksen ofron njëfarë pushimi. Duke përfshirë rrjetin e modalitetit të paracaktuar, i cili nxit bredhjen e mendjes dhe reflektimin, niksen u mundëson individëve të karikohen dhe të rrisin produktivitetin. Kjo qasje përputhet me etikën holandeze të efikasitetit gjatë orëve të gjata të punës, duke mishëruar kulturën e tyre të sinqertë dhe egalitare.

Ndërsa disa mbrojnë aktivitetin fizik si një mekanizëm për lehtësimin e stresit, holandezët ndërthurin niksen me lëvizjen dhe natyrën, mishëruar nga rrjetet e gjera të ecjes dhe çiklizmit që përshkojnë vendin.

Mes trazirave globale, rëndësia e zbutjes së stresit nuk mund të mbivlerësohet. Në Holandë, ku ka një sistem të fortë mirëqenieje dhe mundësi të bollshme për kohën e lirë, niksen shërben si një fener qetësie mes kaosit të jetës.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here