Njerëzve inteligjentë u duhet më shumë kohë për të zgjidhur problemet e vështira

Më shpejt nuk është gjithmonë më mirë.

Pas më shumë se një shekulli kërkimesh, shumë prej të cilave kanë qenë shumë të diskutueshme, psikologët ende luftojnë për të përcaktuar inteligjencën dhe shumë dyshojnë në vlefshmërinë e testeve të krijuara për ta matur atë. Megjithatë, një ide është shfaqur dhe ka vazhduar: që rezultatet më të larta të inteligjencës shoqërohen me përpunim më të shpejtë të informacionit, ose “shpejtësi mendore“. Por një studim i ri nga studiues në Gjermani tani sugjeron se edhe kjo mund të mos jetë e vërtetë.

Botuar në revistën Nature Communications, studimi tregon se njerëzve me rezultate më të larta të inteligjencës u duhet më shumë kohë për të zgjidhur problemet komplekse, sepse ata kanë më pak gjasa të shpejtojnë në përfundime. Studimi gjithashtu lidh aftësinë për zgjidhjen e problemeve me ndryshimet në lidhjen e trurit dhe sinkroninë midis zonave të trurit.

Krijimi i lidhjeve
Michael Schirner i Charité-Universitätsmedizin Berlin dhe kolegët e tij ekzaminuan të dhënat nga 1,176 pjesëmarrës të Projektit Human Connectome, duke analizuar lidhjen midis rezultateve të inteligjencës dhe kohëve të reagimit në Testin e Arsyetimit të Matricës Penn, i cili përbëhet nga një grup detyrash gjithnjë e më të vështira për përputhjen e modeleve. Kjo tregoi se ndërsa njerëzit me rezultate më të larta të inteligjencës i zgjidhnin problemet e lehta më shpejt, atyre iu desh më shumë kohë për të zgjidhur ato të vështirat, me sa duket sepse ata shpenzuan më shumë kohë duke nxjerrë rregulla të fshehura përpara se të arrinin zgjidhjen e duhur.

Më pas, studiuesit gjeneruan modele të personalizuara të rrjetit të trurit të 650 pjesëmarrësve, duke kombinuar të dhënat e lidhjes së trurit nga secili me modelet e përgjithshme të qarqeve nervore për vendimmarrje dhe kujtesën e punës. Kjo zbuloi se ata që u deshën më shumë për të zgjidhur detyrat e vështira shfaqën lidhje më të lartë të gjendjes së pushimit midis lobeve ballore dhe parietale, dhe gjithashtu sinkroni më të madhe midis këtyre rajoneve të trurit.

Lobi frontal dihet se luan role të rëndësishme në vëmendje dhe vendimmarrje, ndërsa lobi parietal mendohet se mbledh dhe integron informacionin shqisor. Studimet e skanimit të trurit sugjerojnë se inteligjenca përfshin një rrjet fronto-parietal, kështu që sinkronizimi më i madh midis këtyre rajoneve mund të pasqyrojë një mekanizëm të vëmendjes paraballore që modulon përpunimin në lobin parietal.

Më i zgjuar, më i ngadalshëm
Gjetjet sfidojnë supozimin se inteligjenca më e lartë është rezultat i një truri më të shpejtë. Ata sugjerojnë se më shpejt nuk është domosdoshmërisht më mirë dhe se në rrethana të caktuara ka një shkëmbim ndërmjet shpejtësisë dhe saktësisë që rezulton në vendime më të mira.

Kështu, ndërsa të menduarit e shpejtë, “automatik” është i mjaftueshëm për të marrë vendime për detyra të lehta, një mënyrë njohjeje më e ngadaltë dhe më e mundimshme, e cila mbështet integrimin e zgjatur të informacionit përkatës, mund të jetë më i mirë për zgjidhjen e problemeve më të vështira.

Burimi: bigthink.com
Përktheu dhe përshtati: mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here