Pas 77 vitesh identifikohet i dyshuari që tradhëtoi Ana Frank

Një hetim i ri ka identifikuar një të dyshuar që mund të ketë tradhtuar Anne Frank dhe familjen e saj me nazistët, shkruhet në një artikull të BBC. Autorja çifute e ditarit të fashmëm vdiq në një kamp përqendrimi nazist në vitin 1945, në moshën 15-vjeçare, pas dy vitesh fshehje. Ditari i saj, i botuar pas vdekjes së saj, është tregimi më i famshëm i dorës së parë të jetës hebreje gjatë luftës. Një ekip që përfshin një ish-agjent të FBI-së tha se Arnold van den Bergh, një figurë hebreje në Amsterdam, me siguri “u dorëzua” nga frankët për të shpëtuar familjen e tij.

Ekipi, i përbërë nga historianë dhe ekspertë të tjerë, kaloi gjashtë vjet duke përdorur teknika moderne hetimore për zbulimin. Kjo përfshinte përdorimin e algoritmeve kompjuterike për të kërkuar lidhje midis shumë njerëzve të ndryshëm, diçka që do t’u kishte marrë njerëzve mijëra orë.

Van den Bergh kishte qenë anëtar i Këshillit Hebre të Amsterdamit, një organ i detyruar të zbatonte politikën naziste në zonat hebraike. Këshilli u shpërbë në vitin 1943 dhe anëtarët e saj u dërguan në kampet e përqendrimit.

Por ekipi zbuloi se van den Bergh nuk u dërgua kurrë në një kamp, por jetonte në Amsterdam si zakonisht në atë kohë. Kishte gjithashtu një sugjerim se një anëtar i Këshillit Hebraik u kishte ushqyer informacionin e nazistëve.

“Kur van den Bergh humbi të gjithë serinë e tij të mbrojtjeve që e përjashtonin nga detyrimi për të shkuar në kampe, ai duhej të siguronte diçka të vlefshme për nazistët me të cilët kishte kontakte për ta lënë atë dhe gruan e tij në atë kohë të qëndronin të sigurt,” deklaroi ish-agjenti i FBI-së Vince Pankoke në emisionin CBS 60 Minutes.

Ekipi tha se kishte luftuar me zbulimin se një tjetër person hebre ishte ndoshta tradhtari. Por gjeti gjithashtu prova që sugjerojnë se Otto Frank, babai i Anës, mund ta ketë ditur vetë këtë dhe e ka mbajtur të fshehtë.

Në dosjet e një hetuesi të mëparshëm, ata gjetën një kopje të një shënimi anonim dërguar Otto Frankut që identifikonte Arnold van den Bergh si tradhtarin e tij. Z. Pankoke i tha 60 Minutes se antisemitizmi mund të ketë qenë arsyeja që ai nuk u bë kurrë publik.

Van den Bergh ishte hebre dhe kjo nënkupton se ai ka qënë i vendosur në një pozicion të paqëndrueshëm nga nazistët dhe kjo e ka detyruar që ai të bëjë diçka për të shpëtuar jetën e tij. Gazeta holandeze de Volkskrant raporton se van den Bergh vdiq në vitin 1950.

Burimi: BBC, CBS

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here