Serbia më pranë anëtarësimit në BE ndërsa votuesit mbështesin ndryshimin e Kushtetutës

Serbia bëri një hap më afër anëtarësimit në Bashkimin Evropian pasi votuesit në vendin ballkanik vendosën të ndryshojnë kushtetutën për të krijuar një gjyqësor më të pavarur në përputhje me standardet e bllokut prej 27 anëtarësh.

Mbrojtja e gjyqtarëve dhe prokurorëve nga ndikimi politik është një hap kyç në përafrimin e ligjeve të ish-republikës jugosllave me BE-në. Pothuajse 62% e votuesve ranë dakord që kushtetuta të ndryshohet në mënyrë që kompetenca për emërimin dhe shkarkimin e anëtarëve të gjyqësorit të merret nga qeveria dhe legjislativi dhe t’u jepet gjyqtarëve dhe akademikëve të lartë.

Serbia ka kërkuar anëtarësimin në BE për më shumë se një dekadë, megjithëse mosmarrëveshja e vendit me ish-krahinën e saj Kosovën, e cila u shkëput në vitin 2008, është dëshmuar një pengesë për bisedimet e pranimit. Me rezistencën ndaj ndërtimit të zgjerimit brenda BE-së, perspektivat e Serbisë për t’u anëtarësuar duket se janë zbehur.

Votimi, i mbështetur nga BE dhe SHBA, lejon ndryshimin e kushtetutës së vendit që do të kërkojë ende miratimin parlamentar.

Referendumi testoi gjithashtu mbështetjen për Vuçiçin dhe Partinë e tij Progresive në pushtet më pak se tre muaj përpara zgjedhjeve parlamentare dhe presidenciale që do të mbahen në fillim të prillit. Partia e Vuçiqit fitoi me shumicë në vitin 2020, kur grupet kryesore të opozitës bojkotuan votimin për kushtet e fushatës. Megjithatë, rishikimi ka thelluar ndarjet në politikën tashmë të polarizuar të Serbisë, pasi grupet opozitare si nga e majta ashtu edhe nga e djathta u bënë thirrje votuesve të refuzojnë masën. Shoqata e Gjyqtarëve me qendër në Beograd e përshëndeti rezultatin si mbështetje për një “kornizë më të mirë institucionale” për gjyqësorin.

Burimi: Bloomberg

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here