“Përbindëshat” brenda në mur ishin… 50,000 bletë

Tetë muaj më parë, e vogla Saylor Class filloi t’u tregonte prindërve të saj për “monstrat” që mund të dëgjonte në dhomën e saj të gjumit. Frika e 3-vjeçares u bë më e fortë me kalimin e kohës dhe ajo shpesh tregonte murin nga ku dukej se dilnin tingujt.

Tre javë më parë, prindërit më në fund zbuluan burimin e frikës së vajzës së tyre: më shumë se 50,000 bletë dhe 45 kilogramë huall mjalti ishin fshehur brenda murit.

Në prill, ndërsa qëndronte jashtë, mamaja e Saylor vuri re ato që mendonte se ishin grerëza po fluturonin brenda dhe jashtë papafingo mbi dhomën e Saylor. Kontrolli i dëmeve e informoi atë se insektet në të vërtetë ishin bletë të rrezikuara, duke e shtyrë të kërkonte ndihmë nga një bletërritës.

Një bletërritës duke përdorur një kamerë termike, ai zbuloi një pjesë prej 2.5 – 2.7 metra të kosheres brenda murit të Saylor. Kur ai preu murin pranë dollapit të saj, bletët u derdhën në tufa jashtë, duke zbuluar një zgavër masive, të paizoluar, të përsosur që bletët të lulëzonin.

Bletët me gjasë kishin qenë atje për tetë deri në nëntë muaj, në përputhje me kohën kur Saylor raportoi për herë të parë “përbindëshat“. Duke hyrë nga një vrimë e vogël, bletët krijuan një koshere të madhe. Collins (bletërritësi) kapi rreth 20,000 bletë në ditën e parë dhe 20,000 të tjera tre ditë më vonë, me përpjekjet e vazhdueshme ende në vazhdim. Deri më tani, ai ka kapur midis 50,000 dhe 65,000 bletë, duke e bërë atë kosheren më të madhe që ka hasur ndonjëherë.

Bletët e kapura u zhvendosën në një vend të shenjtë, edhe pse disa mijëra vdiqën në proces. Mjalti, për fat të keq, u desh të hidhej për shkak të shqetësimeve shëndetësore.

Dëmi nga bletët ka qenë i madh, llogaritet në 20,000 dollarë, asnjë prej të cilave nuk mbulohet nga sigurimet. Familja duhet të prishë një suva 100-vjeçare, të mbushi dhe të izolojë murin, të instalojë një ventilim të ri dhe të rilyejë papafingon dhe dhomën e Saylor. Mjalti kishte pikuar, duke gërryer telat elektrikë, dhe duke shkaktuar dëme të mëtejshme.

Kur Saylor u kthye në shtëpi nga shkolla, prindërit e saj shpjeguan se çfarë kishte ndodhur. Ata e kërkuan atë të dëgjonte zhurmën e bletëve që gumëzhinin në një kuti në verandën e përparme për të konfirmuar nëse përputhej me tingullin që kishte dëgjuar. “Po, këto janë përbindëshat,” tha ajo. Ashley e siguroi vajzën e saj, duke shpjeguar se “përbindëshat” në të vërtetë ishin bletë dhe pranoi se edhe të rriturit mund të bëjnë gabime.

Saylor nuk është kthyer të flejë në dhomën e saj pasi bletët janë ende të pranishme. Ata vazhdojnë të tentojnë ripopullimin dhe Collins viziton rregullisht dhomën për të monitoruar situatën.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here