Si ndryshon truri i grave gjatë menopauzës

Për vite të tëra, gratë që përjetonin mjegullim të trurit, pagjumësi dhe luhatje të humorit gjatë moshës së mesme, shpesh nuk pranoheshin nga doktorët me justifikimin se i imagjinonin simptomat e tyre. Megjithatë, studimet e reja të trurit konfirmojnë se këto ndryshime janë reale dhe ndodhin në tru.

Studimet mbi gratë para, gjatë dhe pas menopauzës tregojnë ndryshime të rëndësishme në strukturën e trurit, lidhjen dhe metabolizmin e energjisë. Këto ndryshime janë të dukshme në skaner dhe ndjehen nga shumë gra, thotë neuroshkencëtarja Lisa Mosconi, autore e “Trurit të menopauzës“.

Menopauza ndikon në tru”, thotë Mosconi, profesoreshë e asociuar në Weill Cornell Medicine. “Ne nuk jemi të çmendura. Nuk po luajmë nga mendtë.”

Hulumtimi i Mosconit zbulon se vëllimi i lëndës gri zvogëlohet në zonat përgjegjëse për vëmendjen, përqendrimin, gjuhën dhe kujtesën. Për më tepër, aftësia e trurit për të metabolizuar glukozën bie, gjë që mund të shpjegojë simptomat e zakonshme të menopauzës.

Për fat të mirë, këto simptoma janë shpesh të përkohshme. Shumica e grave zbulojnë se simptomat e tyre përmirësohen ose zhduken pas menopauzës, duke sugjeruar se “truri po përshtatet me biologjinë e tij të re“, thotë Mosconi. Këto përshtatje i lejojnë gratë të jetojnë një pjesë të konsiderueshme të jetës së tyre pas menopauzës.

Roli i estrogjenit në tru

Estrogjeni rregullon sjelljen, funksionin konjitiv dhe shëndetin neuronal. Gjatë menopauzës, nivelet e estrogjenit bien ndjeshëm, duke prekur rajone të ndryshme të trurit:

– Hipotalamus: Rregullon temperaturën e trupit, duke çuar në afshe të nxehta.
– Hipokampus: I rëndësishëm për të mësuarit dhe kujtesën, duke ndikuar në njohjen.
– Amigdala: Ndikon në përgjigjet emocionale.
– Korteksi paraballor: I përfshirë në vendimmarrje, vëmendje, shumë detyra dhe gjuhë.
– Trungu i trurit: Rregullon ciklet gjumë-zgjim.

Evolucioni i trurit të grave

Truri i grave ndryshon gjatë pubertetit, shtatzënisë dhe menopauzës. Neuronet dikur thelbësore për menstruacionet dhe shtatzëninë nuk janë më të nevojshme, duke çuar në një “rinovim“, thotë Mosconi.

Ndërsa është e paqartë nëse këto ndryshime mund të parandalohen, ndalohen ose kthehen, disa duket se janë të përkohshme. Studimet e Mosconit tregojnë se aktiviteti i trurit stabilizohet dhe vëllimi i lëndës gri mund të rikthehet pas menopauzës. Nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar më mirë këto ndryshime.

Menaxhimi i simptomave të menopauzës

Një kombinim i një stili jetese të shëndetshëm dhe ndërhyrjeve farmaceutike mund të lehtësojnë kalimin në menopauzë. Gjatë perimenopauzës, mjekët mund të përshkruajnë pilula kontraceptive për të stabilizuar periodat dhe për të lehtësuar simptomat, thotë Sharon Malone, këshilltare kryesore mjekësore e Alloy Women’s Health.

Për gratë që nuk kanë nevojë për kontroll të lindjes, terapia hormonale e menopauzës me estrogjen ose estrogjen plus progestogjen mund të trajtojë simptoma si afshet e nxehta dhe djersitjet gjatë natës.

Sipas Iniciativës së Shëndetit të Grave, terapia afatshkurtër e hormoneve është treguar se tejkalon rreziqet për shumicën e grave të shëndetshme. Ka disa debate rreth ndikimit të terapisë hormonale në njohje, me studime që sugjerojnë se mosha mund të jetë një faktor.

Përveç mjekimeve, një dietë e shëndetshme, stërvitje e rregullt dhe gjumë i mirë mund të kontribuojnë në një menopauzë më të qetë. Opsionet jo-hormonale përfshijnë ilaçet kundër depresionit, ilaçet për presionin e gjakut dhe ilaçet kundër konvulsioneve.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here