Personi i vetëm që ka fituar çmimin Nobel në dy shkenca të ndryshme

Figurës kryesore në historinë e shkencave, Marie Curie-së, iu ndalua arsimi i lartë në Poloni, vendin e saj të lindjes. Shumë vite më vonë, ajo u bë gruaja e parë fituese e Nobelit. Ajo mbetet i vetmi person që ka fituar çmimin më të lakmuar në dy shkenca të ndryshme. Kjo është historia e saj.
Fëmijëria
Maria lindi në 1867 në Varshavë, Poloni, e cila në atë kohë ishte pjesë e Perandorisë Ruse. Ajo ishte fëmija i pestë i profesorit të mirënjohur të shkencës, Wladysław Skłodowski. Nëna e saj, Marianna Bronisława drejtonte një shkollë me konvikt me reputacion për vajza në qytetin e madh.
Kur Maria ishte shtatë vjeçe, vëllai i saj më i madh vdiq nga tifoja dhe më pas tre vjet më vonë nëna e saj humbi betejën me tuberkulozin. Në të njëjtën kohë, Wladysław u pushua nga puna për shkak të ndjenjave pro-polake dhe familja përfundimisht humbi të gjitha kursimet.
Në mes të krizës, Wladysław vendosi të bashkohej me një punë mësuesie me pagë të ulët. Autoritetet ruse në shkollë e ndaluan përdorimin e pajisjeve laboratorike, kështu që ai e solli në shtëpi dhe i udhëzoi fëmijët e tij për përdorimin e tyre. Në këtë mënyrë, Maria u mësua të eksperimentonte që në moshë të re.Adoleshenca

Për disa vite, Maria u shkollua në shtëpi. Por babai i saj e njohu talentin e saj për të menduar dhe mësuar shkencat ekzakte. Prandaj, megjithë problemet ekonomike, ajo u pranua në një qendër prestigjioze mësimore për vajza. Maria u diplomua me një medalje ari në 1883 në moshën gjashtëmbëdhjetë vjeç.

Ajo nuk mundi të hynte në asnjë institucion të rregullt të arsimit të lartë sepse ishte grua. Babai i saj më pas sugjeroi t’i bashkohej “universitetit të fluturimit të fshehtë” një institucion patriotik polak (shpesh në konflikt me Perandorinë Ruse qeverisëse) i cili mirëpriste studentet gra.

Gjatë kësaj kohe, ajo ra në dashuri me një djalë të ri (i cili më vonë do të bëhej një matematikan i shquar polak), Kazimierz Żorawski. Të dy diskutuan martesën, por prindërit e Żorawski-t e refuzuan Marien për shkak të varfërisë së familjes së saj dhe Kazimierz nuk ishte në gjendje t’i kundërshtonte ata.

Arsimi i lartë

Maria u kthye në shtëpi tek babai i saj në Varshavë. Humbja e marrëdhënies me Żorawski-n ishte zemërthyese për të dhe Wladysław u shkatërrua duke parë vajzën e tij në dhimbje. Tre vjet më vonë, në 1890, ai ishte në gjendje të siguronte përsëri një pozicion më fitimprurës dhe bëri të mundur organizimin që Maria të arrinte në Paris.

Maria vazhdoi studimet e saj për fizikë dhe kimi në Universitetin e Parisit, ku do të njihej si Marie. Ajo u përqendrua aq shumë në studimet e saj sa ndonjëherë harronte të hante. Në 1893, Marie Skłodowska iu dha një diplomë në fizikë në moshën 26 vjeçare.
Në 1894, ajo filloi karrierën e saj kërkimore duke vëzhguar vetitë magnetike të çeliqeve të ndryshëm. Po atë vit në jetën e saj hyri fizikani francez Pierre Curie; dhe ishte interesi i tyre i ndërsjellë për shkencat natyrore që i bëri bashkë.

Martesa

Më në fund ata filluan të zhvillonin ndjenja për njëri-tjetrin dhe Pierre i propozoi për martesë. Marie u kthye në Varshavë dhe i tha babait të saj se te Pierre kishte gjetur një dashuri të re, një partner dhe një bashkëpunëtor shkencor nga i cili mund të varej. Wladysław u pajtua.

Por ajo ende jetonte nën iluzionin se do të ishte në gjendje të punonte në fushën e saj të zgjedhur në Poloni. Pierre deklaroi se ai ishte gati të shkonte me të në Poloni, edhe nëse kjo do të thoshte se i duhet të reduktonte mësimet në frëngjisht.
Gjërat nuk kishin ndryshuar dhe asaj sërish iu mohua e drejta për shkak të gjinisë së saj. Një letër nga Pierre e bindi atë të kthehej në Paris dhe të punonte me të në laboratorin e tij të vogël. Në vitin 1895, ata u martuan dhe për muajin e mjaltit, bënë një xhiro me biçikletë nëpër fshatrat franceze.
Së bashku, ata filluan punën e tyre kërkimore në një kasolle të konvertuar (dikur një dhomë disektimi e shkollës mjekësore) e cila ishte e ajrosur dobët dhe as e papërshkueshme nga uji. Por ata ishin shkencëtarë shumë të përkushtuar dhe vështirë se dekurajoheshin nga probleme të tilla.

Radioaktiviteti

Në 1896, Henri Becquerel zbuloi se kripërat e uraniumit lëshonin spontanisht një rrezatim depërtues që mund të regjistrohej në një pllakë fotografike. Marie ishte e intriguar nga ky fenomen i ri (ajo shpiku termin radioaktivitet) dhe vendosi ta shqyrtojë atë.

Ajo hodhi hipotezën se rrezatimi nuk ishte rezultat i ndonjë ndërveprimi të molekulave, por duhet të vinte nga vetë atomi. Ajo filloi të studionte dy minerale të uraniumit: urarinitin dhe torbenitin, dhe zbuloi se urariniti dhe torbeniti ishin shumë më aktivë se vetë uraniumi.

Marie arriti në përfundimin se dy mineralet duhet të përmbajnë sasi të vogla të substancave radioaktive të ndryshme nga uraniumi. Në 1898, çifti njoftoi zbulimin e tyre të Poloniumit dhe Radiumit, elementë të panjohur më parë, të cilët ishin shumë më aktivë se uraniumi.

Katër vjet më vonë, në vitin 1902, ekipi burrë e grua ishte në gjendje të ndante 0,1 gram klorur radiumi nga një ton urariniti, një arritje e jashtëzakonshme, për të cilën dyshja ndanë çmimin Nobel në fizikë me Henri Becquerel.

Paratë e çmimit i lejuan Curies të punësonin asistentin e tyre të parë laboratorik. Megjithatë, Curies ende nuk kishin një laborator të duhur. Pas ankesës së Pierre Curie, Universiteti i Parisit u zbut dhe ra dakord të krijonte një laborator të ri, por ai nuk do të ishte gati deri në vitin 1906.

Në vitin 1906, duke ecur nëpër një rrugë të Parisit në shi të dendur, Pierre u godit nga një automjet me kuaj dhe ra nën rrotat e tij, duke i shkaktuar thyerjen e kafkës. Marie, në atë kohë nënë e dy vajzave të bukura, Irène dhe Ève, u traumatizua nga vdekja e burrit të saj.

Ajo vazhdoi të punonte në laboratorin e ri me shpresën e arritjeve më të mëdha në fizikë dhe kimi, si një haraç për bashkëshortin e saj Pierre. Në vitin 1910, ajo izoloi metalin e pastër të radiumit; dhe gjithashtu përcaktoi një njësi të re radioaktiviteti të quajtur “curie” në kujtim të burrit të saj të ndjerë.

Marrëdhëniet dhe vdekja

Në vitin 1911, Marie ishte në faqet e para të tabloideve lokale si një “shkatërruese familjesh” pasi pati një lidhje me fizikantin francez Paul Langevin, një burrë i martuar që ishte i ndarë nga gruaja e tij. Lajmi u shfrytëzua nga kundërshtarët e saj akademikë, duke e deklaruar atë “një idiote të neveritshme”.Nuk mund të mohohet se afera ishte e dhimbshme për familjen e Langevin, veçanërisht për gruan e tij, Jeanne, por në kohën kur lajmi shpërtheu, Marie po mbante një leksion në Bruksel. Dhe kur u kthye në Paris, gjeti një turmë njerëzish të zemëruar jashtë shtëpisë së saj dhe iu desh të kërkonte strehim, me vajzat e saj të vogla.

Akademia Suedeze e Shkencave e nderoi atë për herë të dytë pavarësisht skandalit “Langevin”. Ajo u nderua me Çmimin në Kimi për izolimin e radiumit, duke u bërë kështu personi i vetëm që fitoi çmimin Nobel në dy shkenca të ndryshme.Një muaj pasi mori çmimin Nobel të 1911, ajo u shtrua në spital me depresion dhe një sëmundje të veshkave. Gjatë kohës së saj në spital, ajo mori një letër nga Ajnshtajni, ku thuhej, “Ju lutem injoroni urrejtësit“. Marie u kthye në laboratorin e saj pas një hendeku shkëputje prej rreth 14 muajsh.

Që atëherë e tutje, u bë shumë e vështirë për t’u fokusuar në shkenca dhe aq më tepër gjatë Luftës së Parë Botërore. Gjithashtu ndoshta sepse Marie nuk mund ta falte veten pas incidentit. Lufta përfundoi dhe ajo u ftua në Varshavë në një ceremoni, duke hedhur themelet e Institutit Radium.Curie vizitoi Poloninë për herë të fundit në fillim të vitit 1934 (para Luftës së Dytë Botërore) ku vdiq nga anemia aplastike, një gjendje për shkak të ekspozimit të gjatë ndaj rrezatimit. Vendi i saj i fundit i pushimit u vendos në Paris Pantheon së bashku me bashkëshortin e saj Pierre. Në vitin 1935, një statujë me përmasa reale të Maria Skłodowska Curie u vendos në një park të Varshavës përballë Institutit Radium.

Personaliteti

Ajo vishte të njëjtin fustan në laborator çdo ditë. “Nëse do të jesh i sjellshëm të më dhurosh një fustan,” udhëzoi ajo në lidhje me një dhuratë të propozuar për martesën e saj, “të lutem, le të jetë praktik dhe i errët që të mund ta vesh më pas për të shkuar në laborator“.

Ajo u përmbajt nga patentimi i procesit të izolimit të radiumit, në mënyrë që komuniteti shkencor të mund të bënte kërkime të papenguara. Përpjekjet shkencore ishin më të dashura për të sesa përfitimet monetare. Në fakt, ajo madje dha shumë nga paratë e saj të çmimit Nobel për miqtë, familjen, studentët dhe bashkëpunëtorët e kërkimit.

Curies nuk ishin fetarë dhe Marie ishte agnostike sipas zgjedhjes. Asnjëri nuk dëshironte një shërbim fetar për ceremoninë e martesës së tyre. Ajo kishte veshur një veshje blu të errët, në vend të një fustani nusërie, të cilin ajo do ta vishte në laborator për vitet në vijim. Një nga të ftuarit tha: “Skłodowska është zbulimi më i madh i Pierre“.

Sot, radiumi përdoret për të prodhuar radonin, një gaz radioaktiv i cili përdoret për trajtimin e disa llojeve të kancerit. Në kohën e zbulimit të tyre, filloi të zhvillohej një industri e re, e bazuar në radium (si në bojërat vetëndriçuese për orët), por Curies nuk e patentuan zbulimin e tyre dhe përfituan pak nga ky biznes gjithnjë e më fitimprurës.Marie kishte bindjen e fortë se puna e saj do të siguronte përfitime të rëndësishme për pjesën tjetër të njerëzimit. “Unë jam një nga ata që mendojnë se bota do të nxjerrë më shumë të mirë se të keqe nga zbulimet e reja“. Pasioni i saj për shkencën u zgjua në vitet e para dhe mbeti i paprekur deri në frymën e saj të fundit.

Në vitet e saj të fundit, ajo mbrojti me guxim thirrjen për një qasje shkencore te njerëzit. “Asgjëje në jetë nuk duhet t’i frikësohemi: ato janë vetëm për t’u kuptuar. Tani është koha për të kuptuar më shumë, në mënyrë që të kemi më pak frikë,” tha ajo.

Burimi: Wonders of Physics
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here