Problemet e rrobave të përdorura

Një numër në rritje i ndalimeve të shtetit amerikan po i detyrojnë kompanitë e veshjeve që të gjejnë alternativa më pak toksike ndaj substancave të përbëra ose polifluorinuara – të quajtura shkurt PFAS – kur bëjnë këmisha, kapele dhe xhaketa shiu që janë rezistente ndaj ujit dhe njollave. Kalifornia dhe Nju Jorku kanë ndalime për PFAS në veshje që hyjnë në fuqi në vitin 2025, ndërsa Maine e ndaloi PFAS në produktet e konsumit, duke përfshirë veshjet, duke filluar nga viti 2030.

Ndalimet janë të përqendruara në mbajtjen e kësaj familje të gjerë kimikatesh, të cilat kanë qenë të lidhura me kancerin dhe ndikimet e tjera shëndetësore, jashtë produkteve të reja. Por kjo lë një boshllëk për shitjen dhe qarkullimin e vazhdueshëm të produkteve ekzistuese të prodhuara nga PFAS në tregjet e përdorura, në një kohë kur blerja e përdorur po bëhet gjithnjë e më popullore.
Industria e veshjeve të përdorura u rrit në 177 miliardë dollarë në shitjet globale në vitin 2022, sipas një raporti të fundit nga shitësi me pakicë në internet ThredUp, dhe shitjet parashikohen të dyfishohen në 350 miliardë dollarë deri në vitin 2027.
A duhet të vazhdojmë me të vërtetë rishitjen e produkteve që përmbajnë kimikate thelbësisht të rrezikshme?” tha Mike Schade, drejtor i grupit mjedisor “Toxic-Free Future’s Mind the Store“. “Një ekonomi rrethore do të jetë një dështim i plotë nëse ne riqarkullojmë kimikate të rrezikshme.”

Rritja e blerjeve të dorës së dytë po ndodh pjesërisht sepse klientët po kërkojnë mënyra për të kursyer para në mes të inflacionit në rritje dhe gjithashtu për të bërë zgjedhje më të qëndrueshme për blerjet. Ndërkohë, kompanitë po përqafojnë rishitjen, dhënien me qira dhe modele të tjera rrethore biznesi si një mënyrë për të ulur mbetjet mjedisore dhe për të rritur kredencialet e tyre të qëndrueshmërisë. Në shtator, marka zvicerane atletike On hapi një faqe rishitjeje; Një muaj më vonë, gjiganti kinez i modës së shpejtë Shein e bëri gjithashtu. Marka e veshjeve të nivelit të lartë Canada Goose u hodh në rishitje janarin e kaluar, e ndjekur nga Hennes & Mauritz AB duke njoftuar në mars se do të bashkohej me ThredUp për të shitur veshje dhe aksesorë të përdorur.

Kimikatet PFAS përdoren në një sërë produktesh, duke përfshirë tekstile, kozmetikë dhe shkumë zjarrfikëse. Nga asgjësimi i mbeturinave industriale deri te larja e rrobave, ka një sërë mënyrash se si këto substanca gjejnë rrugën e tyre në mjedis. Dhe pasi të jenë atje, PFAS mund të qëndrojë në ujë dhe tokë për periudha të gjata kohore, duke u dhënë atyre pseudonimin “kimikate përgjithmonë“.

Një valë kufizimesh po vijnë në internet për të kufizuar PFAS në disa ose të gjitha aplikacionet, me fokus në nxjerrjen përgjithmonë të kimikateve nga zinxhirët e furnizimit industrial. Theksi ka qenë në “fikjen e furnizimit” të PFAS, tha Yiliqi, shkencëtar dhe menaxher projekti në grupin mjedisor të Këshillit të Mbrojtjes së Burimeve Natyrore.

Schade tha se shpreson se do të ketë më shumë vëmendje për të hequr PFAS edhe nga produktet e vjetra. Por marrja me PFAS në produktet ekzistuese nuk është e lehtë.
Sapo është në veshje, është me të vërtetë e vështirë për ne ta tregojmë apo ta trajtojmë atë”, tha Yiliqi. Këshilla e saj është që njerëzit të shmangin, aty ku është e mundur, produktet e reja dhe të përdorura që dihet se kanë PFAS. Nëse nuk ka një etiketë të qartë që thotë “pa PFAS” ose diçka të ngjashme, rregulli i saj i përgjithshëm është të supozojë se përshkrimet rreth rezistencës ndaj ujit dhe njollave ka të ngjarë të nënkuptojnë se këto kimikate janë të përfshira në prodhim.
Është e paqartë se kush në botën e modës, edhe nga ato kompani që promovojnë ekonominë rrethore, po mendojnë për PFAS dhe rishitjen. Edhe kompanitë që udhëheqin rrugën si në pastrimin e përhershëm të kimikateve nga zinxhiri i tyre i furnizimit ashtu edhe në ofrimin e ofertave të dorës së dytë, nuk heshtën në lidhje me mbivendosjen: Patagonia Inc. dhe kompania mëmë e North Face, VF Corp., të cilat të dyja kanë ndërmarrë hapa për të hequr PFAS nga zinxhirët e tyre të furnizimit dhe që të dyja ofrojnë mundësi rishitjeje, nuk pranuan të komentojnë. Canada Goose Holdings Inc., një tjetër shitës me pakicë që heq dorë nga PFAS dhe është i ri në rishitje, nuk iu përgjigj kërkesave të përsëritura për koment.
Maxine Bédat, themelues dhe drejtor i Institutit New Standard të fokusuar në modë, tha se çështja ende nuk ka fituar shumë tërheqje brenda komunitetit të qarkullimit. “Ndërsa ne përpiqemi të kalojmë në një vend më të mirë, një shoqëri të drejtë, ose çfarëdo termi që po i japim, nuk do të jetë një tranzicion i pastër,” tha ajo, duke vënë në dukje joprakticitetin e sugjerimit të të gjithëve që thjesht të heqin qafe rrobat e tyre dhe ta fillosh nga e para. “Do të ketë sfida gjatë rrugës dhe tani nuk ka zgjidhje të lehtë këtu.”
Burimi: bloomberg.com
Përktheu dhe përshtati: mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here