Programi i vizave të arta, probleme për Spanjën

Në kërkimin e statusit të rezidencës, të huajt e pasur kanë përdorur prej kohësh programet e Vizës së Artë, por ndikimi i tyre në tregjet lokale të banesave nuk ka qenë aspak i dobishëm. Në Spanjë, ku programi ka qenë në fuqi për një dekadë, pasojat janë veçanërisht të rënda, duke përkeqësuar krizën tashmë akute të strehimit.

Vendimi i Spanjës për të përfunduar programin e saj të Vizës së Artë pasqyron një prirje më të gjerë evropiane, ndërsa qeveritë përballen me pasojat e këtyre nismave. Fillimisht të prezantuara gjatë krizës së borxhit të Evropës, këto viza u panë si një mjet shpëtimi për vende si Spanja, Irlanda, Portugalia dhe Greqia, duke ofruar një mjet për të tërhequr investime dhe për të ringjallur tregjet e ndenjura të pasurive të paluajtshme.

Megjithatë, pasojat e padëshiruara kanë qenë të thella. Çmimet spirale të pronave, të përkeqësuara nga investitorët e Airbnb dhe Wall Street, e kanë bërë pronësinë e shtëpive gjithnjë e më të pakapshme për qytetarët e zakonshëm. Për më tepër, shqetësimet për pastrimin e parave dhe krimin e organizuar kanë nxitur thirrjet për fundin e programit, duke kulmuar me njoftimin e fundit të Spanjës.

Portugalia, pasi ka korrur investime të konsiderueshme nga programi i saj Golden Visa, së fundmi rishikoi kushtet e saj për të frenuar blerjet spekulative dhe për të adresuar mungesat e banesave. Në mënyrë të ngjashme, Irlanda dhe Greqia kanë zvogëluar iniciativat e tyre, duke pranuar ndikimin e dëmshëm në komunitetet lokale.

Ndërsa Evropa përballet me një krizë strehimi me përmasa të paprecedentë, nevoja për zgjidhje të qëndrueshme nuk ka qenë kurrë më urgjente.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here