Pse nuk duhet ta shpëlani gojën pasi keni larë dhëmbët?

Videot e njohura të TikTok kanë ndezur debatin rreth teknikave të duhura të larjes së dhëmbëve. Mesazhi i tyre është i qartë: Lani dhëmbët me pastë dhëmbësh me fluor dhe pështyni, por mos e shpëlani.

Dentistët janë dakord. Ata rekomandojnë larja e dhëmbëve të paktën dy herë në ditë me pastë dhëmbësh me fluor për të luftuar kavitetet. Për më tepër, ata mbrojnë argumentin e mos shpëlarjes pas larjes për të mbajtur fluorin në dhëmbë, duke rritur mbrojtjen.

Brittany Seymour, profesoreshë e asociuar në Shkollën e Mjekësisë Dentare të Harvardit, sugjeron që ata që preferojnë shpëlarjen duhet ta bëjnë këtë lehtësisht me ujë minimal ose ta vonojnë shpëlarjen për rreth 20 minuta.

Një studim i vitit 1999 me mbi 2800 adoleshentë britanikë të moshës 15-16 vjeç zbuloi se ata që shpëlanin gojën me ujë pas larjes kishin pothuajse katër dhëmbë të prishur, të humbur ose të mbushur mesatarisht, krahasuar me rreth tre persona që nuk e shpëlanin. Ata që e shpëlanin me më pak ujë, si psh duke mbushur grushtin e dorës me ujë, kishin rreth 3.62 dhëmbë problematikë.

Ndërsa anashkalimi i shpëlarjes nuk është i domosdoshëm për individët me dhëmbë të shëndetshëm, ata me një dietë të pasur me sheqer ose të prirur për kavitete mund të përfitojnë nga fluori i shtuar. Margherita Fontana, profesoreshë në Shkollën e Stomatologjisë në Universitetin e Miçiganit, shpjegon se shpëlarja largon përbërësit aktivë të pastës së dhëmbëve, duke penguar efikasitetin e tyre.

Për ata që janë të prirur për të shpëlarë, Fontana sugjeron të vazhdojnë me një gargarë me fluor.

Pllaka dentare përmban baktere që prodhojnë acid, të cilat, së bashku me një dietë të pasur me sheqer dhe higjienë të dobët orale, nxisin kavitetet. Fluori ndihmon në parandalimin e zgavrës duke mbrojtur dhëmbët, duke rimbushur mineralet e humbura të smaltit dhe duke reduktuar humbjen e mineraleve.

Ndërsa fluori është thelbësor për shëndetin e dhëmbëve, gëlltitja e tepërt mund të përbëjë rreziqe. Gëlltitja e zgjatur gjatë zhvillimit të dhëmbëve në fëmijërinë e hershme mund të shkaktojë fluorozë të lehtë, të karakterizuar nga njolla të bardha në dhëmbët e përhershëm. Megjithatë, nivelet e fluorit të mbetura në dhëmbë pas larjes janë të sigurta, megjithëse mbikëqyrja është thelbësore për fëmijët për të parandaluar gëlltitjen e tepërt.

I njëjti protokoll larjeje vlen edhe për fëmijët.

Pas daljes së dhëmbëve rekomandohet pasta me fluor. Për fëmijët nën tre vjeç, kujdestarët duhet të përdorin paste dhëmbësh sa madhësia e një kokrre orizi, ndërsa ata të moshës 3-6 vjeç duhet të përdorin një sasi sa një kokërr bizele, sipas udhëzimeve të ADA dhe Akademisë Amerikane të Stomatologjisë Pediatrike (AAPD).

Kujdestarët duhet t’i inkurajojnë fëmijët të pështyjnë sa më shumë pastë dhëmbësh për të shmangur gëlltitjen e saj. Mbajtja e mbetjeve të fluorit në dhëmbë, veçanërisht gjatë natës, mund të forcojë mbrojtjen e kavitetit.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here