Raporti mbi abuzimin seksual në dioqezën gjermane fajëson papën në pension

Një raport i shumëpritur mbi abuzimin seksual në dioqezën e Mynihut të Gjermanisë të enjten fajësoi trajtimin e katër rasteve nga Papa Benedikti XVI, tani në pension, kur ai ishte kryepeshkop në vitet 1970 dhe 1980. Firma ligjore që hartoi raportin tha se Benedikti mohon fuqishëm çdo keqbërje.

Gjetjet ishin të sigurta se do të rindiznin kritikat ndaj rekordit të Benediktit më shumë se një dekadë pas rastit të parë, dhe vetëm deri të enjten, u bë publik rasti i njohur që e përfshinte atë.

Kryepeshkopata porositi raportin nga firma ligjore Westpfahl Spilker Wastl gati dy vjet më parë, me një mandat për të shqyrtuar abuzimet midis 1945 dhe 2019 dhe nëse zyrtarët e kishës i trajtuan saktë akuzat. Firma ligjore shqyrtoi dosjet e kishës dhe foli me dëshmitarët. Zyrtarët e kishës nuk u informuan për rezultatet përpara publikimit. Kryepeshkopi aktual – Kardinali Reinhard Marks, një aleat i shquar reformist i Papa Françeskut – u fajësua në dy raste.

Paraardhësit e Marksit përfshijnë ish-kardinalin Joseph Ratzinger, i cili shërbeu në Mynih nga viti 1977 deri në 1982 përpara se të bëhej kreu i Kongregacionit të Vatikanit për Doktrinën e Besimit dhe më vonë të zgjidhej Papë. Benedikti dha një dëshmi të gjerë me shkrim për raportin.

Pas shumë deklarimeve për abuzimet që ne vitet ’80 në Gjermani, Papa Benedicts ka qënë në dijeni të plotë të rasteve të abuzimeve me të mitur. Sipas raportit thuhet se Papa Benedikti kishte njohuri që në fillim për shtrirjen globale të problemit me abuzimet e klerikëve, kur mori detyrën në Kongregacionin për Doktrinën e Besimit në 1982, pas kohës së tij në Mynih. Ratzinger mori vendimin e atëhershëm revolucionar në 2001 për të marrë përgjegjësinë për përpunimin e atyre rasteve pasi kuptoi se peshkopët në mbarë botën nuk po i ndëshkonin abuzuesit, por thjesht po i zhvendosnin nga famullia në famulli ku mund të përdhunonin përsëri. Raporti ka afro 1900 faqe, duke përfshirë anekset, ndër të cilat janë përgjigjet me shkrim të Benediktit, të redaktuara me emra. Ai tregon për të paktën 497 viktima të abuzimit gjatë dekadave dhe të paktën 235 autorë të dyshuar, megjithëse autorët thanë se në realitet ndoshta kishte shumë më tepër.

Në vitin 2018, një raport i veçantë i porositur nga kisha arriti në përfundimin se të paktën 3,677 njerëz u abuzuan nga klerikët në Gjermani midis viteve 1946 dhe 2014. Më shumë se gjysma e viktimave ishin 13 vjeç ose më të rinj, dhe gati një e treta shërbenin si djem altar.

Në muajt e fundit, turbullirat në kryepeshkopatën e Këlnit mbi trajtimin e akuzave për abuzim nga zyrtarët kanë tronditur kishën gjermane. Një raport i vitit të kaluar zbuloi se kryepeshkopi i Hamburgut, një ish-zyrtar i kishës së Këlnit, neglizhoi detyrën e tij në disa raste në trajtimin e akuzave të tilla, por Françesku refuzoi ofertën e tij të dorëheqjes.

Burimi: AP

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here