Si ndikon koha para ekranit në zhvillimin e fëmijës?

Gjenerata Alpha, e cila po rritet në një epokë digjitale, po përballet me ekspozimin e më të madh të ekranit. Një studim i fundit i publikuar në Journal of Pediatrics nënvizon lidhjen midis ekspozimit të hershëm të ekranit dhe vonesave në zhvillim, duke u bërë thirrje prindërve të jenë vigjilentë. Si Akademia Amerikane e Pediatrisë ashtu edhe Organizata Botërore e Shëndetësisë mbrojnë kufizimet në kohën e ekranit.

Studimet sugjerojnë se koha e tepërt para ekranit gjatë fëmijërisë së hershme mund të shoqërohet me vonesa në zhvillim në aftësitë e komunikimit midis Gjeneratës Alpha. Sipas studimit ekziston një lidhje midis kohës para ekranit në moshën një-vjeçare dhe një rreziku më të lartë të vonesës në aftësitë e komunikimit në moshën dy-vjeçare.

Koha e tepërt para ekranit lidhet me rezultate negative, duke përfshirë uljen e aktivitetit fizik dhe socializimin. Shkollat po e integrojnë gjithnjë e më shumë teknologjinë, duke pranuar potencialin e saj, por duke theksuar nevojën për ekuilibër.

Për zhvillim optimal, fëmijët kërkojnë përvoja të ndryshme përtej ekraneve, duke përfshirë aktivitetin fizik, kohën cilësore me familjen dhe angazhimin me mjedisin. Prindërit luajnë një rol kryesor në modelimin e zakoneve të shëndetshme të ekranit dhe ofrimin e alternativave të tilla si aktivitetet në natyrë dhe ato krijuese.

Ndërsa koha pa pajisje dhe kontrollet prindërore ofrojnë zgjidhje afatshkurtra, adresimi i perceptimeve themelore të varësisë së ekranit rezulton thelbësor. Udhëzimet profesionale nga pediatër dhe psikologë ndihmojnë në navigimin e përdorimit të ekranit, duke siguruar që fëmijët të përfshihen në përmbajtje pasuruese.

Përballë rritjes së ekspozimit ndaj ekranit, mbështetja e prindërve në menaxhimin e kohës para ekranit bëhet e domosdoshme, duke nxitur një zhvillim më të shëndetshëm dhe lidhje domethënëse për Gjeneratën Alpha.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here