Stafi gjerman i kishës katolike përdor kompjuterët e punës për të parë porno

Kryepeshkopi i Këlnit, një nga dioqezat katolike më të rëndësishme të Gjermanisë, shprehu zhgënjimin të premten që punonjësit përdornin kompjuterët e punës për t’u përpjekur të hynin në faqet pornografike.

Deklarata nga kardinali Rainer Maria Woelki erdhi pasi gazeta e qytetit Koelner Stadt-Anzeiger raportoi se një listë nga kryepeshkopata tregoi më shumë se 1000 përpjekje për të hyrë në faqe të tilla nga kompjuterët e saj. Ai tha se dhjetëra punonjës, përfshirë klerikë të lartë, kishin bërë përpjekje të tilla.

Kryepeshkopata konfirmoi ekzistencën e një liste. Ai tha se ofruesi i tij i shërbimit IT kontrollon në mënyrë rutinore nëse firewalls shmangin përpjekjet për të hyrë në faqet me përmbajtje të rrezikshme si dhuna, pornografia dhe droga, dhe se ato nuk kanë për qëllim të kontrollojnë zakonet e përdorimit të individëve.

Ai tha se kontrolli nuk rezultoi “asnjë indikacion për sjellje të rëndësishme kriminale“.

U zhgënjeva që punonjësit u përpoqën të hynin në faqet pornografike me ndihmën e pajisjeve që kryepeshkopata jonë i vuri në dispozicion për punën e tyre,” tha Woelki.

Për disa, konsumimi i pornografisë mund të duket i padëmshëm,” shtoi ai. “Por unë jam dakord me Papa Françeskun, i cili e dënon atë dhe paralajmëron për rreziqet e tij, në veçanti cënimin e dinjitetit njerëzor”.

Kryepeshkopi tha se ai kërkoi që incidentet të shqyrtoheshin sapo të dëgjonte për to. Ai shtoi se kryepeshkopata ka shumë punonjës “të përkushtuar dhe të besueshëm”.

Kryedioqeza tha se hetimi i saj i brendshëm kishte treguar se vetë Woelki nuk ishte një nga “përdoruesit e faqeve të inkriminuara“, njoftoi agjencia gjermane e lajmeve dpa.

Prokurorët e Këlnit thanë për dpa se kanë listën e kryepeshkopatës dhe po e shqyrtojnë, por deri më tani nuk ka dyshime për ndonjë krim dhe asnjë hetim.

Çështja doli në dritë ndërsa kryepeshkopata përjeton një krizë të paprecedentë besimi me qendër Woelki, një konservator që është bërë një figurë përçarëse në kishën gjermane.

Në vitin 2020, Woelki mbajti të fshehtë një raport që ai porositi se si reaguan zyrtarët e kishës lokale kur priftërinjtë u akuzuan për abuzim seksual, duke përmendur shqetësime ligjore dhe duke zemëruar shumë katolikë vendas. Një raport i dytë, i publikuar në mars 2021, gjeti 75 raste në të cilat zyrtarët e rangut të lartë neglizhuan detyrat e tyre.

Raporti e liron Woelki-n nga çdo neglizhencë e detyrës së tij ligjore në lidhje me viktimat e abuzimit. Ai më pas tha se kishte bërë gabime në rastet e kaluara që përfshinin akuza për abuzim seksual.

Dy të dërguar papalë u dërguan në Këln për të hetuar gabimet e mundshme nga zyrtarët e lartë në trajtimin e rasteve. Raporti i tyre bëri që Vatikani t’i jepte Woelkit një “kohë shpirtërore” dhe të kritikonte gabimet e mëdha të komunikimit.

Në mars 2022, pas kthimit të tij, kryepeshkopi tha se kishte paraqitur një ofertë për të dhënë dorëheqjen. Papa Françesku nuk ka vepruar ende për të.

Burimi: apnews.com
Përktheu dhe përshtati: mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here