Studimi: Dieta vegane redukton masivisht dëmtimin mjedisor

Ngrënia e një diete vegane redukton masivisht dëmin në mjedis të shkaktuar nga prodhimi i ushqimit, ka përfunduar analiza më gjithëpërfshirëse deri më sot.

Studimi tregoi se dietat vegane rezultuan në 75% më pak emetuese të ngrohjes klimatike, ndotje të ujit dhe përdorim të tokës sesa dietat në të cilat haheshin më shumë se 100 gr mish në ditë. Dietat vegane gjithashtu zvogëlojnë shkatërrimin e kafshëve të egra me 66% dhe përdorimin e ujit me 54%, zbuloi studimi.

Studimi i ri analizoi dietat reale të 55,000 njerëzve në Mbretërinë e Bashkuar. Ai përdori gjithashtu të dhëna nga 38,000 ferma në 119 vende për të llogaritur ndryshimet në ndikimin e ushqimeve të veçanta që prodhohen në mënyra dhe vende të ndryshme. Kjo forcon ndjeshëm besimin në përfundimet.

Megjithatë, doli se ajo që hahej ishte shumë më e rëndësishme për sa i përket ndikimeve mjedisore sesa ku dhe si u prodhua. Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se edhe mishi me ndikimin më të ulët – mishi i derrit organik – është përgjegjës për tetë herë më shumë dëmtime klimatike sesa bima me ndikimin më të lartë, farat vajore.

Profesor Peter Scarborough në Universitetin e Oksfordit, i cili udhëhoqi studimin, të botuar në revistën Nature Food, tha: “Zgjedhjet tona dietike kanë një ndikim të madh në planet. Reduktimi i sasisë së mishit dhe qumështit në dietën tuaj mund të bëjë një ndryshim të madh në gjurmën tuaj dietike.”

Sistemi global i ushqimit ka një ndikim të madh në planet, duke emetuar një të tretën e emetimeve totale të gazeve serrë që nxisin ngrohjen globale. Ai gjithashtu përdor 70% të ujërave të ëmbla të botës dhe shkakton 80% të ndotjes së lumenjve dhe liqeneve. Rreth 75% e tokës së Tokës përdoret nga njerëzit, kryesisht për bujqësi, dhe shkatërrimi i pyjeve është shkaku kryesor i humbjeve të mëdha në biodiversitet.

Studimi tregoi gjithashtu se dietat me pak mish – më pak se 50 gr në ditë – kishin gjysmën e ndikimit të dietave me mish të lartë në emetimet e gazrave serrë, ndotjen e ujit dhe përdorimin e tokës.

Ata thanë se mënyra të tjera për të reduktuar ndikimin mjedisor të sistemit ushqimor, si teknologjia e re dhe reduktimi i mbetjeve ushqimore, nuk do të mjaftonin.

Dallimi më i madh i parë në studim ishte për emetimet e metanit, një gaz i fuqishëm serrë i prodhuar nga gjedhët dhe delet, të cilat ishin 93% më të ulëta për dietat vegane krahasuar me dietat me mish të lartë.

Përktheu dhe përshtati: mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here