Vështirësia e të qenit vajza e madhe e familjes

Gratë pritet të jenë edukatore. Fëmija i parë pritet të jeTë shembullor. Të jesh të dyja është rraskapitëse.

Të jesh vajza e madhe e familjes do të thotë shpesh të ndihesh sikur nuk po bën sa duhet, sikur po përpiqesh të ruash një rimeso kontrolli, sikurse e gjithë familja mbështetet në zellin tënd.

Të paktën, kjo është ajo që një kontigjent i motrave të mëdha ka thënë në internet. Nëpër platformat e mediave sociale, ata kanë përshkruar stresin e të ndjerit të përgjegjshëm për lumturinë e familjes së tyre, presionin për të pasur sukses dhe përshtypjen se nuk kujdesen për të në mënyrën se si kujdesen për të tjerët.

Disa janë ende adoleshentë; të tjerët janë rritur dhe janë larguar nga shtëpia, por ende ndihen të mbi-përfshirë dhe të tejzgjatur. Siç thuhej në një postim viral në Twitter, “A je i lumtur apo je vëllai ose motra më e madhe dhe gjithashtu një vajzë“? Njerëzit madje kanë shpikur një term për këtë: “sindroma e vajzës të madhe“.

Kjo “sindromë” flet për një fenomen të vërtetë shoqëror, thotë Yang Hu, një profesor i sociologjisë globale në Universitetin Lancaster, në Angli. Në shumë kultura, vëllezërit e motrat më të mëdha si dhe vajzat e të gjitha moshave priren të përballen me pritshmëri të larta nga anëtarët e familjes—kështu që njerëzit që luajnë të dyja pjesët kanë veçanërisht gjasa të marrin një pjesë të madhe të përgjegjësive shtëpiake dhe mund të përballen me më shumë stres si rezultat.

Por kjo tendencë përkujdesjeje nuk është një cilësi e pashmangshme e vajzave të mëdha; përkundrazi, thonë studiuesit, priret të imponohet nga anëtarët e familjes që janë pjesë e një shoqërie që supozon se vajzat e mëdha duhet të veprojnë në një mënyrë të caktuar. Dhe derdhja në internet e ankesave zbulon se sa zhgënjyese mund të jenë supozimet jofleksibile për rolet e familjes.

Hulumtimet sugjerojnë disa ndryshime të habitshme në përvojat e të lindurve të parë dhe të dytë. Susan McHale, një profesoreshë emerit e studimeve familjare në Penn State University, tha se prindërit priren të jenë “të përqendruar në arritjen e duhur me të parën“, duke i shtyrë ata të fiksohen në zhvillimin e të lindurit të parë të tyre duke u rritur – notat e tyre, shëndeti i tyre, miqtë që ata zgjedhin.

Me fëmijët e tyre të mëvonshëm, ata mund të jenë më pak të shqetësuar dhe të ndiejnë më pak nevojë për të mikromenaxhuar, dhe kjo mund të çojë në më pak tension në dinamikën prind-fëmijë.

Mesatarisht, prindërit amerikanë përjetojnë më pak konflikt me fëmijën e dytë sesa me të parën. McHale ka zbuluar se kur fëmijët e parë largohen nga shtëpia, marrëdhënia e tyre me familjen priret të përmirësohet – dhe konflikti zakonisht rritet midis prindërve dhe fëmijëve të tyre më të vegjël, sepse fokusi është tek ata. Rendi i lindjes mund të krijojë gjithashtu një hierarki: vëllezërve e motrave më të mëdhenj shpesh u kërkohet të shërbejnë si kujdestarë, modelë dhe këshillues për vëllezërit e motrat e tyre më të vegjël.

Për të qenë të qartë, rendi i lindjes nuk ndikon në vetë personalitetin – por mund të ndikojë në mënyrën se si ju sheh familja juaj, tha Brent Roberts, një profesor psikologjie në Universitetin e Illinois në Urbana-Champaign.

Fëmijët më të mëdhenj, për shembull, nuk janë domosdoshmërisht më të përgjegjshëm se vëllezërit e motrat e tyre; në vend të kësaj, atyre u jepen më shumë përgjegjësi sepse janë më të rritur. Ky rol mund të ndikojë në mënyrën se si e kuptoni veten.

Corinna Tucker, një profesoreshë emerit në Universitetin e Nju Hempshajrit, e cila studion marrëdhëniet mes vëllezërve dhe motrave, tha se prindërit shpesh i krahasojnë fëmijët e tyre—“’Ky është atleti im‘; ‘ky është krimbi im i librave’; … ‘filani do të kujdeset për mua kur të jem i moshuar’” – dhe fëmijët i përvetësojnë ato deklarata. Por pjesa që ju është caktuar mund të mos përputhet me disponueshmërinë tuaj, tha Roberts.

Njerëzit mund të zhgënjehen me tiparet që priten prej tyre—ose nga vëllezërit e motrat e tyre. Kur Roberts pyet studentët e tij se cilat cilësi i lidhin me fëmijët e parë, studentët që janë vetë të lindurit e parë priren të rendisin gjërat pozitive si “përgjegjësia” dhe “udhëheqja“; ata që nuk janë të lindurit e parë zgjedhin cilësi si “shefe” dhe “të mbikontrolluar“.

Gjinia prezanton ndikimin e vet në dinamikën e familjes. Gratë janë zakonisht “mbajtësit e të afërmve”, që do të thotë se ato kryejnë punën shpesh të padukshme për të “siguruar që të gjithë të jenë të lumtur, konfliktet të zgjidhen dhe të gjithë të ndihen që kanë vëmendjen e merituar”, tha McHale.

Përveç kësaj ndihme emocionale, studimi i saj tregon se vajzat e reja shpenzojnë më shumë kohë, mesatarisht, sesa djemtë duke bërë punët e shtëpisë; Punët që zakonisht u jepen djemve, si p.sh. heqja e borës dhe kositja e kopshtit, janë të parregullta dhe jo aq urgjente.

Veprimi i sjelljes me përkushtim si vajzë ose “daughtering” është termi që Allison Alford, një profesoreshë komunikimi në Universitetin Baylor që studion vajzat e rritura, përdor për të përshkruar punën familjare që vajzat dhe gratë priren të marrin përsipër. Kjo mund të jetë marrja e recetave, planifikimi i një feste pensioni ose ndarja e parave për të ardhmen e një prindi; mund të përfshijë edhe veprime më delikate, si mbajtja e gjuhës për të shmangur një debat ose dëgjimi i shqetësimeve të prindit.

Daughtering” mund të jetë e kënaqshme, madje edhe e gëzueshme. Por mund të nënkuptojë gjithashtu kujdesin për vëllezërit e motrat dhe ndonjëherë për prindërit në një mënyrë që shkon përtej asaj që duhet të bëjnë fëmijët, veçanërisht të rinjtë, tha Alford.

Kërkimet për vajzat më të mëdha në mënyrë specifike janë të kufizuara, por ekspertët thonë se duke marrë parasysh presionet e ngritura mbi vëllezërit e motrat më të mëdha dhe mbi vajzat dhe gratë, marrja e të dy roleve nuk ka të ngjarë të jetë e lehtë. Tucker e shprehu kështu: “Gratë pritet të jenë edukatore. Fëmija i parë pritet të jetë shembullor. Përpjekja për të qenë gjithçka për të gjithë ka të ngjarë të çojë në faj kur disa detyrime janë të pashmangshme dhe të papërmbushura.”

Sigurisht, këto përfundime nuk vlejnë për të gjitha familjet. Por kështu është me vajzat e mëdha: Megjithëse jo të gjitha janë natyrshëm të ndërgjegjshëm ose të etur për të mbajtur të afërmit, kuptimi ynë kulturor i roleve familjare përfundon duke formuar pritshmëritë që shumë mendojnë se duhet të ngrihen.

Njerëzit që përshkruajnë “sindromën e vajzës së madhe” janë ndoshta të gjithë thellësisht të ndryshëm, por duke folur për atë që kanë të përbashkët mund t’i bëjë barrat e tyre të ndjehen pak më të lehta. Dhe skenari më i mirë, tha Alford, është që familjet mund të fillojnë të rinegociojnë se si duket vajza – e cila gjithashtu duhet të marrë parasysh atë që vajzat e mëdha duan për vete.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here