Z. K: 6 fazat e martesës sipas psikologjisë

Kushdo që ka qenë në një martesë ose marrëdhënie afatgjatë mund t’ju thotë se është një rrugë e gjatë dhe me erë. Ndonjëherë, gjërat shkojnë vaj. Herë të tjera, mund të ndihet sikur asgjë nuk po funksionon. Ka vite kur ju dhe partneri juaj evoluoni së bashku. Vite të tjera mund të duket sikur po shkoni në drejtime krejtësisht të ndryshme.

Psikologët do t’ju thonë se kjo është krejtësisht normale. Marrëdhëniet janë entitete dinamike. Ka ulje dhe ngritje, ulje dhe ngritje, hapa para dhe pas. E vetmja pjesë e parashikueshme e martesës është ndryshimi që të dy do të përjetoni në mënyrë të pashmangshme me kalimin e kohës.

Shkencëtarët e marrëdhënieve kanë hartuar vlerësime të ndryshme për të vlerësuar gjendjen aktuale të martesës ose marrëdhënies tuaj afatgjatë. Një test i tillë, i quajtur Shkalla e Kënaqësisë Martesore, është paraqitur më poshtë.

Mendoni se sa jeni dakord/nuk pajtoheni me secilën deklaratë për të parë nëse marrëdhënia juaj mund të ketë nevojë për kujdes shtesë.

 1. Unë dhe partneri im e kuptojmë njëri-tjetrin në mënyrë perfekte.
 2. Jam e kënaqur me karakteristikat e personalitetit dhe zakonet e partnerit tim.
 3. Jam e kënaqur me mënyrën se si i trajtojmë përgjegjësitë e roleve në martesën tonë.
 4. Partneri im e kupton dhe simpatizon çdo humor timin.
 5. Jam e lumtur për komunikimin tonë dhe ndjej se partneri im më kupton.
 6. Marrëdhënia jonë është e suksesshme.
 7. Jam e lumtur për mënyrën se si marrim vendime dhe zgjidhim konfliktet.
 8. Jam e lumtur për gjendjen tonë financiare dhe mënyrën se si marrim vendime financiare.
 9. Nevojat e mia po plotësohen në marrëdhënien time.
 10. Jam e kënaqur me mënyrën se si i menaxhojmë aktivitetet tona të kohës së lirë dhe kohën që kalojmë së bashku.
 11. Jam e kënaqur me mënyrën se si shprehim dashurinë dhe marrëdhëniet seksuale.
 12. Jam e kënaqur me mënyrën se si secili prej nesh i trajton përgjegjësitë tona si prindër.
 13. Nuk jam penduar asnjëherë për marrëdhënien me partnerin, as për një moment.
 14. Jam e kënaqur me marrëdhëniet tona me prindërit, vjehrrit dhe miqtë e mi.
 15. Ndihem mirë për mënyrën sesi ne secili i praktikojmë besimet dhe vlerat tona fetare.

Ndërsa rezultatet e testeve si këto mund të ofrojnë një pamje të momentit të gjendjes së marrëdhënies suaj, është e rëndësishme të mbani mend se partneriteti juaj është në një gjendje të përhershme evolucioni. Dhe, ndërsa kjo do të thotë gjëra të ndryshme për çifte të ndryshme, studiuesit kanë identifikuar një sekuencë të përbashkët të evolucionit martesor. Ja si duket kjo për shumë çifte.

6 fazat e evolucionit të martesës

1. Marrëdhënia e dashurisë. Në këtë fazë fillestare, secili partner gjen gëzim në përmbushjen e nevojave të tjetrit. Ekziston një pritshmëri që nevojat e secilit partner do të jenë reciproke dhe martesa shërben për të forcuar këtë ndjenjë dashurie dhe kujdesi. Çifti është në gjendje të thellojë mirëkuptimin e tyre për njëri-tjetrin, pavarësisht nga shpërqendrimet e jetës së përditshme.

2. Muaji i mjaltit ka mbaruar. Në këtë fazë, dinamika ndryshon pasi njëri partner nuk arrin të përmbushë pritshmëritë e tjetrit, duke çuar në zhgënjim dhe dhimbje. Besimi në përgjegjësinë e ndërsjellë për mirëqenien e njëri-tjetrit vazhdon, por sjelljet bëhen më manipuluese, me përpjekje për të kënaqur partnerin që synojnë të rivendosin gjendjen fillestare të dashurisë së plotë. Dashuria dhe kujdesi nuk janë më të pakushtëzuara, dhe partnerët luhaten mes të qenit kritik dhe ndjenjës së lëndimit ose të zhgënjimit kur marrëdhënia nuk arrin në gjendjen ideale.

3. Barazia. Zhgënjimi dhe pakënaqësia shndërrohen në zemërim, duke çuar në një luftë për pushtet të karakterizuar nga masa të shpeshta hakmarrëse. Lufta shërben si një mekanizëm mbrojtës kundër zhgënjimit të vazhdueshëm në pamundësinë për të rimarrë marrëdhënien fillestare të dashurisë. Argumentet përqendrohen rreth çështjeve të kontrollit, si paratë, seksi ose koha e kaluar së bashku. Në raste ekstreme, marrëdhëniet jashtëmartesore mund të ndodhin si një mjet për të lënduar bashkëshortin. Lufta për pushtet pasqyron një reagim ndaj pritjeve të paplotësuara të dashurisë dhe pranimit të pakushtëzuar, me çiftet që përpiqen të kontrollojnë njëri-tjetrin përmes dinamikës së pushtetit.

4. Të varurit. Bashkëshortët, të lodhur emocionalisht dhe duke u përballur me kërcënimin e ndarjes, e largojnë vëmendjen e tyre në aspekte të tjera të jetës në vend që të adresojnë konfliktet ekzistuese. Pavarësisht rënies së dashurisë romantike, përkushtimi ndaj martesës mbetet dhe çifti fokusohet në interesa të përbashkëta për të mirën e familjes, si ndërtimi i një shtëpie, rritja e fëmijëve ose avancimi në punë. Ndërsa kënaqësia në marrëdhënie bie, ka një lidhje pozitive pasi çifti bashkëpunon në sipërmarrje të përbashkëta.

5. Të bësh gjënë tënde. Bashkëshortët pranojnë fantazinë e pritjes së tjetrit për të përmbushur nevojat e tyre të varësisë. Ky realizim nxit rritjen e pavarësisë dhe vetëbesimit pasi individët kërkojnë vetëm kënaqësi. Kërkimi i lumturisë kalon nga bashkëshorti në burime të jashtme, duke shënuar një fazë të rizgjimit të pasionit, por edhe një njohje të kufizimeve të marrëdhënies.

6. Duke u rritur. Faza përfundimtare karakterizohet nga një pranim i realitetit, me një zhvendosje në fokus në të tashmen. Individët në këtë fazë zhvillojnë vetë-mbështetje dhe njohin domosdoshmërinë e mbajtjes së një identiteti të veçantë emocional për një marrëdhënie të pjekur. Suksesi në këtë fazë përfshin pranimin e përgjegjësisë për kënaqësitë dhe dhimbjet e dikujt dhe një disponueshmëri më të madhe për t’u lidhur me të tjerët, veçanërisht me bashkëshortin, në një mënyrë më të plotë.

Mbani parasysh se nuk është e garantuar që çdo çift të përjetojë secilën nga fazat. Nuk është as e garantuar që ato të ndodhin në këtë mënyrë.

Gjëja më e rëndësishme për t’u hequr nga hulumtimi mbi evolucionin martesor është se të gjitha martesat dhe partneritetet afatgjata kanë potencial për t’u përmirësuar. Edhe kur mendoni se çdo shpresë ka humbur, mbani mend se marrëdhënia juaj po evoluon vazhdimisht. Psikologët nuk i kanë të gjitha përgjigjet, por mund ta themi këtë me siguri: Mënyra se si ndiheni për martesën tuaj vitin e ardhshëm do të jetë ndryshe nga ajo që ndiheni për të sot.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here