Will Smith përjashtohet nga Oscars për 10 vjet

Bordi i Guvernatorëve për Akademinë e Arteve dhe Shkencave të Filmit u mblodh të premten në mëngjes për të diskutuar pasojat për aktorin Will Smith pas shuplakës së prezantuesit Chris Rock gjatë transmetimit të 94-të të Oscars dhe votoi për të ndaluar Smithin nga të gjitha ngjarjet e Akademisë, duke përfshirë Oscars për 10 vite.

Më poshtë është deklarata e Akademisë:

Edicioni i 94-të i Oscars duhet të ishte një festë e shumë individëve në komunitetin tonë që bënë një punë të jashtëzakonshme vitin e kaluar; megjithatë, ky moment u errësua nga sjellja e papranueshme dhe e dëmshme që pamë të ekspozonte z. Smith në skenë.

Gjatë transmetimit tonë televiziv, ne nuk e trajtuam siç duhet situatën që ndodhi. Për këtë na vjen keq. Kjo ishte një mundësi për ne që të jepnim një shembull për mysafirët tanë, shikuesit dhe familjen tonë të Akademisë në mbarë botën, dhe ne dështuam — të papërgatitur për të paprecedentën.

Sot, Bordi i Guvernatorëve thirri një mbledhje për të diskutuar se si t’i përgjigjet më mirë veprimeve të Will Smith në Oscar, përveç pranimit të dorëheqjes së tij. Bordi ka vendosur, për një periudhë 10-vjeçare nga 8 Prilli 2022, se Z. Smith nuk do të lejohet të marrë pjesë në asnjë ngjarje apo program të Akademisë, personalisht ose virtualisht, duke përfshirë, por pa u kufizuar në Çmimet e Akademisë.

Ne duam të shprehim mirënjohjen tonë të thellë për z. Rock për ruajtjen e qetësisë së tij në rrethana të jashtëzakonshme. Ne duam gjithashtu të falënderojmë mikpritësit, të nominuarit, prezantuesit dhe fituesit për vendosmërinë dhe hirin e tyre gjatë transmetimit tonë televiziv.

Ky veprim që ne po ndërmarrim sot në përgjigje të sjelljes së Will Smith është një hap drejt një qëllimi më të madh për të mbrojtur sigurinë e interpretuesve dhe të ftuarve tanë dhe rikthimin e besimit te Akademia. Ne gjithashtu shpresojmë se kjo mund të fillojë një kohë shërimi dhe restaurimi për të gjithë të përfshirët dhe të prekurit.”

Nuk ka alternativa të lehta

Organizata nuk kishte shumë opsione të tjera për të imponuar, veçanërisht me anëtarësimin e Smith që tani nuk është më aktiv pas dorëheqjes së tij. Dorëheqja e tij dhe ndalimi nga transmetimet e ardhshme televizive nuk e pengojnë atë të nominohet apo edhe të fitojë çmimet e ardhshme të Academy Awards gjatë asaj kohe.

Ka pasur thirrje nga persona të brendshëm të industrisë dhe shikues të filmave që Oscar-i i Smith të merret mbrapsht, por Oscars nuk kanë autoritet ligjor për ta pretenduar. Për ta krahasuar ngjarjen: kriminelët e dënuar Harvey Weinstein dhe regjisori Roman Polanski ende mbajnë çmimet e tyre Oscars pas dëbimit të tyre.

Akademia filloi procedurat zyrtare disiplinore më 30 mars dhe fillimisht caktoi një mbledhje të bordit në 18 prill për të marrë ndonjë masë disiplinore. Megjithatë, në dritën e dorëheqjes së anëtarësimit të Smith nga Akademia më 1 prill, presidenti i Akademisë David Rubin e zhvendosi mbledhjen për të premten.

Smith sulmoi Rock pasi komediani bëri një shaka për kokën e rruar të Jada Pinkett Smith. Pinkett Smith ka folur publikisht për luftën e saj me rënien e flokëve për shkak të alopecisë. Smith i kërkoi falje Rock në një postim në Instagram një ditë pas incidentit.

Oscars kanë luftuar me mesazhet dhe pasojat pas incidentit. Kritikat u ndezën nga anëtarët e Akademisë dhe profesionistët e industrisë së Hollivudit në lidhje me vendimin për të lejuar aktorin dhe producentin e King Richard të pranonte statujën e tij dhe të fliste për disa minuta pa ndërprerje. Kur u njoftuan procedurat disiplinore, Akademia tha në një deklaratë se Smith refuzoi të largohej nga ceremonia, diçka që burime të shumta e kanë hedhur poshtë.

A ka marrë fund saga e “Portës së shuplakave”? Akademia ka folur, të paktën për momentin.

Burimi: The Star
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here